Forbes Israel Logo

הכירו את הישראליות המככבות ברשימת 50 חברות הפינטק המובילות בעולם

רותם אירם | צילום: קודי פיקנס, פורבס
רותם אירם | צילום: קודי פיקנס, פורבס
שנה לא פשוטה עברה על הסקטור הטכנולוגי החשוב ובכל זאת מספר שיא של חברות פינטק כחול-לבן מככבות השנה ברשימה היוקרתית של Forbes. אחת מהן היא At-Bay, שבהובלת המנכ״ל רותם אירם, כבר מספקת ביטוח אבטחת סייבר ליותר מ-35 אלף עסקים ואת 2023 סיימה עם הכנסות נטו של 110 מיליון דולר

רשימת חברות ה״פינטק 50״ מאגדת את חברות הפינטק המובילות בתבל ומפורסם על ידי Forbes זו השנה התשיעית ברציפות. השנה הציגה הרשימה הנבחרת מקבץ של חברות חדשניות שהמשיכו לחדש, לצמוח ולהסתגל לתעשייה המשתנה – גם כשזו סבלה מפיטורים, מירידה בהיקפי השווי ומקריסה בהיקף השקעות ההון סיכון.

כך למשל, בין השנים 2021 ו-2022 נחתך המימון של סטארטאפים בתחום הפינטק ברחבי העולם משיא של 141 מיליארד דולר לרמה של 75 מיליארד דולר. אשתקד צלל היקף המימון ל-39 מיליארד דולר נפילה של יותר מ-70% ב-2023, לעומת 2021, כך על פי נתוני CB Insights.

לאחרונה אמנם נרשם תיקון מרשים בשווי החברות הציבוריות בענף שרשם קפיצה חדה – זינוק של 32% בשווי מניות חברות הפינטק הציבוריות על פי מדד הפינטק של Global X – ועדיין מדובר מרחק רב מרמות השיא אליהן נסק ב-2021. 

בהתאם לכך, התחרות על מקום ברשימה השנה הייתה קשה והכניסה אליה כללה בחינה מדוקדקת של מאות חברות פינטק, אשר נבחנו בפרמטרים שונים ומגוונים – החל מחדשנות המוצר וצמיחה במספר הלקוחות ועד הגידול בהיקף ההכנסות והגיוון בצוות ההנהלה.

לכניסה לרשימה נבחנו חברות פרטיות בלבד, בעלות מטה או פעילות משמעותית בארה"ב ובתום התהליך הארוך והקפדני גובשה נבחרת 50 החברות המובילות בעולם הפינטק – מתוכן נציגות מרשימה מאוד של חברות כחול-לבן. שיא של 7 חברות ישראליות מופיעות השנה ברשימה – המהוות 14% מכלל החברות שדורגו בצמרת העולמית.

ארד לברטוב | צילום: דייפיוס גודיומן, סאנביט

מקבץ מחברות הפינטק הישראליות המופיעות ברשימה מדורגות גבוה למעלה בצמרת, לצד יוניקורנים מבטיחים נוספים. שחקנית קבועה ברשימה היוקרתית היא יוניקורן התיירות העסקית Navan (לשעבר TripActions), לצדה מככבות שוב שתי חברות קבועות בדירוג -חברת הקריפטו והבלוקצ׳יין הישראלית Fireblocks ויוניקורן הביטוח Next Insurance.

מי שנכנס השנה לראשונה לרשימה הוא סטארט-אפ הפינטק המסקרן סאנביט (Sunbit) המספק אשראי צרכני מהיר ללקוחות בנקודות מכירה. החברה שנוסדה ב-2016 רשמה בשנים האחרונות צמיחה פנומנלית ואת 2023 סיימה עם יותר משני מיליון לקוחות רשומים (לעומת 1.6 מיליון ב-2022). סבב הגיוס האחרון הצמיד תג שווי של 1.1 מיליארד דולר לסטארט-אפ המבטיח, שהשלים מאז הקמתו גיוסים בהיקף של 256 מיליון דולר ממשקיעים כמו קרן ההון סיכון Zeev Ventuers של אורן זאב (הרשומה על השקעות מוצלחות בכמעט מחצית מהחברות הישראליות ברשימה) ו-Group 11 של דובי פרנסס. מי שמוביל את החברה כ-CEO הוא היזם ארד לברטוב, יוצא שייטת 13, החתום בין השאר על הגידול המטאורי בהכנסות, שצמחו אשתקד בכמעט 50% ל-191 מיליון דולר.

