Forbes Israel Logo

עשתה לביתה: ניקי היילי פרשה מתפקידה כדי לעשות מיליונים – ומקווה לחזור בתור נשיאת ארה"ב

היילי בכנס CPAC. גרפה לכיסה 2.3 מיליון דולר מ-11 אירועים ב-2022 | צילום: Shutterstock
היילי בכנס CPAC. גרפה לכיסה 2.3 מיליון דולר מ-11 אירועים ב-2022 | צילום: Shutterstock
בשיא הקריירה שלה, משפחתה של ניקי היילי נותרה חסרת כל • אבל אז, החליטה שגרירת ארה"ב לשעבר באו"ם ומי שמעומדת לנשיאות ארה"ב לנטוש את תפקידיה הציבוריים - והרוויחה מיליונים

ניקי היילי, המועמדת לנשיאות ארה"ב, הדהימה את אמריקה, כשהתפטרה מתפקידה כשגרירת ארה"ב באו"ם ב־2018, פחות משנתיים לאחר שנכנסה לתפקיד. היילי, ששירתה באו"ם תחת ממשל טראמפ, נחשבה גם תומכת גדולה של ישראל.

היא מתחה ביקורת על סוכנות הפליטים של האו"ם בשל היחס המיוחד שלה לפלסטינים, ותמכה בהעברת השגרירות האמריקנית לירושלים. היילי לא רק הביעה תמיכה בישראל בנאומיה, אלא גם יזמה את פרישת ארה"ב מארגוני האו"ם אונסק"ו וממועצת זכויות האדם בשל יחסן לישראל.

שנה לפני פרישתה אף הספיקה לבקר בארץ. בתחילת השנה הכריזה על כוונתה להתמודד בבחירות לנשיאות ארה"ב במסגרת המפלגה הרפובליקנית, ובמהלך עימות בחירות שערכה לאחרונה מול המועמד ויווק רמאסוואמי התבטאה לטובת ישראל: "זה לא שישראל צריכה את אמריקה, אמריקה צריכה את ישראל".

אך פעילותה הציבורית לוותה בקשיים אישיים רבים, כשבשנים שכיהנה כשגרירה באו"ם נקלעה משפחתה של היילי למצוקה כלכלית. החובות של הוריה זינקו ליותר ממיליון דולר, והיו בסכנה לאבד את ביתם. הבת המסורה הלוותה להם מאות אלפי דולרים, אך לא הצליחה להוציא אותם מהחובות.

הדהימה את ארה"ב כאשר התפטרה מהאו"ם. השגרירה היילי לצד הנשיא לשעבר טראמפ | צילום: Shutterstock

דובר מטעמה טען, כי לבעיות הכלכליות של המשפחה "לא הייתה השפעה כלשהי על החלטתה של השגרירה היילי לעזוב את תפקידה". הוא הצביע על סעיף במכתב ההתפטרות של היילי שבו היא הביעה תמיכה ב"רוטציה בתפקיד", אבל במקום אחר במכתב נרמז שלהיילי היו כמה יוזמות שרצתה לממש "כאשת עסקים".

מאז זינק הונה של היילי מפחות ממיליון דולר לשווי מוערך של יותר מ־8 מיליון דולר. איך היא הרוויחה כל כך הרבה כסף בכל כך מעט זמן? נאומים בפני תאגידים כמו Barclays וארגונים כמו Affairs Jewish and Israel for Centre (CIGA) הכניסו לה יותר כסף ביום ממה שהיילי הרוויחה בשנה. לא ברור כמה הרצאות היא נתנה מ־2019 עד 2021, אבל היילי גרפה לכיסה 2.3 מיליון דולר מ־11 אירועים בלבד ב־2022.

לאחר שעזבה את האו"ם היא כתבה שני ספרים. ספר זיכרונות בשנת 2019, שנמכר ביותר מ־100 אלף עותקים. ספר אחר משנת 2022 סיפק לה מקדמה של יותר מ־350 אלף דולר. היילי גם הציעה שירותי ייעוץ, שהניבו שכר טרחה של יותר מ־700 אלף דולר. היא גם הפכה לדירקטורית של בואינג ב־2019, ואז פרשה מתפקידה בשנה שלאחר מכן, אך גבתה למעלה מ־300 אלף דולר במזומן ובמניות. היילי עדיין יושבת במועצת המנהלים של Group Homes United ששילמה לה יותר מ־250 אלף דולר.

ארץ ההזדמנויות

לסיפור הכספים של ניקי היילי יש שורשים בילדותה. כפי שהיילי מספרת זאת, הוריה, אג'יט וראג' ראנדווה, היגרו לאמריקה כדי להציע לילדיהם הזדמנויות חדשות. הם חיו אומנם בנוחות במולדתם הודו, בבית גדול ובו משרתים רבים, אך היגרו בסוף שנות ה־60 לעיירה קטנה בשם באמברג, דרום קרוליינה. אביה של היילי קיבל עבודה כפרופסור, וב־1976, אימה פתחה עסק להלבשה בשם International Exotica.

"אמריקה צריכה את ישראל". היילי במהלך ביקורה האחרון בארץ | צילום: Jerusalem Embassy .S.U

כשהיילי הייתה בת 12 סייעה בניהול החשבונות של העסק. ניקי המשיכה ללמוד ראיית חשבון באוניברסיטת קלמסון, שם הכירה את בעלה מייקל. היא סיימה את לימודיה ב־1994, הצטרפה מחדש לעסק של אימה, ושימשה כמנהלת הכספים הראשית.

אז היה נראה שהדברים הולכים כשורה: הוריה של היילי רכשו בשנת 2000 בית על גדות אגם מאריי, ממש מחוץ ללקסינגטון, דרום קרוליינה, תמורת 1.15 מיליון דולר. רוב העיסקה מומנה באמצעות הלוואה. שנתיים לאחר מכן זכתה אימה של היילי במקום השני בתחרות פרסי העסקים הקטנים של דרום קרוליינה. הזכייה חיזקה את האומץ היזמי של ההורים, ובני הזוג ראנדווה רכשו ב־2003 מרכז קניות בלקסינגטון תמורת 1.3 מיליון דולר, ונטלו עבורו הלוואה של 765 אלף דולר.

מעסקים לפוליטיקה

אבל השאיפות של ניקי לקחו אותה עד מהרה לכיוון אחר. ב־2004 היא זכתה במושב בבית הנבחרים של דרום קרוליינה. בזמן שכיהנה בבית המחוקקים, היא גם עבדה בגיוס כספים עבור המרכז הרפואי לקסינגטון, ששילם לה 110 אלף דולר בשנה. ב־2010 היא התמודדה על תפקיד מושלת קרוליינה הדרומית, ניצחה והפכה לדמות לאומית.

אביה ואמה, שטענו כי הם בפנסיה, לקחו משכנתה שנייה כנגד מרכז הקניות, מה שאיפשר להם להגדיל את החובות שלהם ל־1.1 מיליון דולר כנגד הנכס. בשנה שלאחר מכן, נראה שהאתר של אקזוטיקה אינטרנשיונל, עסק ההלבשה של אימה של ניקי, הפסיק את פעילותו. אביה של היילי מכר כמה בתי מגורים קטנים, שרכש במהלך השנים, והכניס לפחות 600  אלף דולר. אבל החובות המשיכו לתפוח. עד שבשנת 2014 הורע כל כך מצבם הכספי של ההורים, שהם נאלצו לקחת הלוואה של 400 אלף דולר באמצעות בתם ובעלה, תוך שיעבוד מרכז הקניות והבית על האגם.

ניקי היילי עם הרמטכ"ל לשעבר, רא"ל (במיל') אביב כוכבי | צילום: Jerusalem Embassy .S.U

היילי כיהנה קדנציה וחצי בתפקיד המושלת של דרום קרוליינה, ואז בחר בה הנשיא דונלד טראמפ לשגרירה באו"ם. לפני שקיבלה את התפקיד, נאלצה היילי לחשוף את מצבה הפיננסי, שלא היה יוצא דופן: זכויות היוצרים על הספר שלה, כמה פנסיות וחשבון בנק עם פחות מ־15 אלף דולר. על שני הנכסים הגדולים ביותר שלה – בית בשווי של 350 אלף דולר בדרום קרולינה ומשכנתה של 400 אלף דולר שהחזיקה כנגד נכסי הוריה – היא לא דיווחה, והיא לא מחויבת לכך על פי החוק האמריקני.

ניסיונות חילוץ

באפריל 2017 הפסיקו הוריה להחזיר את ההלוואה שלקחו מבנק אוף אמריקה על ביתם באגם. חודש לאחר מכן, ניקי ובעלה מייקל, החלו לבצע מהלכים כחלק מניסיון לכאורה לחלץ את הוריה ממצבם הפיננסי הקשה.

מייקל הקים חברה בשם LLC Systems Ikor ב־18 במאי. חודשיים לאחר מכן, הוריה של ניקי מכרו את המרכז המסחרי לאיקור סיסטמס בסכום סמלי של 5 דולר. עם זאת, בלקיחת הבעלות על הבניין, איקור לקחה על עצמה גם את החוב שנותר בסך 1.1 מיליון דולר של בני הזוג ראנדווה כנגד הנכס. ביולי 2017, איקור סיסטמס לקחה משכנתה חדשה, ובאמצעותה שילמה את החוב.

