Forbes Israel Logo

שיעור אנגלית: המיליארדרים שעשו את הונם משגיאות הכתיב שלכם

מייסדי גרמרלי, ליטווין וסבנצ'נקו | צילום: Grammarly
מייסדי גרמרלי, ליטווין וסבנצ'נקו | צילום: Grammarly
מקס ליטווין ואלכס סבנצ'נקו, שני סטודנטים מאוקראינה, הקימו את Grammarly - תוסף הדקדוק שעוזר למאות אלפי עובדים וסטודנטים בעולם לבדוק את המיילים המקצועיים שלהם. כיום הם שווים מיליארדרים, אך טענות בנוגע להתנהלות בעייתית ומניעים מפוקפקים לא מפסיקות לדבוק בהם

אתם ודאי זוכרים את מוריי האנגלית בבית הספר מדגישים בפניכם כמה חשוב לעבוד על כישורי הדקדוק שלכם, אבל האם הם הזכירו במהלך השיעור שדקדוק מצוחצח יכול להפוך אתכם למיליארדרים בעתיד?

שני מייסדי Grammarly, סטארט אפ שיצר תוכנת בדיקת איות ודקדוק פופולרית שעוזרת למאות אלפי עובדים ברחבי העולם לכתוב אימיילים מקצועיים ונכונים, הוכיחו שזה לגמרי אפשרי. החברה השלימה לאחרונה סבב גיוס של 200 מיליון דולר לפי שווי של 13 מיליון דולר, מה שהפך כאמור את היזמים מקס ליטווין ואלכס סבנצ'נקו למיליארדרים.

השניים, ילידי אוקראינה, הקימו את החברה בשנת 2009 בעזרת המתכנת דימטרו לידר. כעת, כל אחד מהם שווה כ-4 מיליארד דולר, כך לפי הערכת פורבס.כ-22% מגראמרלי נמצאים כעת בבעלות המשקיעים שהשתתפו בשני סבבי הגיוס שנערכו ב-2019 ו-2021, כך לפי נתונים שהגיעו לאתר Pitchbook. בינתיים, לידר, המייסד השותף השלישי של החברה, מחזיק אך ורק באחוז ממנה, כך לפי פרטים שמסר בעבר דובר החברה לפורבס אוקראינה.

משמעות הדבר היא שגם ליטווין וגם סבנצ'נקו אוחזים כעת בבעלות של כ-35% מהחברה כל אחד, סכום שווה ערך ל-4 מיליארד דולר, נתון שמקורבים לשניים אישרו מול פורבס. תגובה רשמית מטעם החברה לא התקבלה, ובמקום זאת נמסרה הודעה מראש מחלקת התקשורת של החברה, סנקה האדימורסטוביץ', שאמר: "זו חברה פרטית. לא נמסור פרטים על חלוקת הבעלות או על הרווחים".

הסטארט-אפ שמשרדיו בסן פרנסיסקו הושק לפני כעשור תחת שם התחלתי שננטש במהירות, Sentenceworks. תחילה, המוצר הופץ בצורה של שירות על פי מנויים ומסלולי השתתפות שונים והיה מיועד בעיקר לקהל אקדמי – סטודנטים המעוניינים לבדוק את דקדוק העבודות שלהם לפני ההגשה.

כיום, החברה התקדמה הרבה מעבר לקהל היעד המצומצם איתו התחילה והיא מציעה מגוון רחב של שירותים המיועדים לאוכלוסיות שונות לרבות אנשי עסקים, חברות ותאגידים ועוד. לאחרונה, החברה השיקה את השירות הייעודי שלה לתאגידים ובין לקוחותיה ניתן למצוא את ענקית שיחות הוידאו Zoom, סיסקו, חברת הטכנולוגיה Dell ומנוע החיפוש לטיסות Expedia.

מיליוני משתמשים ומאות אלפי פעולות ביום | צילום: Shutterstock
מיליוני משתמשים ומאות אלפי פעולות ביום | צילום: Shutterstock

מוצר הדגל של החברה, שירות חינמי לבדיקת דקדוק לצרכים אישיים, מוצע לקהל הרחב במודל מצומצם החל משנת 2015, עם אופציה לרכישת שירותים מורחבים במחירים הנעים בין 12 ל-30 דולר לחודש. "שנת 2015 הייתה נקודת מפנה מבחינתנו. התחלנו לצבור תאוצה כי השמועה עלינו ועל השירות החדשני עברה מפה לאוזן, ומאז הכל היסטוריה", הסביר בראד בוהר, מנכ"ל החברה, בראיון שהעניק לפורבס בשנת 2019.

כיום, לחברה 30 מיליון משתמשים פעילים בשירות באופן יומי ברחבי העולם, עם 500 אלף פעולות יומיות שמבוצעות באמצעות אפליקציות ואתרי אינטרנט הכוללים תוספים לתיבות דוא"ל, תוספים לדפדפנים, לרשתות חברתיות ולתוכנת מיקורסופט וורד.

"המוצר התחיל לצבור תאוצה כי השמועה על השירות החדשני עברה מפה לאוזן – מאז, הכל היסטוריה"

בראד בוהר, מנכ"ל Grammarly

Grammarly היא לא החברה הראשונה שליטווין וסבנצ'נקו הקימו יחד. הצמד הכיר במהלך לימודים באוניברסיטה הנוצרית באוקראינה, שם עלה הרעיון הראשוני לסטארט-אפ. תחילה, הם הקימו מיזם אחר בשם MyDropBox, המיועד לסטודנטים באוניברסיטה בה למדו."יצרנו מוצר שמטרתו הייתה לעזור לסטודנטים להימנע מגניבה ספרותית בעבודות האקדמיות שלהם", הסביר ליטווין בפוסט שכתב במרץ השנה.

"זה הוביל אותנו לשאול כל מיני שאלות נוספות בהקשר הזה כמו למה אנשים בוחרים לבצע גנבה ספרותית מלכתחילה? יכול להיות שהם למעשה מתקשים לבטא את מה שהם רוצים להגיד במילים שלהם?".

למרות שהמטרה הבסיסית של המוצר החדש הייתה חיובית, במהרה התגלה כי ייתכן שהמניעים להקמתה לא היו כל כך טהורים. זמן קצר לאחר ההשקה של התוכנה ברחבי אוקראינה התגלה קשר מפוקפק לאתר המוכר עבודות אקדמיות לסטודנטים במחירים מוזלים. בתגובה לטענה שקשרו קשר עם האתר המתחרה, ענו המייסדים במסגרת ראיון שהעניקו לכתב עת בתחום החינוך בשנת 2002 וטענו בתוקף כי מעולם לא תכננו להשתמש בתוכנה לצורך מכירת עבודות.

הסקנדל כמעט ונשכח ויש שיגידו שאף נמחק לחלוטין מהמוניטין של שני המייסדים לאחר שעברו לקנדה ולאחר מכן לארה"ב כדי ללמוד תואר שני במנהל עסקים בשתי אוניברסיטאות שונות. בתקופה זו, נמכרה החברה הראשונה שלהם לחברת החינוך הטכנולוגית Blackboard.

כיום, השניים מתגוררים בארה"ב ובקנדה אך לא ברור האם השיגו אזרחות במדינות הללו. לסטארט המצליח שהקימו כמה משרדים פעילים, לרבות מטה החברה בסן פרנסיסקו, משרד נוסף בוונקובר ואחד בקייב שבאוקריאנה.

לפני סבב הגיוס הנוכחי, החברה גייסה 90 מיליון דולר נוספים לפי שווי של מיליארד דולר באוקטובר 2019. הסבב הנוכחי הובל על ידי הקרן General Catalyst וכלל גם את IVP וקרנות אחרות. לגיוס הצטרפו משקיעים חדשים לרבות חברת BlackRock ועוד, כך לפי פוסט שפורסם באתר הרשמי של החברה.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.