עוד שני סטארט־אפים מבטיחים ערכו בשנה שעברה את הופעת הבכורה ברשימה והשנה חוזרים ומככבים ברשימה היוקרתית: Unit, שפיתח פלטפורמה המאפשרת לחברות טכנולוגיה לשלב במוצרים שלהן שירותים פיננסיים ויוניקורן הביטוח At-Bay, המבטח חברות וארגונים מפני איומי והתקפות סייבר.

At-Bay הפועלת בתחום שרותי ביטוח וייעוץ בתחום אבטחת סייבר מסייעת לעסקים קטנים ובינוניים לצמצם איומי אבטחה, החל מהפרות של פרטיות נתונים, תביעות כופרה, פישינג ועד הונאות פיננסית. מאז שנוסדה ביולי 2016, צברה לקוחות מגוונים, מחברות תוכנה ושירותים פיננסיים ועד חברות תעשייה ורפואה, ואת שנת 2023 סיימה עם הכנסות נטו שנתיות של 110 מיליון דולר.

נקודה של פרספקטיבה

גם כשהוא יושב ליד שולחן הישיבות במשרדי ׳אט-ביי׳ (At-Bay) בסן פרנסיסקו, רותם אירם, שגובהו מטר תשעים וארבעה, מביט מלמעלה על עובדיו. בבוקר יום עבודה של חודש ינואר הם מעדכנים אותו לגבי ההשלכות של החולשה ׳Citrix Bleed׳ שאותרה – פרצת אבטחה הקשורה לטכנולוגיית הגישה מרחוק במערכת של ׳סיטריקס׳ (Citrix), עליה החברה דיווחה והוציאה תיקון ב-10 באוקטובר 2023.

לאחר שחוקרים חיצוניים גילו כיצד ניתן לנצל את הפרצה, המהנדסים של At-Bay, היושבים כולם בתל אביב, מיהרו לפתח קוד שיזהה אילו לקוחות בדיוק נמצאים בסיכון הגבוה ביותר. בתוך יומיים הם סיימו את המשימה, איתרו 345 לקוחות (מתוך 35,000) המשתמשים במוצר, ויצרו קשר באופן אישי עם 70 הלקוחות שהיו בסיכון הגבוה ביותר, תוך כדי שהם מפצירים בכל 345 הלקוחות להתקין את התיקון. תוך שישה שבועות, 334 מתוכם כבר עשו זאת.

התקנת תיקוני אבטחה במועד היא קריטית במצבים הללו. אחרי שסיטריקס סימנה את הפרצה, החלה פעילות ערה בקבוצות האקרים שונות. עד כה חולשת האבטחה שאותרה במערכת של ענקית שירותי מחשוב הענן הייתה אחראית על פריצות למערכות של תאגידי ענק גלובליים כמו בואינג, טויוטה ו- ICBC, הבנק לתעשייה ומסחר של סין, הגדול בעולם מבחינת היקף נכסים מנוהלים.

בדצמבר, שירות האינטרנט ׳Xfinity׳ של קומקאסט (Comcast), תאגיד המדיה הגדול בעולם הודיע ל-36 מיליון לקוחות כי יתכן ומידע פרטי וחסוי שלהם דלף החוצה – מידע רגיש כמו שמות משתמשים, תאריכי לידה, שאלות אבטחה וחלקים ממספרי הביטוח הלאומי. למרות זאת, רק חמישה עסקים הגישו ל- At-Bay תביעות בגין הפרצה והחברה מעריכה שסך ההפסדים יעמוד על פחות משני מיליון דולר.

״הכול רע בעולם שלנו, אבל זה סיכון ברמה בינונית עד נמוכה״ מסכם אירם – במיוחד בהשוואה לפרצה בשרתי הדוא"ל הפיזיים של מיקרוסופט, שפגעה ב-10% מלקוחות At-Bay ב-2022 וגרמה לנזקים של יותר מעשרה מיליון דולר.

אירם נאלץ להכניס דברים רבים בחייו לפרספקטיבה מתאימה מאז מתקפת הטרור של חמאס על ישראל ב-7 באוקטובר. "הכול היה טראומטי מאוד עבורנו", הוא אומר. חמישית מ-110 עובדיו הישראלים גויסו ללחימה, מה שאילץ את החברה להקפיא פרויקטים פחות דחופים בזמן שהעובדים הנותרים מתאמצים לכסות את החסר.