באותה השנה, בנק אוף אמריקה – שעדיין ניסה לגבות את המשכנתה עבור הבית על האגם – החל בהליכי עיקול. נציגים של הבנק הופיעו גם בבתים של בני הזוג היילי וגם בבתים של בני הזוג ראנדווה בדרום קרוליינה. כשלא נפתחו עבורם הדלתות, הם הלכו לאו"ם וניסו לתפוס את ניקי מחוץ לבניין הנציגות האמריקנית ולהגיש לה צווי זימון לבית המשפט.

היילי כשגרירת ארה"ב באו"ם. לפני שקיבלה את התפקיד נאלצה לחשוף את מצבה הפיננסי | צילום: Shutterstock
היילי כשגרירת ארה"ב באו"ם. לפני שקיבלה את התפקיד נאלצה לחשוף את מצבה הפיננסי | צילום: Shutterstock

לא ברור היכן בדיוק התגוררו בני הזוג ראנדווה בזמן הזה, אבל על הצ'קים שלהם הייתה מצוינת דירת פנטהאוז ליד האו"ם, שממשלת ארה"ב רכשה מאוחר יותר תמורת 16 מיליון דולר ב־2019. האבטחה במתקן דחתה את האדם שניסה להגיע לשם ולהגיש צווי זימון לבית המשפט.

סוגרים חשבונות

בינואר 2018 מכרה איקור סיסטמס את המרכז המסחרי ליזם תמורת 1.3 מיליון דולר. באותו החודש חתמה ניקי היילי באופן אישי על מסמכים המשחררים את המשכנתה שנטלה עבור המרכז המסחרי. היא עדיין החזיקה במשכנתה החדשה יותר עבור בית הוריה עד יוני, אז ביטלה גם את זו. רישומי רכוש מצביעים על כך שהיא לא קיבלה את הכסף שהלוותה להוריה – היילי סימנה תיבה במסמך שהמשכנתה פשוט "שוחררה" ולא "שולמה במלואה".

היילי ויתרה על חוב הוריה על הבית האגם, ובנק אוף אמריקה פעל לשחרר אותה ואת בעלה מהליכי העיקול, ופטר אותה מכאב ראש אחד לפחות. אבל בית הוריה עדיין היה בסכנה, ולהיילי, שהרוויחה פחות מ־200 אלף דולר בשנה כפקידה ממשלתית, פשוט לא היו המשאבים לעזור עוד להורים. רק ביולי 2018 הצליח הבנק למסור לידי ההורים את מסמכי בית המשפט.

שלושה חודשים לאחר מכן, כשהתיק התקדם, הגישה היילי את מכתב ההתפטרות שלה לטראמפ, והסכימה להישאר בתפקיד עד סוף השנה. בדצמבר הופיעו בני הזוג ראנדווה בבית המשפט בדרום קרוליינה. הם הסבירו, שהם מנסים באופן פעיל למכור את הנכס וביקשו זמן נוסף כדי לאפשר לקונה להשיג מימון. הם הבטיחו שיוכלו להשלים את המכירה עד מרץ 2019. אבל בסופו של דבר זה לא קרה. בית המשפט הורה על מכירת הנכס, שיצא למכירה פומבית תמורת 863 אלף דולר – כמעט 300 אלף דולר פחות ממה ששילמו עבורו בני הזוג ראנדווה 19 שנים קודם לכן.

ניקי הלוותה להורים מאות אלפי דולרים אבל לא הצליחה לפתור את כל הבעיות | צילום: Shutterstock
קיימה הרצאות. ניקי היילי | צילום: Shutterstock

איך שגלגל מסתובב

מצבה הכלכלי של היילי השתפר באופן דרמטי זמן קצר לאחר שעזבה את האו"ם והחלה לקיים הרצאות, למכור את ספריה ולהשתלב במועצות מנהלים של תאגידים.

זמן קצר לאחר שהוריה של היילי איבדו את ביתם, בספטמבר 2019, רכשה ניקי אחד משלה, ונטלה משכנתה של 1.9 מיליון דולר. היא קנתה בית בן ארבעה חדרי שינה תמורת 2.4 מיליון דולר באי קיאווה שבדרום קרוליינה. ערכו של הבית כמעט הוכפל, כאשר מחירי הנדל"ן עלו במהלך מגפת הקורונה, ושוויו כעת מוערך ב־4.7 מיליון דולר.

אשתקד פרסמה היילי את ספרה האחרון. היא כתבה הקדשה לאימה בדף הראשון: "לאמא שלי, שלימדה אותי איך לחלום, איך להילחם, איך לאהוב, אבל הכי חשוב איך לחיות עם אמונה באלוהים שתסייע לי בכל דבר".

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.