במחקר עדכני שנערך בבריטניה על ידי פסיכולוגים אקדמאים מהאוניברסיטאות באת', באת' ספא ואקסטר, ענו מרבית המרואיינים כי 10 מיליון דולר הוא הסכום האידיאלי הדרוש להם כדי לחיות "חיים נוחים". יוצאת מן הכלל הייתה תשובת המרואיינים האמריקאים – שכיוונו קצת יותר גבוה.
המראיינים שאלו 8,000 איש מ-33 מדינות בשש יבשות שונות את אותה השאלה: אם תזכו בלוטו, מה הסכום שיספיק לכם כדי לנהל את חייכם באופן אידיאלי? מרבית האנשים ב-86% מהמדינות האלה, אמרו ש-10 מיליון דולר – או פחות – יספיקו להם לצורך זה.
מי שבלטו בחריגותם במחקר היו האמריקאים. מרביתם ענו שיזדקקו, לכל הפחות, ל-100 מיליון דולר על מנת לנהל את אורח החיים שהם חולמים עליו. התשובה הפופולרית ביותר בקרב האמריקאים אותה מסרו לא פחות מ- 31.7% מהנשאלים הייתה כי יעדיפו לזכות ב-100 מיליארד דולר. לצורך השוואה, יותר מ-50% מהמשיבים מארגנטינה, הודו או רוסיה ענו כי יסתפקו במיליון דולר ״בלבד״ (ואפילו פחות מכך) כדי לחיות בנוחות.
המחקר מצא שאי אפשר לקשור בין השואפים לעושר בלתי מוגבל לבין מדינות מפותחות כלכלית. אבל ניתן לאפיין אותם, לרוב, כאנשים צעירים, המתגוררים בערים ומעריכים כוח, הצלחה ועצמאות. כמו כן, הם חיים לרוב במדינות בהן התודעה הקולקטיבית מכוונת יותר לעסוק בפערי כוח והשפעה, ולקבל אותם.
שאיפות מוגבלות
לטענת מחברי המאמר, הרעיון לפיו למאווייהם של בני אדם אין גבול, מוצג עוד מימי יוון העתיקה ועד לכלכלה בת-ימינו כבסיס לבעיית היסוד הכלכלית של "מחסור". כלומר, רצונות האדם הם אינם סופיים, אבל המשאבים – בהכרח כן. עם זאת, מסקנות המחקר מאתגרות את התפיסה הרווחת על פיה אנשים ירצו תמיד עוד ועוד. יתרה מכך: על פי הממצאים, הנחה זו שגויה מיסודה בנוגע למרבית המדינות.
מסקנות המחקר מרמזות שיעדים בני-קיימה של עושר וצמיחה מוגבלים "עשויים להיות הולמים יותר לשאיפות האנושיות, מאשר נהוג להאמין", ואולי אף מספקות שביב תקווה בנוגע להתקדמות אל עבר תהליכים כלכליים בני-קיימה.
מחקר זה התפרסם במקביל למחקר של ארגון צרפתי עצמאי בשם L’Observatoire des Inégalités, שעוסק באי-שיוויון בחברה הצרפתית, באירופה ובעולם. על פי המחקר של L’Observatoire des Inégalités, הכנסה חודשית של 3,903 דולר מספיקה כדי להיחשב "אדם עשיר" בצרפת. מדובר בהכנסה שהיא כפולה מהממוצע בצרפת. 4.5 מיליון איש במדינה עונים להגדרה זו.