חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
Forbes Israel Logo

"ההיסטוריה מוכיחה שתקופות קשות מייצרות חברות טובות. זה הזמן להקים חברות"

רקפת רוסק עמינח, שותפה מנהלת בקבוצת Team8 ולשעבר מנכ"לית בנק לאומי | צילום: ינאי אלפסי
רקפת רוסק עמינח, שותפה מנהלת בקבוצת Team8 ולשעבר מנכ"לית בנק לאומי | צילום: ינאי אלפסי
בכירים בענף הפיננסים מסבירים כיצד השתנה עולם הפינטק בשנה האחרונה, מה צפוי לתעשייה בשנים הקרובות ואיך יכולות הבינה המלאכותית צפויות להשתלב עם תעשיית הפינטק?

בעשור האחרון רשמה תעשיית הפינטק הישראלית צמיחה פנומנלית ומוצבה מבחינת היקף הגיוסים, ההשקעות ושווי החברות, כאחד משני הענפים החזקים הדוחפים את קטר ההייטק הישראלי. בכירים בתעשיית הפינטק והפיננסים מדברים על המצב כיום, ואיך יראה הענף בעוד עשור.

כיצד, לאור המשבר בהייטק, האינפלציה ועליית הריבית, השתנה עולם הפינטק בשנה האחרונה?
״אנחנו עדים לתופעה של ׳תיקון׳ בהייטק באופן כללי בכל הסקטורים, כולל בפינטק", אומרת רקפת רוסק עמינח, שותפה מנהלת בקבוצת Team8 ולשעבר מנכ"לית בנק לאומי. "התיקון מתבטא גם בירידה בשווי החברות בענף. זה מצריך מחברות ומשקיעים כאחד להתמקד ב־Product Market Fit, ביעילות וברווחיות במקום בהיקפים ובצמיחה, ולכן נדרש שינוי מיינדסט משמעותי. החברות שקמות עכשיו מתמודדות עם התחלה מאתגרת, אבל זו בהחלט גם הזדמנות. הוולידציה בתקופה הזו חזקה וחותכת יותר, וחברות שמצליחות להתגבר על אתגרי תחילת הדרך  – יש להן סיכוי רב יותר להצליח. ההיסטוריה מוכיחה שתקופות קשות מייצרות חברות טובות. בעיניי, דווקא עכשיו זה זמן מצוין להקים חברות״.

אביבית בנדר, ממונה על פיתוח עסקי תאגידי ופינטק בבנק הפועלים: ״בעבר היה שיח של תחרות בין הבנקים לחברות הפינטק, היום ברור לשני הצדדים הערך שבשיתוף פעולה. חברות הפינטק נהנות מהידע והניסיון שיש לבנקים בתחום הפיננסים, ומחשיפה לקהל לקוחות עצום. הבנקים מצדם מעוניינים בפתרונות חדשניים שיאפשרו ייעול תהליכים והצעת ערך מיטבית ללקוחות.

"עם עליית הריבית, וכתוצאה מכך הקושי הגובר בגיוס כספים, חברות פינטק רבות הרחיבו את היריעה וכעת הן מחפשות לשתף פעולה גם עם בנקים בישראל. אני רואה יותר הזדמנויות וצופה שבעתיד מגמה זו תתעצם״. 

בנדר. "היום ברור לכולם ערך שיתוף הפעולה" | צילום: ענבל מרמרי
בנדר. "היום ברור לכולם ערך שיתוף הפעולה" | צילום: ענבל מרמרי

לרשימת החברות הישראליות בדירוג Forbes Fintech 50

עומר מילויצקי, מנהל תחום הדיגיטל והחדשנות בבית ההשקעות מיטב: "ענף הפינטק סיים את 2022 בסימני התקררות דרמטיים בשוק המטבעות הדיגיטליים, מגמה שהמשיכה גם לתוך 2023. יוזמות בתחום הבלוקצ'יין קטנו גם הם במקביל, ואם לא די בכך עליית הריבית בארה״ב כמו בשאר העולם צמצמו את היקף ההשקעות הגלובליות בענף הפינטק שחוו ירידה של כ־30% אשתקד".

כללי המשחק משתנים

מה צפוי לתעשייה בשנים הקרובות?
עומר: "ישנן שלוש מגמות נוספות בענף הפינטק שייתכן ואינן נחשבות חדשות כל כך, אך זוכות לתשומת לב גדולה היום וסביר שימשיכו לעצב את מפת הפינטק העולמית בשנים הקרובות. הראשונה היא השימוש בכרטיסי אשראי וירטואליים, באמצעותם לקוחות יכולים לשלם בנקודות מכירה פיזיות ובאתרי מסחר מקוונים בצורה מאובטחת. השנייה היא תחום הבנקאות הפתוחה ו־Embedded Finance – תחום הבנקאות הפתוחה אומנם אינו חדש, אבל ייתכן שהבשילה העת להשקת פלטפורמות ויוזמות משמעותיות יותר בשוק. אחת המגמות שאני צופה בתחום היא כניסה של שחקנים חדשים שאינם מתחום הפיננסים, שגם הם יציעו שירותי בנקאות פתוחה ללקוחות. ערך משמעותי נוסף עבור הלקוחות, מעבר לשיקוף נתונים ותובנות פיננסיות, הוא היכולת גם לבצע פעולות פיננסיות דיגיטליות על בסיס התובנות. כך למשל, טסלה מציעה שירותי ביטוח לכלי רכב על בסיס שירותי בנקאות פתוחה ועם חיבורים מבוססי API לחברות ביטוח גדולות.