המנכ"ל עצמו התגייס לצה"ל בגיל 18 ושובץ ליחידה 8200 המפורסמת, שידועה כחממה לכוכבי סייבר כמו היזמים המיליארדרים גיל שויד, מנכ"ל ומייסד-שותף של צ'ק פוינט, ואסף רפפורט, המנכ"ל והמייסד-שותף של חברת אבטחת הענן ׳וויז׳. אירם שירת ביחידה חמש שנים והגיע לדרגת סרן, כשתחת פיקודו 300 חיילים.

לאחר מכן למד הנדסת מחשבים באוניברסיטה העברית בירושלים, עבד כמהנדס תוכנה וכיועץ ב"מקינזי", רכש תואר MBA מאוניברסיטת הרווארד היוקרתית וניהל תקופה מסוימת את תחום הסייבר ב-׳ K2 Intelligence׳  (כיום ׳ K2 Integrity׳), פירמת ייעוץ הסיכונים הגלובלית מניו יורק.

ב-2016 עזב אירם את K2  והתחיל לעבוד על הסטארט-אפ שלו עם שלושה מייסדים-שותפים ומימון ראשוני צנוע מ-HSB, זרוע טכנולוגית של חברת הביטוח הגלובלית ׳ Munich Re ׳. אתAt-Bay  השיק רשמית ב-2017 עם השקעת Seed מקרן ההון סיכון Lightspeed  וגופים נוספים. ב-2020, כשגל של התקפות כופרה גרם לחברות ביטוח ותיקות רבות להוריד את תקרות הכיסוי ולהעלות מחירים, At-Bay דווקא לחצה על הגז.

At-Bay

תחום פעילות: ביטוח וייעוץ בתחום אבטחת סייבר

עובדים: 340 עובדים, כ־120 במרכז המו״פ בישראל

סך גיוסים: 292 מיליון דולר.

הערכת שווי אחרונה: 1.35 מיליארד דולר.

מייסדים שותפים: רותם אירם (CEO), רומן איטסקוביץ' (CRO), איתי הוכמן ותילי קליסקי.

משקיעים מובילים: קרנות ההון סיכון Lightspeed Venture Partners, Khosla Ventures והיזם-משקיע שלמה קרמר.

הישג בולט: הכנסות של 79 מיליון דולר ו־33 אלף לקוחות ב־2022, לעומת 40 מיליון דולר ו־13 אלף לקוחות בשנה הקודמת. ב-2023, רשמה פרמיות ביטוח ברוטו בסך 301 מיליון דולר (עלייה של 20% לעומת 2022, למרות ירידת מחירי הביטוח) והיו לה יותר מ-110 מיליון דולר בהכנסות נטו.

״כולם ברחו״, אומר אירם. הפרמיות ברוטו זינקו פי שישה, מ-20 מיליון דולר ב-2020 ל-120 מיליון דולר ב-2021. עד כה, הגישה הממוקדת טכנולוגיה של At-Bay סייעה לה לרסן את ההפסדים; יחס ההפסד שלה ב-2022 (השנה האחרונה עם נתונים משמעותיים, שכן לוקח זמן עד להתממשות התביעות) עמד על 29%, לעומת ממוצע של 45% בקרב 20 חברות הביטוח המובילות בתחום הסייבר בבעלות אמריקאית.

בימים אלו At-Bay מתמקדת יותר ויותר בפיתוח תוכנות אבטחה שתוכל לשלב עם הפוליסות שלה. כלי לניטור חולשות מגיע כסטנדרט בכל פוליסה. לאחרונה היא הוסיפה גם מוצר לזיהוי ותגובה מנוהלים, שעלותו מתחילה בכ-5,000 דולר לשנה, משתלב עם המערכות הפנימיות של הלקוחות, מנטר את המחשבים הפיזיים שלהם ומעניק תמיכת לקוחות ייעודית לצורך איתור איומים.

אף שהוא להוט להרחיב את היצע תוכנות האבטחה שלו, אירם התנגד לפיתוי להרחיב גם את סל מוצרי הביטוח של At-Bay. ב-2023, היא רשמה פרמיות ביטוח ברוטו בסך 301 מיליון דולר (עלייה של 20% לעומת 2022, למרות ירידת מחירי הביטוח) והיו לה יותר מ-110 מיליון דולר בהכנסות נטו. עד כה גייסה החברה בראשותו 292 מיליון דולר מכספי משקיעים, והגיעה להערכת שווי של 1.4 מיליארד דולר בסבב הגיוס האחרון שלה באמצע 2021 – כשעל פי דיווחי החברה בקופה שלה יש קרוב ל-200 מיליון דולר.

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.