חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
Forbes Israel Logo
הזדמנות לבנות תשתית שתהפוך את ישראל למעצמת הייטק גלובלית | צילום: Shutterstock
הזדמנות לבנות תשתית שתהפוך את ישראל למעצמת הייטק גלובלית | צילום: Shutterstock

המשבר בהייטק עשוי להפוך ל"בייבי בום" של היזמות הישראלית

הטלטלות שעברו על עולם ההייטק בשנה האחרונה צפויים להוביל לגל של סטארט-אפים חדשים בשנת 2023. הטאלנטים שנאלצו לעזוב את מקום עבודתם עקב הקיצוצים בתעשייה הם היזמים של המחר

Contributors

גל הפיטורים הגואה שמכה בהייטק הישראלי בשנה האחרונה החזיר את השוק לשפת הכלכלה הישנה. לצד האתגרים הרבים שמציב המשבר הנוכחי – הוא גם מציע הזדמנויות לשיפור התחרותיות והצעת הערך של תעשיית ההייטק הישראלית.

על רקע הירידה במספר חברות הסטארט-אפ החדשות המוקמות בישראל בשנים האחרונות (ירידה שנתית של 11% לפני נתוני SNPI), דווקא גל הפיטורים הנוכחי יכול להתניע מחדש את היזמות הישראלית. כל משבר טומן בחובו זרעי צמיחה, במיוחד בתחומי הטכנולוגיה והיזמות, אך המשבר הנוכחי הוא כר פורה להתנעת היזמות הישראלית מחדש, מכמה סיבות:

ראשית, ובניגוד לגל הפיטורים הקודם – בין המפוטרים בגל הנוכחי ניתן למצוא גם עובדים בכירים. המשמעות היא שלא מעט יזמים פוטנציאליים עם "קילומטרז'" משמעותי בהייטק ששהו תקופה ארוכה לצד היזמים הוותיקים ולמדו רבות על התחום – יוצאים כעת לשוק החופשי ויוכלו להפוך ליזמים בעצמם או לחברי הנהלה של הסטארט-אפים החדשים.

בקרב עובדי הייטק קיימת דילמה האם להישאר בבועה הנוחה ולעבוד בחברת טכנולוגיה קיימת או לצאת החוצה. האם לוותר על המשכורת, חבילת האופציות והתנאים הנוחים ולהקים סטרטאפ חדש. אמנם הדילמה פחתה בשנים האחרונות כשהתנאים המצוינים במרכזי הפיתוח ובחברות ההייטק שכנעו רבים לעבוד כשכירים, אך כעת המציאות מכריעה עבור המפוטרים ותשלח לפחות את חלקם למסע יזמי חדש.

היזמים של מחר | צילום: Shutterstock

סיבה נוספת היא מימון. גם בנושא זה ניתן לראות נקודה חיובית לטובת חברות הסטארט-אפ החדשות, שכן קרנות המשקיעות בסבבים מוקדמים (Seed) ממשיכות להשקיע כספים. דוח שפרסמו IVC תומך במגמה הזאת ומראה כי ברבעון השלישי השנה היקף ההשקעות עלו ביחס לרבעון הקודם ולרבעון המקביל אשתקד, כך שמימון לסטארט-אפים צעירים עדיין זמין.

לא רק שחברות חדשות יצמחו מהמשבר הנוכחי. נוכל גם לראות שיפור משמעותי של החברות הבגירות כפועל יוצא של החורף העובר על תעשיית ההייטק הגלובלית: כבר מתחילת השנה החל שינוי תודעתי מבורך ברבות מחברות ההייטק הישראליות: רובן מעלות לסדר העדיפויות שלהן את החתירה לרווחיות על פני צמיחה עתידית. והדרך לשם, לצערנו עוברת גם בהתייעלות ופיטורים – המאפשרים להוריד את קצב שריפת המזומנים בזמן קצר. אין ספק שכל גל פיטורים הוא כואב וקשה, אך ככל הנראה הטובים שבהם יחזרו למעגל בתור יזמים חדשים. בתום המשבר נוכל לראות תעשיית הייטק בריאה יותר ואיתנה יותר.

מנהל טוב מקבל החלטות קשות

במציאות הכלכלית של היום הגיע הזמן להתבגר. אנו עדים ליותר ויותר יזמים של חברות ענק שמבצעים את העדכונים והקיצוצים המתאימים. בתקופה זו עדיף להירגע, להכיר במשבר, לחשב מסלול מחדש ולהתאים את האסטרטגיה לטווח ארוך יותר (מקורות הכנסה נוספים, להפוך לרווחיים, לקצץ בכוח אדם ובתפעול) ובכך לחזק את הערך האמיתי של החברה בתוך התעשייה הגדולה. מנהלים רבים חוששים מהרגע בו יצטרכו לשנות כיוון, לצמצם הוצאות ולהחליט על פיטורים. במציאות יש ציפייה שמנהלים טובים ינהלו את המשבר בצורה הטובה ביותר, גם אם הדבר מצריך קבלת החלטות לא פשוטות.

נכון שאנחנו בעיצומו של משבר כלכלי, ומשברים הם חלק ממחזוריות – אבל זוהי גם נקודת ציון חשובה מאחר והמצב הנוכחי מוביל את ההייטק הישראלי לשלב הבא. האימפקט של המשבר על התעשייה הישראלית מאפשר לחברות הישראליות להתחרות טוב יותר בשוק הגלובלי, מנרמל את שווי הגיוסים והשכר הגבוה של העובדים, מחזיר את השוק לאיזון בריא ומעמיד את המהות העסקית, קרי, שאיפה לרווחיות, בליבת האסטרטגיה של כל חברה בריאה.

אנו עוברים תקופה לא פשוטה, אך בראייה לטווח ארוך נבנית כאן תשתית שתהפוך את ישראל למעצמת הייטק שתהיה בחוד החנית הגלובלית עוד שנים רבות. יוקמו חברות חדשות עם יזמים מנוסים יותר, חברות טובות יהפכו לטובות יותר, חברות פחות טובות יתאדו מהשוק, וההון שיושקע יתפזר לחברות חזקות שלאחר מכן יצמיחו את השוק בצורה אקספוננציאלית.

אם היזמים הישראלים ישכילו למנף את מעגל החיים של ההייטק – המשבר הנוכחי ייזכר ככזה שהקפיץ את ההייטק הישראלי לשלב הבא.

מורן צ'מסי הוא שותף מנהל בקרן הסקנדרי Amplefields Investments

ה-Contributors של פורבס ישראל הם כותבים עצמאיים שנבחרו על ידי מערכת פורבס, מומחים בתחומם, המספקים פרשנות וסקירת תופעות עכשוויות בתחום התמחותם. התוכן הוא מטעמם ובאחריותם והוא אינו תוכן ממומן.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן