Forbes Israel Logo
מפגשים במהלך החג הם הזדמנות למלא מצברים | צילום: Shutterstock
מפגשים במהלך החג הם הזדמנות למלא מצברים | צילום: Shutterstock

ההורמון של הסופגנייה: כך תעברו את חנוכה בשלום

על אף הקושי לחגוג ולשמוח השנה בחג, זו הזדמנות טובה לחזק זה את זה, ולאכול סופגנייה או לביבה - ללא ייסורי מצפון

נדמה שהחיים נעצרו מייד לאחר חגי תשרי, אז איך זה שכבר הגיע חג החנוכה?

על אף הקושי לחגוג ולשמוח בימים אלו, חג החנוכה, שנמשך שבוע שלם, הוא הזדמנות טובה למפגשים עם בני משפחה ומכרים ולהדלקת נרות משותפת. בין אם זו המשפחה הגרעינית, המשפחה המורחבת או חברים שלא פגשנו זמן רב.

מצב הרוח של החברה הישראלית ירוד. כולנו ברכבת הרים רגשית שעולה ויורדת, לפעמים בקצב מהיר של שעות, ומפגשים מצומצמים ואינטימיים או רבי משתתפים במהלך החג הם הזדמנות עבור כולנו להתחזק ולמלא מצברים.

מצב רוח והורמונים

בילוי עם משפחה וחברים תורם לעלייה של הורמון האוקסיטצין בגוף, הורמון המכונה גם 'הורמון האהבה'. מפגש שבו מתבוננים על אנשים שאוהבים, מתחבקים או לוחצים יד, יכול להספיק כדי להעלות את רמת הורמון האוקסיטצין, הורמון המסייע להתמודד טוב יותר במצבי לחץ וחרדה. אגב, פעילות התנדבותית, מסייעת גם היא להעלות את רמת האוקסיטצין בגוף.

בתקופה של מתח חלה בגוף עלייה בייצור של קורטיזול וגרלין – שני הורמונים שמגבירים את התיאבון. במקביל, חלה ירידה של סרוטונין ודופמין – שני הורמונים התורמים למצב רוח טוב, ולכן מכונים 'הורמוני האושר'. הרמה של סרוטונין ודופמין מושפעת גם מאוכל. היא עולה לאחר אכילת מזון עשיר בסוכרים ובשומן.

וכך בחנוכה, לאחר שאוכלים סופגנייה, תהיה עלייה של סרוטונין ודופמין המשרים תחושה של אושר רגעי. חשוב להדגיש שזהו אושר רגעי בלבד, מאחר שרמות הסוכר בדם עולות ותוך זמן קצר יורדות, ואז מצב הרוח חוזר לקדמותו.

התנודתיות במצב הרוח גוררת אותנו לעתים לאכילה של סופגנייה נוספת, ואולי גם לביבה או שתיים. מעבר לתנודות במצב הרוח בגלל ההשפעות ההורמונליות, לעיתים מתלוות לכך תחושות אשמה ובושה על האכילה המוגזמת.

הכוכבים הקולינריים של חנוכה

בשנים האחרונות גדל מבחר מטעמי החג הרבה מעבר לסופגניות המסורתיות עם הריבה, שפע של הסופגניות עם תוספות יצירתיות וצבעוניות, יש ספינג' ויש דונאטס – וכמובן לביבות עם תוספת פיקנטית, מתוקה או כמו שהיא. כך או כך הבסיס של סמלי החג שעל השולחן אלה פחמימות מטוגנות.

ולא, שלא תטעו. אנחנו לא מתנגדות לאכילת סופגניות ושאר מטעמי החג. להיפך, אנחנו נהנות מאכילתן השבוע. אך מאחר שאנחנו נשאלות הרבה ופוגשות בקליניקה מטופלים רבים שמוטרדים מאכילה של סופגניות ואפילו של סופגנייה אחת, כדאי לזכור שאפשר לאכול סופגניות ולביבות ללא נקיפות מצפון, תחושת אשמה או תסכול.