לרשימת החברות הישראליות בדירוג Forbes Fintech 50

"חלוקה לתשלומים, על בסיס מיני הלוואות ומתן אשראי – מה שנקרא Buy Now, Pay Later – גם היא מגמה לא חדשה, אך כזו שתופסת תאוצה כיום בעולם הפינטק. מחקרים מראים שכיום כ־43% מהציבור האמריקני כבר משתמש בשירותי BNPL, מה שמצד אחד מעודד צרכנות בעיקר בערוצים הדיגיטליים, אך מצד שני גורמת ללקוחות להוציא כספים שאין ברשותם במעמד הקנייה".

אביבית: ״ישנה מגמה עולמית של שילוב פתרונות פיננסים ישירות לתשתיות של עסקים וגופים שאינם פיננסים. אני צופה שתחום ה־Embedded Finance ימשיך לצמוח ונראה יותר שיתופי פעולה של גופים פיננסיים עם שחקנים שונים כדוגמת חברות רכב וליסינג, חברות קמעונאיות ועוד. זהו מודל עסקי שאומנם מעלה אתגרים רבים, אך טומן בחובו גם הזדמנויות מדהימות ומאפשר לספק חוויית שירות שונה לחלוטין, לחסוך בהוצאות שיווק, לשפר מודלי סיכון ועוד״.

מילויצקי. "מחלקות רבות יפיקו ערך משילוב AI" | באדיבות המצולם
מילויצקי. "מחלקות רבות יפיקו ערך משילוב AI" | באדיבות המצולם

רקפת: ״אני מאמינה שהעתיד של הפינטק והשירותים הפיננסיים הוא ב־Embedded Fintech – להעניק ללקוחות שירותים פיננסיים במקומות בהם הם נמצאים, ולהימנע ממודל עסקי שדורש הרכשת לקוחות. ניתן לראות היום חברות לא פיננסיות עם בסיס לקוחות רחב שמציעות שירותים פיננסיים שמוטמעים בפעילות שלהן שאינה פיננסית – כמו Uber שמציעה ביטוח לנהגים שלה, או Apple שמציעה חשבון חיסכון ללקוחות שלה, מוצר שהביא להפקדה של כמיליארד דולר בתוך ארבעה ימים בלבד. אני מאמינה שבשנים הקרובות נראה את הכניסה של Embedded Fintech לורטיקלים חדשים, כמו בריאות ותיירות״.

בימים אלה ממש אנו עדים לשינויים טכנולוגיים חסרי תקדים המתרחשים בחסות מהמפכת ה־AI. איך יכולות הבינה המלאכותית צפויות להשתלב עם תעשיית הפינטק?
אביבית: ״אין ספק כי טכנולוגיית ה־AI – לרבות ה Gen.ai – משנה את כללי המשחק. תחום הפינטק מטבעו עשיר בדאטה מגוון והטכנולוגיה המתקדמת הזו מאפשרת להפיק הרבה ערך מהדאטה ולספק חוויה איכותית יותר ללקוחות. אני צופה כי מגמת שילוב יכולות ה־AI בפתרונות פיננסים תתעצם ונראה יותר הצעות ערך פיננסיות מתקדמות, וכלים לייעול תהליכים.

״נוסף על כך, טכנולוגיית הבינה המלאכותית צפויה להגביר את הפריון בענף. דוח של מכון אהרון בנושא הפריון בישראל מראה כי הפריון בענף הפיננסים השתפר, וזאת בעיקר הודות לטכנולוגיה ולטרנספורמציה דיגיטלית משמעותית שענף הפיננסים יישם. לדעתי, טכנולוגיית ה־AI תתרום אף יותר לגידול בפריון״.

רקפת: "המהפכה הטכנולוגית לא עוצרת, היא רק מתעצמת. יכולות חדשות בעולם ה־AI משפיעות על כל התחומים, ובוודאי על תחומי הפינטק. במגרש המשחקים הפיננסי, השחקנים המסורתיים נמצאים בעמדת פתיחה טובה יותר למינוף טכנולוגיות AI. יש להם את שני הדברים שאין לסטארט־אפ חדש שנכנס למשחק – לקוחות ודאטה. לקוחות שמאפשרים כניסה מהירה ואפקטיבית לשוק, ודאטה שהיא התשתית הנדרשת למינוף יכולות ה־AI. מנגד, לפינטקים יש את הטכנולוגיה והגמישות לפיתוח מוצרים חדשים, מה שחסר לשחקנים המסורתיים. אני מאמינה שייווצרו שיתופי פעולה שיביאו ערך לכל השחקנים״.

אביבית בנדר, בנק הפועלים: "חברות הפינטק נהנות מהידע והניסיון שיש לבנקים בתחום הפיננסים, ומחשיפה לקהל לקוחות עצום. הבנקים מצדם מעוניינים בפתרונות חדשניים שיאפשרו ייעול תהליכים והצעת ערך מיטבית ללקוחות"

עומר: ״המקום המיידי והנגיש יותר בהיבט של השפעות האפשריות של מהפכת ה־AI על העולם העסקי, מדבר על הנגשת צ'אט־בוטים מתקדמים עבור הלקוחות – כאלו שיאפשרו שיחות אישיות שיצמצמו את התלות במוקדי שירות ותפעול.

״לדעתי התרומה המרכזית שגופים פיננסיים יוכלו להפיק, בטח בשלבים הראשונים מטכנולוגיות AI היא עיבוד מהיר יחסית של כמויות אדירות של נתונים – בכך יתאפשר להם לא רק לקצר זמנים ולדייק תוצרים, אלא גם לחסוך בעבודה ידנית על הדרך. מחלקות תפעול, ניהול סיכונים ואנליזה צפויות להפיק ערך דרמטי הודות למהפכה, ובהמשך עם התפתחות הטכנולוגיה היא תתרחב גם לאזורים עסקיים נוספים בענף הפיננסי״.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן