חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
Forbes Israel Logo

הבריחה הגדולה של טראמפ: איך נחלץ הנשיא לשעבר ממשבר החובות שלו

ייתכן שינסה ללוות עוד כסף – כי הוא פשוט יכול לעשות זאת | אילוסטרציה: Wesley Bedrosian
ייתכן שינסה ללוות עוד כסף – כי הוא פשוט יכול לעשות זאת | אילוסטרציה: Wesley Bedrosian
כשעזב את הבית הלבן, היה נשיאה ה־45 של המעצמה הגדולה בעולם כבול לנדל"ן שרק הפסיד לו כסף ושקוע בחובות של כ־900 מיליון דולר, אותם היה צריך לפרוע בתוך ארבע שנים • כיום, "באורח פלא", כלומר הודות לעזרה של כמה ידידים רבי עוצמה – הוא מסודר היטב וחופשי להמשיך בעסקיו

ביום שבו יצא נשיא ארה"ב לשעבר, דונלד טראמפ, את הבית הלבן בפעם האחרונה, העסקים שלו נשאו חובות של 900 מיליון דולר שהיה עליו לפרוע בארבע השנים שלאחר מכן. טיפול בהלוואות כאלה הוא ללא ספק כאב ראש רציני לכל חברה, אבל לעסקים של טראמפ היו כמה אתגרים נוספים להתמודד איתם.

על פי דיווחים, ענק הפיננסים דויטשה בנק, המלווה הוותיק של טראמפ, היה מעוניין לסיים את מערכת היחסים שלו עם איל הנדל"ן הכבד. גם הבנקים סיגנצ'ר ופרופשנל הכריזו, כי בעקבות המהומות בגבעת הקפיטול ב־6 בינואר 2021 הם מנתקים עמו את הקשרים. במקביל, התובע המחוזי של מנהטן היה קרוב להגיש כנגד עסקיו של טראמפ כתב אישום בגין סדרה של עבירות פיננסיות, בין השאר רישום כוזב במסמכי תאגיד, הונאה וקשירת קשר לביצוע פשע.

לא עבר זמן רב עד שרבים החלו להכריז כי הגיע סופה של תקופה. "ההאשמות האלה יובילו, ככל הנראה, לקריסת הארגון כישות בעלת תוקף", צייץ ביוני 2021 ריצ'רד סיגנורלי, תובע פדרלי לשעבר במחוז הדרומי של ניו יורק. "אף בנק לא יעשה עסקים עם חברה שנמצאת תחת כתב אישום", אמר ב־MNSBC דן גולדמן, תובע לשעבר ששימש פרקליט בכיר במשפט ההדחה הראשון של טראמפ, וכינה את כתב האישום "כמעט בגדר מכת מוות לארגונו של טראמפ".

נזיל עם 375 מיליון דולר

התחזיות הללו התבררו כשגויות לחלוטין. למרות כתב האישום ולמרות שטראמפ כינה את ההאשמות "חלק מציד מכשפות של השמאל הקיצוני הדמוקרטי", הוא הצליח למחזר כמעט את כל 900 מיליון הדולר – חובות שעמדו בפני פירעון. שתי הלוואות מדויטשה בנק שהגיעו בסך הכל ל־295 מיליון דולר והיו בגדר צרה גדולה במיוחד, כבר נמחקו. הנשיא לשעבר מכר את המלון המפסיד שלו בוושינגטון לבית השקעות קטן שקשור לכוכב הבייסבול לשעבר אלכס רודריגז והמתאבק לשעבר פלויד מייוות'ר, ובסיוע של חברה שקשורה למיליארדר מייקל דל. בנוסף, הצליח טראמפ למחזר 125 מיליון דולר לחוב שהיה לו למלון הגולף שלו במיאמי ולמחזר הלוואה בסך 100 מיליון דולר על מגדל טראמפ.

לחברה של טראמפ יש עוד חוב עצום – 1.1 מיליארד דולר לפי ההערכות – אבל כעת רובו לא יגיע לפירעון עד 2028 או מאוחר מזה. שתי הלוואות שלא מוחזרו – 13 מיליון דולר כנגד נכס בשדרה השלישית במנהטן והלוואה של 45 מיליון דולר כנגד מגדל בשיקגו – יגיעו לפירעון ב־2024. אבל לטראמפ לא אמורה להיות בעיה גדולה להחזיר אותן. על פי ההערכות יש לו כרגע 375 מיליון דולר זמינים – פי שלושה מהסכום הגבוה ביותר שהיה לו לאורך כל תקופת נשיאותו, והתודה מגיעה לשטף העסקאות הזה.