ומי שמוטרד מעלייה במשקל בגלל הסופגניות, צריך לזכור שאפשר לשלב שמירה על המשקל וסופגניות עם קצת ידע ותשומת לב.

אם אתם מכינים בבית, העדיפו קמחים מלאים ושמן איכותי. ללביבות  הוסיפו בצל, גזר או קישוא למשל. אפייה זו שיטת בישול בריאה יותר מטיגון. אפיית הסופגניות והלביבות חוסכת עבודה, שמן וקלוריות. כך שהרווח משולש.

אכילה מודעת של סופגניות ומטעמים אחרים

סופגנית הוא שמה התקין של הסופגנייה. שמה נגזר מאופן הכנתה, כיוון שהבצק סופג שמן בטיגון. ועל שום מה דווקא טיגון? זכר לנס פח השמן כמובן, שהספיק להאיר את מנורת המקדש שמונה ימים.

הסופגניות למיניהן שייכות לקבוצת 'הקלוריות הריקות'. כלומר מזונות שתרומתם העיקרית היא בקלוריות וללא ערך תזונתי: ללא תוספת של חלבונים, ויטמינים, מינרלים או סיבים תזונתיים, למשל. אך שמחת החג תושבת אם לא נאכל סופגניות, במיוחד את אלה שאנחנו אוהבים והן טעימות לנו.

כדאי לדעת כי סופגנייה רגילה עם ריבה ואבקת סוכר שקולה בערך הקלורי לארוחת בוקר או ערב הכוללת 2 פרוסות לחם מלא, 2 כפות גבינה לבנה, ביצה מטוגנת קלות בשמן זית וסלט המתובל בכף טחינה. לחילופין ארוחת צהריים המכילה מנת חזה עוף, 3-2 כפות פירה עם שמן זית וירקות מבושלים. הערך הקלורי אמנם זהה, אך בארוחות מלאות "מרוויחים" גם ויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים ותחושת שובע לאורך זמן.

בזכות הדלקת הנרות, סביר להניח שסופהשבוע הקרוב, והימים בשבוע הבא יהיו עם יותר מפגשים וכיבוד. כיבוד שפרט למטעמי החג כולל במקרים רבים גם מנות נוספת. כל מארח (לפעמים גם אורח) טורח על הגשת סופגניות מיוחדות, לביבות, ואלו רק הפתיח או הקינוח לארוחה גדולה וטעימה.

השתדלו לא להגיע רעבים מאוד, מאחר שבמצב כזה קשה לאכול אכילה מודעת. כשרעבים האכילה אימפולסיבית, ולרוב בכמויות גדולות יותר או גדולות מדי. מומלץ לשלב ירקות טריים ומבושלים. מרק יכול להיות מנת פתיחה טעימה, מזינה, משביעה, מתאימה לעונה וגם… קלה להכנה, עובדה שאי אפשר לבטל.

המלצה נוספת היא להנות מכל ביס: לאכול בישיבה ולהשתמש בצלחת, אכילה בעמידה היא לעיתים אגבית, והסיכוי גדל לאכול מבלי משים ובכמויות גדולות יותר.

כלל אצבע בנוגע לקינוחים ולאוכל בכלל, הוא בחירה באוכל טעים או טעים מאוד. לא פחות. כלל שמקבל משנה תוקף בחנוכה עם סופגניות שחלקן נראות מפתות וטעימות, ואחרי ביס אחד מסתבר שלא ממש. אין סיבה להמשיך ולאכול משהו שלא טעים או לא טעים מאד.

והכי חשוב, הרבו בחיבוקים והפגנת אהבה לסובבים אתכם. כולנו זקוקים לכך, ולא רק בתקופה זו.

חג שמח!


נאוה רוזנפלד ושלומית דיליאון הן דיאטניות קליניות

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.