קשה להקים עסק בישראל. המסלול המפרך שנאלץ לעבור יזם המבקש לפתוח כאן עסק ארוך, קשה ובעיקר מתסכל. ויה דולורוזה של ממש, הכוללת התמודדות בלתי פוסקת מול הרשויות הממשלתיות והמוניציפליות. רגולציה חונקת ובירוקרטיה מסובכת קוברות תחתיה לעיתים קרובות מדי לא מעט עסקים. להקים עסק מצליח נראית לעיתים כמו משימה בלתי אפשרית.
המספרים מדברים בעד עצמם.
לרשימת Forbes Small Giants לשנת 2021
מדד "קלות עשיית העסקים" (Doing Business Report) של הבנק העולמי, האומד את היכולת של יזם לפתוח עסק במדינה ומסכם מגוון פרמטרים ואינדיקטורים רגולטורים, בירוקרטיים וכלכליים – ממקם את ישראל במקום ה־35 בעולם. המדד אשר פורסם לאחרונה לפני התפרצות הקורונה, הצביע אומנם על שיפור ניכר יחסית למיקומה של ישראל רק שנתיים קודם לכן (אז דורגה במקום ה־54) – אך גם לאחר הקפיצה המרשימה הזו, נמצא המשק הישראלי משתרך הרחק מאחור, בפיגור ניכר אחרי רובן המכריע של מדינות ה־OECD.
וזה עוד לפני שמשקללים את שלל המכות שהנחיתה הקורונה על העסקים, בארבעה גלים כואבים במיוחד (עד כה לפחות). אל המציאות השוחקת, בלאו הכי, הצטרפה המשקולת הכבדה שהטילה התפרצותו של הנגיף בעולם ומאות אלפי העסקים נאלצו להתמודד עם סגרים, מגבלות התכנסות ותקנות בריאותיות מחמירות שחוללו מכה אנושה לשורת ההכנסות.
ובכל זאת ולמרות כל זאת – הם כאן. גם לאחר תקופה ארוכה של מעט ודאות והמון קשיים ואתגרים, ממשיכים העסקים הקטנים והבינוניים לפרוח ולשגשג. ממלאים תפקיד קריטי במארג של המגזר העסקי בישראל, מניעים את הכלכלה המקומית, מייצרים צמיחה ומוסיפים לתוצר הלאומי המקומי. תוצרת כחול־לבן, המספקת הכנסה למאות אלפי משקי בית במדינה ומזרימה את חלקה החשוב בהכנסות המדינה.
כיום ישנם למעלה מחצי מיליון עסקים קטנים ובינוניים בסקטור העסקי – הם מהווים יותר מ־99% מסך העסקים במשק, אחראים על כ־90 מיליון משרות ומייצרים יותר ממחצית מסך התוצר של המגזר העסקי.
וכעת, דווקא בתקופה המורכבת הזו – שבה עשרות אלפי עסקים עדיין נאבקים כדי לשרוד, אנחנו מפרסמים את פרויקט Forbes Small Giants השנתי – הפרויקט שמעניק את הבמה והזרקור הראוי למאבק הקשה שמנהלים כאן מאות אלפי עסקים בישראל, יום אחר יום.
בפנינו עמד אתגר מורכב במיוחד – גיבוש רשימה של עסקים קטנים ומצליחים בזמנים לא פשוטים. בכדי להוסיף על האתגר הוספנו וביקשנו לאתר את אלו שמביאים עימם ערך מוסף ומיוחד. לא רק הצלחה כלכלית – משימה קשה כשלעצמה – אלא משהו מעבר לכך.
מעבר לסיפור ההצלחה העסקי, חיפשנו עסקים שהם גם סיפור הצלחה בקידום חדשנות, בחיזוק קהילתיות, בשמירה על הסביבה או בקיום סולידריות חברתית. חברות המשלבות עשיית עסקים יחד עם מעורבות חברתית או קהילתית חזקה, עידוד חדשנות ויצירתיות או פיתוח מוצר או שירות מיוחד שתרמו לחברה והיטיבו עם הכלל.
ממסעדה מצליחה שמקדמת אומנים צעירים וערכים של דו־קיום, דרך חברת מחקר חרדית שלימדה את משרד הבריאות איך מתנהלים נכון מול המגזר ועד משק חקלאי משפחתי שהחליט לשלב קצת הייטק בעסק המסורתי. הרשימה המיוחדת המוצגת לפניכם כוללת את אותם סיפורים שמנציחים את אותה הרוח בדיוק. עסקים מצליחים עם רוח ונשמה. עסקים קטנים־גדולים.
הפרויקט פורסם בגיליון ספטמבר של מגזין פורבס ישראל. לרכישת הגיליון