חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
Forbes Israel Logo

כמה שווה המלך צ'ארלס השלישי? הצצה אל עושרו הבלתי נתפס של המונרך החדש

המונרך החדש | צילום: Copyright House of Lords 2022 / Photography by Annabel Moeller
המונרך החדש | צילום: Copyright House of Lords 2022 / Photography by Annabel Moeller
עוד לפני הכתרתו ב-6 במאי, צ'ארלס מחזיק בנכסים בשווי כ-46 מיליארד דולר וירש 500 מיליון דולר מהמלכה אליזבת, כולל טירות, תכשיטים, יצירות אמנות וחוות סוסים - כולם ללא מס

כשאתה חבר לבית וינדזור, הצטרפות לעסק המשפחתי אמנם מלווה בכבוד וזכויות, אבל לא מובטח לך עושר גדול. אפילו עובדי ה"חברה" – כפי שמוכרים בני משפחת המלוכה מאז ימיו של המלך ג'ורג' השישי – תלויים לעתים קרובות בקצבאות, מתנות ונדבות.

אבל להיות המלך – זה כבר סיפור אחר.

לאחר הכשרה לתפקיד שארכה למעלה מ-70 שנה, המלך צ'ארלס השלישי, שהכתרתו התקיימה ב-6 במאי, ירש שטחים עצומים, אחוזות מלכותיות, תכשיטים נדירים, ציורים ורכוש אישי אחר – חלקם בני מאות שנים – מאמו, המלכה אליזבת השנייה. הוא גם מפקח כעת על תיק הנכסים של המלכה המנוחה, בשווי 46 מיליארד דולר, המוחזקים בנאמנות עבור הממלכה, כולל מיליארדים בהשקעות – לצד ארמונות, תכשיטים ונכסים אחרים שלעולם לא יהיו בבעלותו.

צוואתה של הוד מלכותה צפויה להיות נעולה למשך 90 שנה לפחות, כך שהחלוקה המדויקת לא תהיה ידועה במשך כמה דורות. אבל בתור בנה הבכור, צ'ארלס זכה בנכסיה הפרטיים של המלכה – הטירה האהובה עליה בבלמורל, סקוטלנד, שם מתה, כמו גם בית סאנדרינגהאם במזרח אנגליה.

בנוסף, צ'ארלס צפוי לרשת את האוסף הפרטי העצום של המלכה הכולל תכשיטים, יצירות אמנות, בולים נדירים והשקעות אישיות. בסך הכל, פורבס מעריך את הנכסים האישיים הללו ב-500 מיליון דולר. וצ'ארלס לא יצטרך לשלם שילינג אחד של מס ירושה, הודות להסכם משנת 1993 עם ממשלת בריטניה.

בנוסף, המלך בן ה-74 מגיע לכס המלכות עם הון מלכותי משלו, בעיקר בזכות דוכסות קורנוול, שהכניסה לו השנה כ-27 מיליון דולר ושבנו הבכור, הנסיך וויליאם, יירש כעת. כנסיך ויילס, צ'ארלס השיק מספר מיזמים להגנה על הסביבה וטיפוח חקלאות אורגנית. באמצעות קרן הצדקה שלו (גם אותה וויליאם יורש), צ'ארלס היה הבעלים של מותג המזון האורגני הגדול ביותר בבריטניה, כמו גם בית הבראה ויצירה בטבע בטרנסילבניה, שכל אחד מהם פועל כאכסניית בוטיק.

הנסיך וויליאם מחזיק כעת בדוכסות קורנוול, קונגלומרט עם נכסים נטו של 1.3 מיליארד דולר, כולל מגרש הקריקט The Oval בלונדון, בית הייגרואוב, מקום מגוריו לשעבר של צ'ארלס (שם החל לעסוק בחקלאות אורגנית לראשונה ב-1985) ואיי סילי, אבל ניכר שהמלך החדש יסתדר גם ללא הנכסים הללו.