אז איך הצליח טראמפ להשתחרר מהחובות הכבדים? ראשית, הוא זכה לקצת עזרה מסטיבן רות', השותף העסקי הכמעט מיליארדר שלו ובעל מוניטין יוצא מן הכלל בעולם הנדל"ן. אחר כך הצליח טראמפ לסגור עסקה פלאית עם פירמת השקעות מסתורית בשם CGI Merchant Group. לבסוף הוא מצא קרוב של משפחת קושנר שיחליף את דויטשה בנק – שלאורך שנים מימן את מיזמיו של טראמפ והתעלם ממגרעותיו – בתפקיד המלווה. "כשמדובר בהזדמנות לרווח, אין עסק אחד בעולם שמתחשב בעקרונות מוסריים", אומר מייק אופיט, שחיבר בשנות ה־90 בין דויטשה בנק לטראמפ, לאחר סדרה של פשיטות רגל. "תמיד יהיה מי שילווה לו. כן, זה עשוי להיות יקר, אבל תמיד יהיו גופים שילוו לו".

דונלד טראמפ היה זקוק לכסף זמין. היה זה יוני 2020, ולנשיא היו ביד 95 מיליון דולר, מתוכם רק 65 מיליון דולר זמינים לגמרי ועוד 30 מיליון בשליטתו של סטיבן רות'. לרוב האנשים 95 מיליון הם הון עתק, אבל לטראמפ, טייקון עם 900 מיליון דולר חובות לפני פירעון, שבמקרה גם היה בליבו של קמפיין בחירות, זה לא הספיק.

מלון טראמפ בוושינגטון. נמכר לרשת הילטון כדי שתנהל אותו תחת המותג "וולדורף אסטוריה" | צילום: Shutterstock
מלון טראמפ בוושינגטון. נמכר לרשת הילטון כדי שתנהל אותו תחת המותג "וולדורף אסטוריה" | צילום: Shutterstock

למרבה המזל, רות', היה השותף העסקי של טראמפ יותר מתריסר שנים. החברה הציבורית שלו, Vornado Realty Trust, הבהירה באותו החודש כי היא מעוניינת למכור או למחזר הלוואה של שני בניינים, ברחוב קליפורניה 555 בסן פרנסיסקו ובשדרה השישית 1290, ניו יורק, שהיו בבעלות משותפת של 70־30 עם הנשיא. "זה די מעניין ששני אלה נמצאים בחבילה", אמר אז ג'ון קים, אנליסט ב־BMO Capital Markets, והפנה את תשומת הלב לעובדה שפירמת הנדל"ן של רות' מחזיקה למעלה מ־50 בניינים. "כלומר, Vorando אמרו שהם אלה שעושים את ההחלטות, כאילו טראמפ הוא יותר כמו שותף שקט. אבל זה נראה כמו צירוף מקרים מוזר שאלה הם שני הנכסים שעומדים למכירה".

Vornado, שסירבה להגיב לכתבה הזו, לא הצליחה למצוא קונה והתפשרה על מחזור מחדש. כשרות' מפקד על העניינים, הבנק הגדול ביותר באמריקה, ג'יי פי מורגן צ'ייס, קפץ על המציאה ועזר ל־Vorando ולטראמפ למחזר את המשכנתה בסך 950 מיליון דולר שהייתה להם כנגד הבניין בשדרה השישית 1290 בהלוואה חדשה באותו הסכום.

מכירה בסכום חסר תקדים

בערך באותו הזמן, טראמפ חיפש דרך להיפטר מהמלון שלו בוושינגטון הבירה. העסקה הזו – שהייתה יוזמה של איוונקה טראמפ – לא הייתה הגיונית: בתמורה לזכות חכירה של 60 שנה בנכס הממשלתי הזה, הסכים טראמפ להוציא 200 מיליון דולר על עבודות שחזור ואז לשלם דמי שכירות שנתיים של 3 מיליון דולר.

טראמפ גזר את הסרט בפתיחה החגיגית של המקום ב־26 באוקטובר 2016, 13 ימים לפני שנבחר לנשיאות. התומכים מילאו את המקום בטקס הזה, ואילו מוועדת טקס ההשבעה שלו גבה טראמפ לכאורה למעלה ממיליון דולר. התשלומים הללו הובילו את התובע הכללי של וושינגטון להגיש תביעה כנגד טראמפ שהסתיימה בפשרה של 750 אלף דולר.

על אף הקפיצה בהכנסות שראה המלון בתקופת השקתו, בסופו של דבר העסק התרסק. ב־2018 הסתכם הרווח התפעולי של המקום רק ב־900 אלף דולר, רחוק מאוד מלהשלים את ה־6.2 מיליון דולר חוב הריבית של משפחת טראמפ לדויטשה בנק. כדי להשאיר את העסק נקי מחובות העביר טראמפ למלון 4 מיליון דולר מחברות אחרות שלו. בשנה שלאחר מכן הרווח התפעולי הקטן הפך להפסד של 2.1 מיליון דולר. במקביל, כיוון שהפדרל ריזרב העלה את שיעורי הריבית, הוצאות הריבית קפצו ל־7.5 מיליון. העסק של טראמפ היה זקוק להזרמה של עוד 9 מיליון דולר.

העסקה הזו – שהייתה יוזמה של איוונקה טראמפ – לא הייתה הגיונית: בתמורה לזכות חכירה של 60 שנה בנכס הממשלתי הזה, הסכים טראמפ להוציא 200 מיליון דולר על עבודות שחזור ואז לשלם דמי שכירות שנתיים של 3 מיליון דולר

על רקע האירועים הללו, הציע הארגון של טראמפ תוכנית נועזת – למכור את המקום בסכום חסר תקדים. משפחת טראמפ לא הציגה את התוכנית הזו לשוק בדרכים המקובלות. היא עשתה זאת באמצעות כתבה בעמוד הראשון של הוול סטריל ג'ורנל מה־26 באוקטובר 2019. העיתון מסר את שקרי המשפחה מבלי צל של פקפוק: "אנשים מוחים על כך שאנו מרוויחים כל כך הרבה כסף מהמלון", צוטט אריק טראמפ, "ולכן אנחנו מעוניינים למכור". מקורות אנונימיים הציעו כי הטראמפים יהיו מוכנים להסכים ל־500 מיליון דולר, בערך כפליים מהערכת השווי שנתנו מומחי נדל"ן אמיתיים ובלתי תלויים לנכס הזה.

תמיד קל יותר להכריז על מכירה מלסגור עסקה, בטח עם תג מחיר שכזה. משקיע מקומי בשם בריאן פרידמן הציע 175 מיליון דולר, 35% מהמחיר שהוכרז, אבל סכום שהתאים יותר להערכת השווי של אנשים מן התחום. הטראמפים סרבו. זמן קצר לאחר מכן הכתה הקורונה, וב־3 באפריל 2020 פיטר מלון טראמפ 237 עובדים. במשך שנה וחצי לא שמענו הרבה על הנושא ואז באוקטובר 2021 החלו השמועות לרוץ – טראמפ מצא קונה שמוכן לשלם בסביבות 375 מיליון דולר, אומנם די רחוק מ־500 מיליון, אבל עדיין הרבה מעבר להערכות הבלתי תלויות.

מי יהיה מוכן להסכים לתשלום מופרז כל כך בעבור הנכס של הנשיא לשעבר? התברר כי הקונה היא CGI Merchant Group, פירמת השקעות קטנה ממיאמי עם ניסיון מסוים בעסקי האירוח, שעל פי דיווחים רודריגז ומייוות'ר הם ממשקיעיה. חברת הילטון, ש־CGI הביאה כדי לנהל את המלון תחת המותג שלה "וולדורף אסטוריה", השקיעה גם היא סכומים לא גדולים בעסקה, אבל רשימת המשקיעים המלאה של CGI נותרה חסויה. על פי מכתב ששלחה ועדת הפיקוח של הקונגרס ל־CGI, הפירמה לא מסרה את השמות אפילו למִנהל השירותים הכלליים, הגוף הפדרלי שמפקח על החכירה של המלון. הפירמה גם לא השיבה על סדרת שאלות על העסקה שהופיעה באותו מכתב.

אריק (מימין) ודונלד טראמפ. הרוויחו לא מעט ממכירת המלון | צילום: Shutterstock
אריק (מימין) ודונלד טראמפ. הרוויחו לא מעט ממכירת המלון | צילום: Shutterstock

על מנת לממן את הרכישה הלוותה CGI 285 מיליון דולר משני גופים שקשורים ל־MSD Partners, פירמה שאחראית על השקעותיו של מיליארדר המחשבים מייקל דל, מספר 16 ברשימת עשירי ארה"ב וששוויו מוערך בכ־52 מיליארד דולר. בנק מקוון קטן בשם אקסוֹס, ששיתף פעולה עם MSD בעסקאות אחרות, התעניין גם הוא בהלוואה הזו. העסקה נסגרה במאי וסיפקה לנשיא לשעבר ולמשפחתו מספיק כסף כדי להחזיר את החוב לדויטשה בנק, שמועד פרעונו היה עתיד לחול ב־2024. בנוסף, דונלד ג'וניור, איוונקה ואריק טראמפ, שהחזיקו בנתחים קטנים מן המלון, קיבלו כל אחד כ־13 מיליון דולר. בה בעת קיבל האב על פי ההערכות 135 מיליון דולר.

המחליף של דויטשה בנק

בנק אקסוס, שעד עכשיו ידענו עליו מעט מאוד, שיחק תפקיד מפתח בהצלה הכלכלית של טראמפ. הנשיא לשעבר מסודר עכשיו ובעל מספיק כוח כלכלי כדי להתמודד עם החוב שלו, אולם הקשרים שהיו לו בבנקים התפוררו לחלוטין. דויטשה בנק איבד לאחרונה את רוזמרי ורבליק, בנקאית בכירה שעזרה לטראמפ ללוות מאות מיליונים לפני שפרשה מן החברה. במקביל, לדר קפיטל, קרן השקעות נדל"ן שעזרה גם היא להלוות סכומים גדולים לטראמפ, הסתבכה בחקירה שכוללת את סמנכ"ל הכספים של טראמפ, אלן ויסלברג, ובנו, ג'ק, המשמש דירקטור של החברה.

טראמפ היה זקוק למלווים חדשים. והנה מגיע מוסד קטן בשם אקסוס. הנכסים של אקסוס שווים 16 מיליארד דולר. בוול סטריט, מקום שבו גופי הלוואות כמו ג'יי פי מורגן צ'ייס משחקים בטריליונים, אין זו יותר מהערת שוליים.

ובכל זאת, אקסוס הוא לא סוג המוסד שהייתם מצפים לראות משתתף בתיקון מאזנים של מיליארדרים. אקסוס מוגדר כ"אגודה להלוואה ולחיסכון", ועל כן מוגבל בכמות הכסף שהוא יכול להלוות לאדם יחיד. ביוני 2021 הודיע הבנק שאין באפשרותו לספק יותר מ־204 מיליון דולר לאדם בודד. הבנק גם חשף כי יתרת החוב הגדולה ביותר שלו מסתכמת ב־145 מיליון דולר.

אבל אקסוס כן עשה עסקים עם כמה כרישים וביניהם משפחתו של ג'ארד קושנר, בעלה של איוונקה טראמפ. אקסוס רצה עוד. דרך סוכנות משכנתאות גדולה הוא שמע על ההזדמנות למחזור מחודש של מגדל טראמפ, הנכס האייקוני ביותר של דונלד טראמפ בניו יורק. לדר קפיטל עזרה לטראמפ להשיג 100 מיליון דולר בשבילו ב־2012, אבל פרעון ההלוואה הזו נקבע לחול בספטמבר 2022.

"אנשים מוחים על כך שאנו מרוויחים כל כך הרבה כסף מן המלון", צוטט אריק טראמפ, "ולכן אנחנו מעוניינים למכור". 'מקורות אנונימיים' הציעו כי הטראמפים יהיה מוכנים להסכים ל־500 מיליון דולר, בערך כפליים מההערכה שנתנו מומחי נדל"ן אמיתיים

לרוע מזלו של טראמפ הבניין לא הניב תשואה מוצלחת במיוחד. על פי דיווחים ב־2020, השנה שבה משבר הקורונה הפך את השדרה החמישית בניו יורק לעיר רפאים, האריך טראמפ את חוזה החכירה שלו עם גוצ'י, הדייר החשוב ביותר בבניין, שש שנים לפני שהיה אמור החוזה הזה להסתיים. תנאי העִסקה נותרו חסויים (נציגיו של טראמפ לא השיבו לבקשות התגובה שלנו) אבל על פי הרשומות של הוועדה לבורסות וניירות ערך של ארה"ב, מיד לאחר מכן הרווחים של מגדל טראמפ החלו לצנוח. לפני המגפה, הרווח התפעולי הממוצע בחצי הראשון של השנה הגיע לכ־5.5 מיליון דולר, ואילו בחציה של 2021 הרווחים צנחו ל־4.1 מיליון, ירידה שעלולה להטריד את הבנקים.

לאקסוס זה לא הפריע. מנכ"ל הבנק, גרג גראברנטס, וסמנכ"ל האשראי שלו, תומס קונסטנטין, אהבו מספיק את טראמפ ברמה כזו שתרמו לקמפיין שלו. חוץ מזה המגדל היה שווה יותר מכפול מ־100 מיליון הדולר שטראמפ היה צריך לשלם כדי לפרוע את ההלוואה הקודמת שלו. בפברואר הלווה אקסוס לנשיא לשעבר 100 מיליון דולר, וקונסטנטין עצמו חתם על המסמכים. בהצהרה שנתן, הכריז הבנק שאלה עסקים בלבד: "אקסוס לא מפלה לווים על רקע אמונותיהם ודעותיהם הפוליטיות".

תרנגולת שהטילה ביצי זהב

טראמפ נזקק גם למחזר מחדש את החוב שלו לדויטשה בנק – שמועד הפירעון שלו היה ב־2023 – כ־125 מיליון דולר (לפי הערכות) כנגד מלון הגולף שלו במיאמי. הנכס, Trump National Doral, היה פעם תרנגולת שהטילה ביצי זהב עם רווח תפעולי שנתי של 12 מיליון דולר. אבל התרנגולת הזו חלתה כאשר טראמפ נכנס לפוליטיקה וגרם ללקוחות – תושבי מדינות צפון מזרח ארה"ב, ליברליים ברובם – לאבד את התיאבון. הרווחים צנחו ל־4.3 מיליון דולר בלבד. התשואה לא ממש זזה, עד שהגיעה המגפה וריסקה אותה ביותר מ־40%.

בחודש מאי הלווה אקסוס לטראמפ 125 מיליון דולר כדי לטפל בחוב שלו לדויטשה בנק. העסקה החדשה הביאה את סך ההלוואות הכללי של אקסוס לטראמפ ל־225 מיליון דולר. בשנה שעברה המגבלות על מתן הלוואות לא היו מאפשרות לאקסוס לתת 225 מיליון דולר ללווה בודד, אבל באביב האחרון צמח ההון של הבנק מספיק והגיע – בקושי – לסכום שממנו יהיה מותר לו להעביר את הכסף. דונלד טראמפ מצא את הדויטשה בנק החדש שלו.

אולם נותרו לו עדיין כמה חובות לפרוע; שתי הלוואות בסך 58 מיליון דולר שאמורות להיפרע ב־2024, ועוד הלוואה של 130 מיליון שנגמרת ב־2025. אם נצא מנקודת ההנחה שטראמפ שוחה עכשיו ב־375 מיליון דולר, אפשר להעלות את ההשערה שהוא ישלם הכל בחזרה מכיסו שלו. הוא כבר עשה את המהלך הזה לאחרונה כאשר שילם הלוואה קטנה כנגד בניין בשדרת פארק וחיסל הלוואות אחרות כנגד מגרשי גולף בניו ג'רזי ובווירג'יניה.

עם זאת סביר באותה המידה שהוא ינסה ללוות עוד כסף – כי הוא פשוט יכול לעשות זאת. אפילו אם אקסוס התקרב לרף של מגבלות ההלוואות שלו, יש ככל הנראה שפע של גופים אחרים שישמחו להלוות לנשיא לשעבר (ואולי גם לעתיד).

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן