חברת הענק יבמ (IBM) הודיעה היום כי תשקיע 100 מיליון דולר במהלך העשור הקרוב בפרויקט מסקרן במיוחד, אשר זכה לשם "פרויקט לוסי", במהלכו יפרסו מערכות מידע קוגניטיביות ברחבי היבשת השחורה כולה – במטרה לשפר את יכולות איסוף המידע הרפואי הנאסף ברחבי היבשת ולסייע למיגור מחלות, פגעים בריאותיים – ואף פגעים חברתיים שונים.
המיזם המסקרן מיועד לפרוס ביבשת את מערכת "ווטסון" אותה השיקה ענקית השבבים הבינ"ל בתחילת השנה שעברה. המערכת המתקדמת נועדה לסייע ולשפר את רמת השירות הניתן לחולים, ולסייע לרופאים לזהות דפוסים חוזרים והקשרים בכמויות המידע העצומות הפרוסות בפניהם כיום. "ווטסון" מחזיק בגישה ישירה לתיקי ההיסטוריה הרפואית של 1.5 מיליון חולים, כמו גם למאגרי מידע עצומים ולפרסומים רפואיים ומדעיים בדבר דרכי טיפול חדשניות. המערכת יודעת לחפש בכוחות עצמה אחר הצלבות והקשרים אשר עשויים להיות רלוונטיים לטיפול בחולה מסוים או במחלה מסוימת, ולהציע לרופא את המשך הטיפול.
בנוסף לסיוע לרופא המטפל ולחולה המטופל, אנשי יבמ מאמינים כי המערכת תוכל לסייע רבות גם בזיהוי דפוסים חוזרים בקנה מידה אזורי, ואולי אף יבשתי. לאחר פריסת המערכת במדינות אפריקה מקווים בחברה כי הרופאים המקומיים יוכלו לקבל גישה למאגרי מידע עצומים אליהם לא נחשפו בעבר, ולקבל מידע בזמן אמת על התפשטות ושכיחות של מחלות או תופעות רפואיות מסוימות, השפעתם של טיפולים מסוימים, אמצעי האבחון, ועוד. וכמובן, באמצעות מערכת פידבק ואיסוף נתונים מתקדמת אשר יתבסס על הנתונים אשר יזינו הרופאים בשטח, תוכל המערכת לרכז מידע רב אודות התשפטות מחלות ברמה האזורית כולה.
תשיקע 100 מיליון דולר בעשור הקרוב | צילום: רויטרס
לסיום, בחברה מאמינים כי ניתן יהיה גם ללמוד על אופיים של תהליכים חברתיים רחבים בעקבות חקירת התחום הבריאותי במדינות היבשת. כך, לדוגמא, הם מאמינים כי ניתן יהיה לקשור בין מצב התברואה באזור מסוים – לבין רמת ההתמדה של הילדים בבית הספר.
הפרויקט המסקרן זכה לשם "פרויקט לוסי", בהשראת השם אשר ניתן לשלד האדם הקדום ביותר אשר אותר מעולם – אשר נחשף ביבשת אפריקה. כעת בחברה מקווים כי פרישת המערכת המתקדמת תוכל להביא לשינוי ממשי, במיוחד במדינות הממוקמות מדרום למדבר הסהרה – אשר סובלות ממחסור חמור ברופאים ובידע מקצועי, ומהוות 25% מנטל המחלות העולמי כולו. לא ברור האם 100 מיליון דולר ומערכת קוגניטיבית אחת, מתקדמת ככל שתהיה, יוכלו לפתור את בעיות הבריאות והתברואה ביבשת אפריקה. אך כך או אחרת, מדובר בצעד בכיוון הנכון.
|
|