Forbes Israel Logo
ביל גייטס. אוסף פריטי אמנות נדירים | צילום: Greg Rubinstein, Flickr
ביל גייטס פותח הכל | צילום: Greg Rubinstein, Flickr

לאחר 30 שנה בפסגה: כך הודח גייטס מהשלישיה הפותחת של דירוג העשירים

מייסד מיקרוסופט השתלט בקביעות על מקום הראשון והשני בדירוג העשירים של מגזין פורבס, אך השנה הוא נותר מאחור. איך הודח ממקומו בצמרת והאם הוא צפוי לצמצם את הפער?

מייסד מיקרוסופט רגיל למקום נוח בצמרת רשימת עשירי העולם, אלא שהשנה הוא מדורג במקום הנמוך ביותר שהיה בו מזה 30 שנה – המקום הרביעי ברשימה. לראשונה משנת 1991, גייטס הודח מהמקום הראשון או השני ברשימת 400 עשירי ארה"ב.

למרות שהונו של גייטס תפח השנה ב-23 מיליארד דולר והונו הוכלל נאמד בסך 134 מיליארד דולר, זה עדיין לא הספיק כדי להתעלות על מייסד אמזון, ג'ף בזוס, שהשתלט על המקום הראשון, מנכ"ל טסלה, אילון מאסק, המדורג במקום השני ומייסד פייסבוק, מארק צוקרברג, המדורג במקום השלישי.

מניות אמזון, טסלה ופייסבוק אמנם זינקו השנה, מה שתרם להגדלת הונם של שלושת המייסדים המיליארדרים, אך לא מדובר בסיבה היחידה שהותירה את גייטס מאחור.

חלק נכבד מהונו של גייטס, סכום המוערך בכ-5.7 מיליארד דולר במניות, עברו השנה לגרושתו הטרייה, מלינדה פרנץ' גייטס, לאחר ההודעה על פרידתם בחודש מאי האחרון. לולא הפרידה, גייטס היה שומר על מקומו בצמרת ומחליף את צוקרברג במקום השלישי. העברת המניות למלינדה זיכתה אותה בהופעת בכורה ברשימה השנה, בה היא מדורגת במקום ה-158.

כרבע מהונו של גייטס מגיע מחלקו במניות במיקרוסופט, העומד על 1.3% – סכום מוערך של 31 מיליארד דולר נכון לחודש ספטמבר האחרון. היתר מגיע ממקורות שונות אך בעיקר מחברת ההשקעות שהקים, Cascade Investment LLC, וכן מנכסים אחרים שלו המניבים לו רווחים כוללים של 143 מיליארד דולר בשנה. בחודשים האחרונים גייטס השלים סדרת רכישות של קרקעות לצורכי חקלאות ברחבי ארה"ב והפך לבעל השליטה ברשת המלונות Four Seasons, עסקה שתושלם רשמית רק בחודש ינואר הקרוב. כמו כן, בבעלותו 14% מסוכנות הרכב המצליחה AutoNation.

מטה קרן ביל ומלינדה גייטס בסיאטל. צילום: shutterstock
מטה קרן התרומה של ביל ומלינדה גייטס בסיאטל | צילום: Shutterstock

קצת היסטוריה

בפעם הראשונה שגייטס נכנס לרשימה היוקרתית בשנת 1986, מיקרוסופט זה עתה הונפקה. באותה שנה, גייטס אחז ב-45% מהשליטה בחברה ושוויו עמד על 315 מיליון דולר. שנה לאחר מכן, מניות ענקית הטכנולוגיה זינקו והונו של גייטס זינק בהתאמה ל-1.25 מיליארד דולר, סכום שהפך אותו למיליארדר הצעיר ביותר בעולם, כשהוא בן 31 בלבד.

מרגע זה ואלך, מיקרוסופט הייתה במגמת עליה. בשנת 1990 היא חצתה לראשונה את רף מיליארד הדולר ברווחים והפכה לספקית המחשבים הביתיים הגדולה ביותר בעולם באותה תקופה.

בשנת 1991, גייטס כבש את המקום השני ברשימת פורבס, זינוק אדיר מהמקום ה-16 בו היה רק שנה קודם לכן. הונו נאמד ב-4.8 מיליארד דולר. מגמת העלייה נמשכה גם בשנה הבאה ובשנת 1992, גייטס הפך לאיש העשיר ביותר בארה"ב, עם הון מוערך של 6.3 מיליארד דולר.

עם התפטרותו מתפקיד מנכ"ל מיקרוסופט בשנת 2000, הונו צנח בפעם הראשונה, אך הדבר לא פגע במיקומו בדירוג. המניה של מיקרוסופט הושפעה גם היא מעזיבת המייסד וחוותה תנודות, בין היתר בשל אישומים עמם התמודדה החברה מצד הממשל האמריקאי.

באותה שנה, גייטס עשה תפנית משמעותית בקריירה והעביר 20 מיליארד דולר במניות לקרן הצדקה שייסד יחד עם אשתו. הדבר אמנם צמצם עוד יותר את הונו האישי, אך העיסוק הפילנתרופי הפך למוקד פעילותו בשני העשורים הבאים.

מלינדה פרנץ' גייטס | Suzie Katz, Flickr
מלינדה פרנץ' גייטס. נכנסה השנה לראשונה לדירוג 400 עשירי ארה"ב | Suzie Katz, Flickr

במשך שנים אחדות, הקרן של בני הזוג הייתה קרן הצדקה גדולה והפעילה ביותר בעולם והיא העבירה תרומות ענק לארגונים שונים ברחבי העולם. למרות היקף התרומות האדיר, המיליארדר הצליח לשמר את מקומו בפסגה ואחז במקום הראשון ברשימת עשירי ארה"ב עד שנת 2017.

בשנת 2018 קרה מהפך בשלטון ארוך השנים של גייטס והוא פינה את הכס ועבר למקום השני עבור בזוס, שהצליח להתעלות עליו לראשונה. בשנת 2020, נכנס שחקן חדש למשחק, אילון מאסק, שהצליח לעקוף את גייטס ולהוות איום רציני לבזוס הודות למנייה המשגשגת של טסלה.

מאסק מול בזוס - מי נמצא בראש רשימת עשירי ארה"ב? | צילומים: Shutterstock
מאסק מול בזוס. הדיחו את המיליארדר הוותיק מראש הרשימה | צילומים: Shutterstock

בחודש אוגוסט באותה השנה, גייטס הוסיף להידרדר בדירוג ומוקם מתחת למייסד פייסבוק, מארק צוקרברג, זאת בעיקר בשל העברת המניות לגרושתו מלינדה.

עם זאת, יש לקחת בחשבון המיקומים בראש הרשימה היוקרתית הפכפכים ונתונים לשינויים תכופים. לאחר שהדירוג נסגר בחודש ספטמבר האחרון, מניית פייסבוק חוותה טלטלות קשות, בעיקר בשל תקלת ענק ששיתקה את הרשת החברתית ופלטפורמות פופולריות נוספות במשך כ-7 שעות, ושורת תחקירים שהטיחו האשמות קשות נגד ענקית הטכנולוגיה בדבר מדיניות בעייתית בחברה. נכון לרגע זה, צוקרברג פינה את המקום השלישי וגייטס שב לתפוס את מקומו.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.