בתור המונרך החדש, צ'ארלס יקבל בעלות על מוסדות המנהלים נכסים בשווי 46 מיליארד דולר, כולל כמה מהארמונות המלכותיים המפורסמים ביותר בעולם ותכשיטי הכתר. נכסים אלה – הכוללים את ארמון בקינגהאם, טירת וינדזור ומצודת לונדון – לא מוחזקים ישירות על ידי צ'ארלס, אלא נמצאים בבעלות המלך השולט "בימין הכתר" למשך תקופת שלטונו. הם גם מוחזקים בנאמנות עבור יורשיו והאומה – כלומר לא ניתן למעשה למכור אותם.

אז כמה כל זה באמת שווה?

אין כמו בבית. טירת בלמורל בסקוטלנד, שנמצאת במשפחת המלוכה מאז 1852, הייתה המקום בו בילתה המלכה כל קיץ ואת הימים האחרונים של חייה | צילום: Shutterstock

נכסי אחוזת הכתר

הנכס היקר ביותר בבעלות צ'ארלס הוא The Crown Estate, אוסף של אדמות ונכסים בממלכה המאוחדת השייכים למלך הבריטי כיחידה של תאגיד, בשווי 20.7 מיליארד דולר. נכסים אלה כוללים את רחוב ריג'נט, יעד הקניות המפורסם של לונדון, כמו גם מסלול המירוצים Ascot (החביב על המלכה). כל הרווח הנקי של ה-Crown Estate, בשווי 361 מיליון דולר ב-2022, עוברים למשרד האוצר הבריטי.

אבל אין מה לדאוג למשפחת המלוכה: הם מקבלים קצבה מהאוצר המכונה "מענק הריבונות" (חוק שמסדיר את מימון חברי משפחת המלוכה הבריטית), השווה ל-25% מהרווח הנקי לשנת הכספים שנתיים קודם לכן. בשנת 2022, מענק הריבון הסתכם ב-108.4 מיליון דולר, בהתבסס על הרווח הנקי של אחוזת הכתר בשנת הכספים 2019-20.

עם זאת, דמי הכיס המכובדים הללו לא מגיעים ישירות לצ'ארלס. קיצוץ של 10% מהרווח הנקי הזה – 43.3 מיליון דולר בשנת 2022 – מופרש לתחזוקת ארמון בקינגהאם, ו-15% נוספים משמשים למימון הנסיעות השנתיות של משפחת המלוכה, אירועים רשמיים, משק בית ושכר עובדים.

הטיול היקר ביותר שערכו בני המלוכה בשנה האחרונה, למשל, היה ביקור בן תשעה ימים של הנסיך וויליאם וקייט מידלטון בבליז, ג'מייקה ואיי בהאמה במרץ, בעלות של 280 אלף דולר.

נסיעת עסקים בעלות של 280 אלף דולר | צילום: Shutterstock

מענק הריבון אינו מקור ההכנסה היחיד של צ'ארלס. בתור מלך, הוא כעת בעל השליטה בדוכסות לנקסטר, חברה פרטית המחזיקה שטחי מקרקעין רבים באנגליה וויילס, כאשר מרבית השטחים הם במחוז לנקשייר בשווי 820 מיליון דולר.

ההכנסות של הדוכסות עוברות ישירות למלך כקצבה הנקראת "הארנק הפרטי", המכסה כל הוצאה רשמית אחרת. (בשנת 2022, זה הסתכם ב-30 מיליון דולר, לפני מס) בניגוד למענק הריבון, שהוא פטור ממס, המלכה הסכימה ב-1993 לשלם מרצון מס הכנסה על הוצאות "הארנק הפרטי" שלא נעשה בו שימוש למטרות רשמיות – וכן צ'ארלס הסכים לשמור על אותה מדיניות עם הצטרפותו.

בנוסף לאחוזת הכתר ולדוכסות לנקסטר, צ'ארלס מחזיק גם ב-Crown Estate Scotland, אוסף נכסים בשווי של כ-760 מיליון דולר, כולל קרקעית הים הסקוטית, אחוזות כפריות והזכויות לדוג סלמון בר וחפירת זהב וכסף טבעי באדמות סקוטלנד.

שאר נכסי הכתר – לפחות תשעה בתי מגורים מלכותיים והאוסף המלכותי, הכולל את תכשיטי הכתר – הם המסובכים ביותר להערכה מכיוון שהם לעולם לא יגיעו לשוק הפתוח והם לא נדרשים בהגשת דוחות שנתיים.

צ'ארלס וקמילה במהלך טקס בבית הפרלמנט הבריטי | צילום: House of Lords 2013/Roger Harris

תכשיטי הכתר הם אולי הנכס המזוהה ביותר הקשור למשפחת המלוכה הבריטית. כחלק מהאוסף המלכותי, הם "מוחזקים בנאמנות של המלך למען האומה". המוסד המלכותי של מודדים מוסמכים (RICS) העריך את ערכם ב-4 מיליארד דולר ב-2019, כאשר השתמשו במכירת תכשיטי הכתר הצרפתיים ב-1887 ומכירת התכשיטים של הנסיכה מרגרט המנוחה ב-2006 כהשוואה.

הערך הכולל של האוסף המלכותי, הכולל יצירות אמנות של רמברנדט, ורמיר, קאראווג'ו ולאונרדו דה וינצ'י, גבוה בהרבה ללא ספק. על פי דו"ח משנת 2017 של Brand Finance, חברת הערכת מותגים שבסיסה בבריטניה, האוסף המלכותי – כולל תכשיטי הכתר – מוערך בשווי של 12.7 מיליארד דולר.

ישנם גם לפחות 11 ארמונות, טירות ובתי מגורים בבעלות המלך בנאמנות, על פי הערכות שסיפקו לנקה דושקובה מונטר, מומחית מכירות של נכסים היסטוריים בסוכנות הנדל"ן הצ'כית Luxent, וקולבי שורט, מייסד שותף ומנכ"ל אתר סוכנות הנדל"ן GetAgent.co.uk, פורבס מעריך את השווי המשולב של נכסים אלה ב-10.1 מיליארד דולר.

הנכס היקר ביותר באוסף הוא, כמובן, מעונו הרשמי של המלך בלונדון, ארמון בקינגהאם, המוערך ב-4.9 מיליארד דולר. בנוסף, ישנו בית קלרנס, מקום מגוריו הרשמי של צ'ארלס בלונדון כשהיה נסיך ויילס, המוערך ב-72 מיליון דולר. טירת בלמורל ובית סאנדרינגהאם, שנמצאות כעת בבעלות אישית של המלך לאחר שירש אותן מהמלכה אליזבת, שוות 118 מיליון דולר ו-73 מיליון דולר, בהתאמה.

כל הנוצץ זהב. תכשיטי הכתר הממוקמים במצודת לונדון | צילום: Andrew Bossi, Wikipedia

לא ניתן למכור את רוב הנכסים הללו. אבל בבחירת "צ'ארלס" כשמו המלכותי, יהיה חכם מצד המלך החדש לזכור מה קרה לנכסיו של המלך צ'ארלס הראשון – לאחר שראשו נערף ב-1649.

לאחר מותו של צ'ארלס הראשון במהלך מלחמת האזרחים הבריטית, נכסיו נמכרו מיד במכירה פומבית. על פי הדיווחים, ארמון ריצ'מונד בלונדון נמכר תמורת 13 אלף ליש"ט (או כ-2.3 מיליון דולר כיום) לפני שבסופו של דבר נהרס.

יש להניח ששלטונו של צ'ארלס השלישי יעבור קצת יותר חלק מאשר קודמו בעל השם הזהה. המלך החדש ראה עלייה בתמיכה מאז מות אמו. סקר YouGov עבור Times of London שפורסם בספטמבר האחרון מצא כי דירוג התמיכה שלו קפץ ל-63% מאז מאי 2022, כאשר אז רק 32% מהנשאלים האמינו שהוא יעשה עבודה טובה כמלך.

נכסיו האישיים של המלך

במסגרת תפקידו החדש כמלך אנגליה, צ'ארלס ירש את הנכסים האישיים של המלכה, שפורבס מעריך ב-500 מיליון דולר. זה כולל את טירת בלמורל ובית סאנדרינגהאם, האוסף המלכותי שכולל את "האוסף הטוב והמקיף ביותר בעולם של בולי בריטניה וחבר העמים", השקעות אישיות, סוסים, תכשיטים ויצירות אמנות שהוד מלכותה ירשה מאמה בשנת 2002.

בית סאנדרינגהאם במזרח אנגליה | צילום: Shutterstock

ישנו גם אוסף עצום של מכוניות, שעונים וצעצועים אקסטרווגנטיים אחרים בידי המלך ומשפחת המלוכה. ביום ראשון, ביום המלא הראשון של שלטונו, המלך צ'ארלס הגיע לברך את ההמונים בארמון בקינגהאם כשהוא עונד שעון זהב 18 קראט שבבעלותו מאז שנות ה-2000. הרכב שהמלך בחר בו להופעת הבכורה שלו בלונדון היה רולס רויס Phantom VI של אמו. אמנם המכונית אינה למכירה, אך ניתן לרכוש דגם דומה משנת 1976 תמורת 225 אלף דולר.

ב-64 שנותיו כנסיך ויילס, צ'ארלס למד איך לנהל את הונו העצום. הוא היה תלוי במידה רבה בהכנסה מדוכסות קורנוול, שהתרחבו במהלך כהונתו ל-1.3 מיליארד דולר בנכסים נטו, כולל כמעט 433 מיליון דולר בנכסים מסחריים ויותר מ-52 אלף דונם של קרקעות. בין 2011 ל-2022, שווי הנכסים של הדוכסות צמח ב-51%.

הרווחים מנכסים אלה סיפקו לצ'ארלס מספיק הכנסה כדי לא להזדקק למענק הריבון: בשנת הכספים שהסתיימה ב-31 במרץ 2022, הנסיך מוויילס דאז הרוויח 27 מיליון דולר (לפני מס) מדוכסות קורנוול, לעומת 1.2 מיליון דולר ממענק הריבון.

הנכס היוקרתי הזה נמצא כעת בידיו של הנסיך וויליאם, שירש אותו מאביו ונחשב כעת לנסיך ווילס. הנסיך הארי, לעומת זאת, יאלץ להסתדר באמצעות מיזמים עסקיים שהקים עם אשתו, מייגן מרקל. בדצמבר 2020 חתמו בני הזוג על חוזה פודקאסט לשלוש שנים עם Spotify שעשוי להיות שווה בין 15 ל-18 מיליון דולר. לבני הזוג יש גם סדרה ב- Apple+ סביב נושא בריאות הנפש, אותו מפיק הארי יחד עם אופרה ווינפרי תמורת סכום לא ידוע, וחוזה בשווי 100 מיליון דולר לחמש שנים עם Netflix, שנחתם בספטמבר 2020.

תסתדרו לבד. הנסיך הארי ומייגן מרקל | צילום: Shutterstock

היסטורית, עזיבת משפחת המלוכה אינה בדרך כלל מהלך פיננסי חכם: כאשר דודה של המלכה אליזבת, המלך אדוארד השמיני, "התפטר" מתפקידו ב-1936 כדי להתחתן עם ווליס סימפסון הגרושה פעמיים, הוא נותק רשמית ממענק הריבון, ברז המימון המלכותי.

במקום זאת, הוא היגע להסכם עם אחיו, המלך ג'ורג' השישי, לקבלת 25 אלף ליש"ט בשנה (1.8 מיליון דולר כיום בהתאם לאינפלציה). ובכל זאת, בזמן מותו ב-1972, הדוכס מווינדזור (כפי שנודע) השאיר מאחורי הון בשווי של כמעט 2.5 מיליון דולר – 18 מיליון דולר כיום – כולל וילה בפריז.

בתור מלך, צ'ארלס מחזיק כעת בנכסים אישיים בשווי 500 מיליון דולר, ו-46 מיליארד דולר נוספים מוחזקים במענק הריבון. למרות אורח חיים רהבתני עם צרור מפתחות לטירות, ציי מכוניות, מטוסים פרטיים ואוסף די גדול של כתרים ותכשיטים אחרים, יש דבר אחד שהמלך צ'ארלס השלישי חולק עם פשוטי העם – מוות (וממש מעט) מיסים.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן