HSBC ממליץ למשקיעים: למרות הכל – זה הזמן להשקיע ברוסיה ובברזיל

בעוד בארה"ב המדדים המרכזיים עולים ללא הפסקה ומעלים את החשש מפני בועה אשר סופה להתפוצץ (בעיקר בשוק המניות) ובאירופה נמשך החשש כי יוון תכריז על חדלות פירעון כבר בעתיד הקרוב, המשקיעים ברחבי העולם פוזלים שוב אל עבר שווקים נוספים והזדמנויות חדשות להרוויח. בימים האחרונים התבטאו בנושא גם מספר בכירים בבנק ההשקעות הענק HSBC, אשר המליצו למשקיעים לחזור ולקחת בחשבון את השווקים הרוסי והברזילאי כאפשרויות השקעה, כשגם חוסר היציבות הפוליטית והכלכלית בה נתונות שתי מדינות הענק לאחרונה אינה נתפסת על ידי אנשי הבנק כאיום. לראייתם, דווקא ההפך הוא הנכון.

"בזמן הנוכחי, השקעה דווקא בשוק הרוסי או הברזילאי היא צעד הגיוני מאוד", אמרה בראיון מיוחד לעיתון "אל קונפידנשיאל" הספרדי אחת מבכירות הבנק, אשר חוקרת את השווקים המתפתחים ברחבי העולם ואת הזדמנויות הרווח הקיימות בהם.

הן רוסיה והן ברזיל נחשבו עד לאחרונה לאפשרויות השקעה מובילות בעולם. שני השווקים האדירים נמנים באופן קבע עם רשימת השווקים המבטיחים ביותר, אשר צפויים לפרוץ כבר בעתיד הקרוב והגדיל את כוחם על המפה העולמית בשיעור אדיר. אך בשנה האחרונה, שתי מדינות הענק נאלצו להתמודד עם משברים חריפים (מבית ומחוץ) – אשר הפכו כל השקעה בהן למעשה מסוכן, אשר הרחיק רבים מהמשקיעים ודחק אותם בחזרה אל השווקים האמריקאים והאירופאיים המסורתיים.

הזדמנות או סיכון? | צילום: thinkstockphotos

ברוסיה, כידוע, לא חסרות סיבות לחשש. החלטתו של נשיא המדינה ולדימיר פוטין על סיפוח חצי האי קרים עוררה את זעמן של מדינות המערב, אשר הטילו על רוסיה שורה ארוכה של סנקציות. מלבד מחירה של הלחימה והמשך המתיחות בין רוסיה לשכנתה אוקראינה (כבר סיבות טובות לחששות המשקיעים), שורת הסנקציות אשר הוטלו על בכירי המשק הרוסי ועל חברות מובילות בסקטור הפרטי הוסיפו גם הן לחוסר הוודאות הגובר במדינה, כשרבות מהחברות הרוסיות אינן יכולות כיום לייצא סחורות ושירותים כבעבר.

את המכה הכואבת השנייה ספגה רוסיה עם צניחת מחירי הנפט בחודשים האחרונים. כזכור, הנפט מהווה את מקור הצמיחה המרכזי והחשוב ביותר של המשק הרוסי, כשרוסיה הפכה בשנים האחרונות לאחת מיצואניות האנרגיה הגדולות בעולם. הצניחה המהירה במחירו של "הזהב השחור" חתכה את תזרים ההכנסות של המדינה באחוז ניכר, והביא לקריסה של ממש במשק הרוסי בחודש דצמבר האחרון, כששער הרובל קרס בין לילה (נפל עד לרמה של 70 רובל לדולר בודד).

גם בברזיל, כאמור, לא חסרו צרות בתקופה האחרונה. דווקא לאחר שהפגנות הענק כנגד משחקי המונדיאל במדינה שכחו והנשיאה דילמה רוסף נבחרה לתפקידה פעם נוספת, חודשו לאחרונה הפגנות הענק אשר דורשות להחליפה עקב חשדות לשחיתות בדרגים המדיניים הבכירים וכן בסקטור הפרטי המתפתח. לכך ניתן להוסיף גם כן את השפעת צניחת מחירי הנפט, אשר נחשב גם בברזיל לאחד ממנועי הצמיחה המרכזיים. וכך מתקבלים המונים זועמים, מצב כלכלי בעייתי וחוסר יציבות פוליטית – והכל לקראת משחקי האולימפיאדה אשר יערכו בברזיל בשנה הבאה, ויש החוששים כי יעוררו מחדש את זעמם של ההמונים (אשר מוחים על השקעת הממשלה במתקנים על חשבון האזרחים).

אז מה גורם לבנק ההשקעות המוביל לראות דווקא בשווקים האלו הזדמנות השקעה מעניינת? על פי בכירי הבנק, אין חשש ממשי כי רוסיה או ברזיל לא יצליחו לעמוד בתשלומי החובות שלהן. בנוסף, שתי המדינות מניבות כיום שיעורי תשואה גבוהים עבור אגרות החוב אשר הן מנפיקות לציבור: ביום שני האחרון צמח שיעור התשואה של האג"ח הרוסיות לשנת 2018 ב-1.36% נוספים, והתשואה הכוללת עומדת כרגע על 11.68% לשנה. גם האג"ח ארוכות הטווח של רוסיה, עד לשנת 2028, מניבות כיום תשואה נאה של 10.6% בשנה.

גם בברזיל המצב דומה. בתחילת השבוע צמחו האג"חים הברזילאיים עד לשנת 2016 ב-0.9%, והם מניבות כיום 12.59% בשנה, והאגרות האורות לשנת 2028 טיפסו ב-1.17%, ומניבות כרגע 9.5% בשנה. בנוסף, "רף הכניסה" להשקעה באג"חים הברזילאיים נמוך יחסית, ועומד על 78,000 דולר (ברוסיה הוא עומד על 100,000).

מאיפה יבוא הכסף? | צילום: thinkstockphotos

את הזינוק בתושואת ניתן להסביר בהתחזקות הצפויה של המטבעות המקומיים, אשר רשמו לאחרונה תקופות שפל של ממש. הרובל הרוסי כבר רשם התאוששות יפה לאחרונה וטיפס עד לרמה של 52 רובל לדולר, בעוד הריאל הברזילאי נסחר סביב רמה של 3.12 ריאל לדולר – וגורמים שונים מאמינים כי הוא צפוי להתחזק בקרוב. התחזקות המטבעות משמעותה גם יותר כסף עבור המשקיעים הזרים – שכן השקעה דולרית מומרת מיד למטבע המקומי, ומומרת בחזרה לדולרים עם מועד פקיעת האג"ח. לכן, אם המטבעות אכן ימשיכו להתחזק, המשקיע יקבל (בנוסף לתשואה הקבועה שסיפה האג"ח) גם רווח נקי בדמות הפער שיווצר מהתחזקות המטבע למול הדולר.

אך כמובן שלא ניתן להתעלם מהסיכון שנובע מחוסר היציבות הפוליטי במדינות. אך אם המצבים הבעייתיים האלו יפתרו, צפויה נהירה מיידית של משקיעים מכל רחבי העולם אל אותם אג"חים מדוברים – כאשר המשקיעים ירצו ליהנות מאחוזי התשואה הגבוהים לאחר שהסיכון ישכח מעט. כמובן שזה עשוי להיות מאוחר מדי – והמשקיעים אשר יכנסו לשווקים אלו עכשיו יוכלו לקצור את הפירות בעוד אחרים יתחננו להיכנס ולהשתתף בחגיגה. מנגד, כמובן, קיים גם הסיכון שחוסר היציבות תגבר והשווקים יקרסו בפתאומיות, כמו שקרה לרוסיה רק בחודש דצמבר האחרון.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן