חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
Forbes Israel Logo
פרויקט גלובל 2000 של פורבס. | איור: לוסיה פאם, פורבס
פרויקט גלובל 2000 של פורבס. | איור: לוסיה פאם, פורבס

גלובל 2000: הישראליות שנכנסו לרשימת החברות המובילות בעולם של פורבס 

הפרויקט היוקרתי של פורבס מציין שיא של 15 שנה במספר החברות האמריקאיות בדירוג – בעיקר הודות לטירוף ה־AI ההיסטורי והחגיגה בבורסות וול סטריט • לישראל נוכחות בולטת של סקטור הבנקאות והביטוח

חרף הנפילות האחרונות בוול סטריט, בסיכום שנתי מדדי הבורסות בארה"ב שברו שיאים חדשים. וכך, בעוד השווקים בסין ובהונג קונג מסכמים שנה עגומה, לא מפתיע למצוא בדירוג הגלובל 2000 – המרכז את החברות הציבוריות הגדולות בעולם – יותר חברות אמריקאיות.

למעשה, בדירוג הנוכחי, המתפרסם זו השנה ה־22 ברציפות, מופיעות יותר חברות מארה"ב מאשר בכל רשימה אחרת שראתה אור מאז המשבר הפיננסי העולמי.  

שש מ־10 החברות בצמרת דירוג ה־Global 2000 לשנת 2024 הם תאגידים אמריקאים, ובראשן שתי ענקיות פיננסים: ג׳י פי מורגן צ׳ייס (JPMorgan Chase), עם שווי שוק של 550 מיליארד דולר ו־4 טריליון דולר בנכסים, תופסת את המקום הראשון זו השנה השנייה ברציפות, כשברקשייר האת'וויי (Berkshire Hathaway) של וורן באפט ניצבת מיד אחריה במקום השני. שתיהן נמנות בין 621 חברות אמריקאיות ברשימה – המהוות כמעט שליש מסך החברות הגלובליות הגדולות בעולם כיום.  

בעשירייה הראשונה מופיעים שלושה תאגידים סיניים – שלושתם בנקים. הראשון הוא ICBC, בנק סין לתעשייה ומסחר, שניצב בעבר בראש רשימת החברות הגלובליות הגדולות בעולם וכיום מדורג רביעי עם נכסים בהיקף כולל של יותר מ־6.5 טריליון דולר, הכנסות של 223 מיליארד דולר ורווחים של 50 מיליארד דולר.

מיד אחריו מדורגים עוד שני בנקים סיניים: הבנק לבנייה של סין (China Construction Bank), הבנק השני בגודלו במדינה ואחד הגדולים בעולם המדורג במקום ה־7 ברשימת החברות הגלובליות המובילות בעולם ולצידו הבנק לחקלאות של סין (Agricultural Bank of China), שממוקם במקום ה־9 – כל אחד מהם מנהל נכסים בהיקף של כולל של יותר מ־5 טריליון דולר. ICBC ערך את הופעת הבכורה שלו ברשימה עוד ב־2007. פחות משנה לאחר הנפקתו נכנס היישר ל־100 המובילים (מקום 53) ובמשך תשע שנים ברציפות, בין השנים 2013 ו־2021, תפס את המקום הראשון בעולם. הבנק לבנייה של סין הונפק ב־2005, והבנק לחקלאות של סין הצטרף אליהם בבורסות הונג קונג ושנגחאי ב־2010.  

ג'יימי דיימון, יו"ר ומנכ"ל ג'ייפי מורגן צ'ייס | צילום: World Economic Forum

ערב הסעודית היא המדינה היחידה מלבד ארה״ב וסין ששולחת נציגה לעשירייה המובילה – ובאופן לא מפתיע הנציגות הזו לא מגיעה מסקטור הפיננסיים או הטכנולוגיה, אלא מסקטור האנרגיה. ארמקו, חברת הנפט של ממשלת סעודיה, המדורגת במקום השלישי בין החברות הגלובליות הגדולות בעולם, מחזיקה בעתודות נפט אדירות ונחשבת לחברת הנפט הגדולה בעולם. השנה צברה ענקית האנרגיה הכנסות של כ־490 מיליארד דולר (לעומת 592 מיליארדי הדולרים אשתקד) ורווח של 117 מיליארד דולר (לעומת 156 מיליארד דולר אשתקד). למרות הקיטון ברווחים, שנבע בעיקר מהירידה במחיר הנפט הגולמי ומצמצום ברווחי תזקיקי הנפט, ארמקו מחזיקה עדיין בתואר ״החברה הרווחית בעולם״. רק ענקיות הטכנולוגיה – אפל, עם רווחים של 100 מיליארד דולר ב־12 החודשים האחרונים, מיקרוסופט (86 מיליארד דולר) ואלפבית (82 מיליארד דולר) – מתקרבות לשורת הרווח של ענקית הנפט הסעודית.  

ענקיות הסחר והקמעונאות וולמארט ואמזון מכניסות אמנם יותר – וולמארט עם 657 מיליארד דולר בשנה האחרונה ואמזון עם 590 מיליארד – אך משתרכות הרבה אחריה בשורת הרווח. וולמארט רשמה רווח ״צנוע״ של 19 מיליארד דולר ב־12 החודשים האחרונים, ואמזון דיווחה על רווח כפול של 38 מיליארד דולר באותה תקופה. מספרים מרשימים, אך מדובר בשליש בלבד מרווחיה של ארמקו הסעודית.  

ה־AI נותן את אותותיו 

רוב החברות הגדולות הן חברות קבועות ברשימה, אך ההשפעה הגוברת של הבינה המלאכותית ברורה. כך למשל, ניכרת ההשפעה על ענקית יצור השבבים אנבידיה (Nvidia) – שביוני האחרון חצה שווי השוק שלה את רף 3 טריליון הדולר, מה שהפך אותה לאחת החברות בעלות השווי הגבוה בעולם, לצד אפל ומיקרוסופט. מנגד, יצרניות החיסונים פייזר (Pfizer) ומודרנה (Moderna), הן בין החברות הצונחות בדירוג בעידן ה׳פוסט־קורונה׳. 

מקור: פורבס

וכך, בעוד שחברות התרופות והביוטכנולוגיה היו המגזר שנפגע הכי קשה, רבות מהחברות שהפגינו את הביצועים הטובים ביותר באות ממגזרי הפיננסיים, הביטוח והמוליכים למחצה. אנבידיה, שהייתה חביבת וול סטריט בשנתיים האחרונות בזכות שליטתה בייצור יחידות עיבוד גרפיות ליישומי AI, עלתה ביותר מ־100 מקומות בדירוג הגלובלי למקום ה־110. חברות שבבים גדולות אחרות, כמו ברודקום (Broadcom) והמתחרה הקטנה־גדולה של אנבידיה בשוק השבבים, AMD (Advanced Micro Devices) – גם כן קפצו משמעותית. 

בשנה שקטה עם מיעוט הנפקות ראשוניות גדולות, מופיעות בדירוג יחסית מעט חברות חדשות. חברה אחת שעורכת את הופעת הבכורה ומגיחה לראשונה במקום ה־856 כשהיא נישאת על גבי ״בום ה־AI״ היא ׳סופר מיקרו קומפיוטר׳ (Super Micro Computer), שמניותיה זינקו ביותר מ־800% מאז תחילת 2023. החברה, שמבוססת בסן חוזה ומוכרת שרתים ואחסון למרכזי נתונים (בהם שבבים של אנבידיה), מחזיקה כיום בשווי שוק של 52 מיליארד דולר, עם רווח של מיליארד דולר בשנה האחרונה ומכירות שנתיות של 12 מיליארד דולר – שיעור כפול ממה שרשמה אשתקד.  

ארה״ב שולטת  

עם ג׳י פי מורגן בראש הדירוג, נציגות מכובדת בצמרת ובולטות ניכרת לכל אורך הרשימה, ניכר כי ארה״ב מגדילה את הפער מיתר המדינות כמקור העיקרי של החברות הגדולות בעולם. להגדלת הפער אחראית במידה רבה החגיגה המתמשכת בוול סטריט. רק לאחרונה קבע מדד ה־S&P 500 שיא של 35 שנים, כשהשלים את רצף העליות השבועי הארוך ביותר מאז 1989. מדד הדגל האמריקאי נסק מתחילת השנה בשיעור של יותר מ־17%, וקבע שיאים חדשים לא פחות מ־24 פעמים במהלך השנה.   

בזכות ענקית האנרגיה ארמקו. סעודיה הגיעה לעשיריה הראשונה | צילום: ארמקו

ארמקו, חברת הנפט של ממשלת סעודיה, המדורגת במקום השלישי בין החברות הגלובליות הגדולות בעולם, מחזיקה בעתודות נפט אדירות ונחשבת לחברת הנפט הגדולה בעולם. השנה צברה ״החברה הרווחית בעולם״ הכנסות של כ־490 מיליארד דולר ורווחים של 117 מיליארד דולר 

ובעוד החגיגה בוול סטריט נמשכת, במיין סטריט נאנקים עדיין תחת יוקר מחיה ומחירים מאמירים, כששיעור המשכנתאות מזנקים לרף הגבוה ביותר שנרשם בשני העשורים האחרונים. ובכל זאת, הכלכלה הגדולה בעולם עדיין מוכיחה את עצמה כחסינה יותר מתמיד. בין אם ארה״ב היא פשוט "החולצה המלוכלכת הנקייה ביותר" בתקופה המאתגרת של ימינו או מובילה עולמית הניצבת בחוד החנית של מהפכה המונעת על ידי טירוף הבינה המלאכותית, בשורה התחתונה – יותר ויותר משקיעים שומרים את המיקוד שלהם באומה העשירה בעולם. 

המובילות בעולם 

דירוג ה־Forbes Global 2000 המתפרסם זו השנה ה־12 ברציפות ומאגד את 2000 החברות הציבוריות המובילות בעולם, משקלל פרמטרים פיננסים חשובים – היקף הכנסות, רווחים, שווי נכסים ושווי שוק (12 החודשים האחרונים של נתונים זמינים עד ה־17 במאי).  

חברות העילית ברשימה, המייצגות 61 מדינות שונות וביניהן גם נציגות מכובדת לישראל (ראו בהמשך), אחראיות יחד ל־88 טריליון דולר בשווי שוק, קפיצה של 19% לעומת אשתקד. השנה צוין שיא של 51.7 טריליון דולר בהכנסות, 4.5 טריליון דולר ברווחים ו־238 טריליון דולר בנכסים. 

מקור: פורבס

יותר מ־4 טריליון דולר מאותם נכסים שייכים לבנק ההשקעות הגדול בארה״ב ואחד הגדולים בעולם, ג׳י פי מורגן צ׳ייס, שכאמור מדורג במקום הראשון ברשימה זו השנה השנייה ברציפות. הבנק הגדול ביותר באמריקה סיכם שנה חזקה שהפכה אותו לגדול יותר מאי פעם, עם שיא של 50 מיליארד דולר ברווחים וחציית רף ה־500 מיליארד דולר בשווי שוק בפעם הראשונה.  

ברקשייר האת'וויי של וורן באפט חזרה למקום השני ברשימה, אחרי שבשנה שעברה צנחה עד למקום ה־338 (!) בגלל הפסדים לא ממומשים בתיק ההשקעות שלה, שגררו הפסדים בשורת הרווח. ההתאוששות בשוק עזרה גם לאמזון לחזור לעשירייה הראשונה ולנחות במקום השישי.  

ובעוד שהחגיגה בוול סטריט נמשכת ועוזרת לחברות האמריקניות, מדד שנגחאי (Shanghai Composite), העוקב אחר מניות סיניות ומדד ההאנג־סנג (Hang Seng) של הונג קונג, ירדו שניהם ב־2023 זו השנה השנייה ברציפות, כאשר סין עדיין שקועה במשבר חוב שנגרם מקריסת ענקית הנדל״ן הסינית אוורגרנד (Evergrande) ב־2021. 

מצבה של הודו טוב הרבה יותר, והשנה מככבות 71 חברות הודיות ברשימה, עלייה מ־55 חברות בשנה שעברה, תוך שהיא עוקפת את בריטניה ודרום קוריאה – והופכת לאחת מחמש המדינות המיוצגות ביותר בדירוג.  

החברה ההודית הגדולה ביותר, הקונגלומרט ריליאנס אינדוסטריז (Reliance Industries) של המיליארדר מוקש אמבאני, נכנסה השנה למקום ה־49, עם 109 מיליארד דולר במכירות ב־12 החודשים האחרונים ושווי שוק שנסק ל־233 מיליארד דולר. חברת הביטוח בבעלות ממשלת הודו, Life Insurance Corp. of India, שהפכה לציבורית רק ב־2022 ועשתה את הופעת הבכורה שלה ברשימה בשנה שעברה במקום ה־362 – מזנקת כעת למקום ה־70, בעקבות זינוק של פי 9 ברווח שלה ל־4.9 מיליארד דולר, ומהלך עליות פנטסטי של 70% במניה ובשווי השוק. 

מקור: פורבס

קפיצות בולטות אחרות בדירוגים כוללות את ענקית הטלקום AT&T. החברה, שפעלה כמונופול במשך רוב המאה ה־20 ושמקורותיה חוזרים אחורה כמעט 150 שנה, נפלה למקום ה־370 בשנה שעברה בגלל הפסד עתק של 23.5 מיליארד דולר שרשמה על מחיקת נכסים ברבעון הרביעי של 2022. השנה, חזרה לרווחיות וניתרה חזרה למקום ה־37 ברשימה העולמית.   

בכיוון ההפוך, ניצבת פייזר (Pfizer), השם הבולט ביותר בין שורה של חברות תרופות שצנחו בדירוג. ענקית התרופות התקשתה להתמודד בעולם הפוסט־קוביד – המכירות שלה ב־12 החודשים האחרונים צנחו ב־41% ל־55 מיליארד דולר, והחברה רשמה הפסד של 290 מיליון דולר. בשיחה שקיים עם משקיעים לרגל פרסום הדו״חות הכספיים, הודה היו״ר והמנכ״ל אלברט בורלא כי החברה החטיאה את התחזיות הפנימיות שלה. מחיר המנייה נפל בהתאם לשפל של יותר מארבע שנים ומחק את כל התשואות שצברה בזמן מגפת הקורונה. פייזר מדורגת כעת במקום ה־436 בלבד, נפילה של כמעט 400 מקומות לאחר שאשתקד דורגה במקום ה־39. 

מצעד הישראליות  

61 מדינות שונות מיוצגות השנה ברשימה. באופן לא מפתיע המדינה עם הכי הרבה נציגות בצמרת העסקית העולמית היא ארה״ב המהווה כאמור בית ליותר מ־30% מהחברות ברשימה (621 חברות). אחריה ממוקמת סין עם 324 חברות, יפן (181 חברות), הודו (71 חברות), בריטניה (66 חברות) ודרום־קוריאה (61 חברות).  

מקור פורבס

גם לישראל נציגות מכובדת ברשימה – 12 חברות ישראליות כחול לבן נמנות כיום בין 2000 החברות הגלובליות המובילות בעולם. בדומה למגמה העולמית, גם הנציגות הישראליות הבכירות בדירוג משתייכות לסקטור הבנקאות והפיננסיים, כששלושת הבנקים המסחריים הגדולים בישראל תופסים את המקומות הגבוהים והתברגו בין אלף החברות המובילות.  

בראש ה״נציגות הישראלית״ ניצבים בנק לאומי ובנק הפועלים. שני הבנקים הגדולים בישראל צברו בשנה החולפת הכנסות של 9.9 מיליארד דולר ו־9.4 מיליארד דולר בהתאמה. סביבת הריבית הגבוהה תרמה לרווחיות הפנומנלית של הבנקים, שב־12 החודשים האחרונים רשמו רווחים של כ־2 מיליארד דולר כל אחד. מיקומם בדירוג זינק בהתאם – לאומי עלה 78 מקומות למקום ה־648 בעולם, ואילו הפועלים זינק 95 מקומות ודורג במקום ה־659.  

61 מדינות ברשימה, ביניהן גם ישראל | צילום: Magnus S on Unsplash

לישראל נציגות מכובדת ברשימה הכוללת 12 חברות הנמנות כיום בין 2000 הגלובליות המובילות בעולם. בראש ניצבים בנק לאומי ובנק הפועלים שצברו בשנה החולפת הכנסות של 9.9 מיליארד דולר ו־9.4 מיליארד דולר בהתאמה, כאשר לא פחות מארבע חברות ביטוח ישראליות – מגדל, הפניקס, הראל וכלל ביטוח  – מופיעות גם הן

הבנק השלישי בגודלו בארץ, מזרחי־טפחות, גרף בשנה החולפת רווחים של 1.3 מיליארד דולר, על הכנסות של כ־7 מיליארד דולר, ודורג השנה ברשימה במקום ה־889 (958 אשתקד).  

ענקית הפרמצבטיקה, טבע, שלאורך שנים רבות החזיקה בתואר ׳החברה הישראלית הגדולה ביותר׳ במונחי שווי שוק ואף דורגה לפני כעשור בין 250 החברות המובילות בעולם, הידרדרה אשתקד למקום ה־1,109, אחרי צלילה של 57 מקומות בשנה אחת. השנה, בזכות זינוק של 100% במנייה והכפלת שוויה, זינקה טבע 174 מקומות, ודורגה במקום ה־935. 

צ׳ק פוינט, הנציגה המובילה של סקטור ההייטק וחברה קבועה בדירוג הישראליות הגלובליות המובילות, מתקדמת השנה 56 מקומות בדירוג (מקום 1481) וממשיכה את המומנטום החיובי אחרי קפיצה של כמעט 70 מקומות אשתקד.  

לא פחות מארבע חברות ביטוח ישראליות מדורגות בין 2000 החברות הגלובליות המובילות בעולם. מגדל מזנקת 68 מקומות השנה אל המקום ה 1,779 בדירוג, כאשר הפניקס (1,815), הראל (1,824) וכלל ביטוח (1,969) שלא נכללו אשתקד, חוזרות השנה לדירוג היוקרתי. 

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן