Forbes Israel Logo

במינימום מאמץ: אלו הפתרונות לעלייה ביוקר המחיה

יש להעלות את שכר המינימום כדי לעזור לעובדים הישראלים המוחלשים | צילום: Shutterstock
יש להעלות את שכר המינימום כדי לעזור לעובדים הישראלים המוחלשים | צילום: Shutterstock
לכולם קשה עם המחירים העולים, אבל לכמיליון ישראלים שמרוויחים שכר מינימום קשה יותר. חברי הכנסת והשרים חייבים לבטל את השהיית מנגנון העדכון האוטומטי של שכר המינימום, ולקבוע שהוא יעמוד כבר השנה על 5700 ש"ח ובשנה הבאה על 6000 ש"ח

Contributors

הפופולריות של חיפוש המילה "אינפלציה" בגוגל הגיעה בימים האחרונים לשיא בו היא הייתה לאחרונה רק בשנת 2008. וכמו פטריות אחרי הגשם, עם העלייה באינפלציה מגיע גם שיא בשימוש במושגים כמו הגבלת תחרות, מלחמה במונופולים, ופיקוח מחירים. כל אלה טובים וחשובים, אבל יש מושג אחד חשוב ביותר, שקצת נשכח בצד השיח הציבורי – שכר המינימום.

לכולם קשה עם המחירים העולים, אבל לכמיליון ישראלים שמרוויחים שכר מינימום קשה יותר. בזמן שהעשירונים העליונים חוסכים או משקיעים את רוב ההכנסות שלהם, בעשירונים התחתונים, שם נמצאים רוב מרוויחי שכר המינימום, נאלצים להוציא את כל המשכורת כדי להתקיים. ובזמן שבעשירונים העליונים מוציאים מאות ואלפי שקלים על תרבות, בידור וספורט, בעשירונים התחתונים רבע מההכנסה היא על אוכל ועוד 15% על דיור.

אותם משתכרי שכר המינימום ראו איך בזמן שיוקר המחיה מאמיר והשכר הממוצע גדל, השכר שלהם דווקא נשחק. הם נשארו עם כסף שקונה הרבה פחות ועם פערים מתרחבים משאר החברה הישראלית. בפעם האחרונה עלה השכר המינימום בסוף שנת 2017. אז הוא עלה ל-5300 ש"ח והגיע לשיא של 56% מהשכר הממוצע.

מאז זינק השכר הממוצע ב-16%, והביא את שכר המינימום לשפל של 47% ממנו. באותו הזמן האינפלציה (יוקר המחיה) עלתה ב-4.22% אחוזים, והביאה את שכר המינימום לשווי ריאלי של 5,076 ש"ח בלבד. מי שציפה לתיקון המצב העגום הזה בהצעת "חוק העלאת שכר המינימום", שפורסמה בשבוע שעבר ומבקש לעגן בחקיקה את ההסכמות שהושגו במסגרת "עסקת החבילה במשק", עלול להיות מאוכזב.

חברי הכנסת והשרים חייבים לבטל את השהיית מנגנון העדכון האוטומטי של שכר המינימום. כנסת ישראל | צילום: Shutterstock

ההעלאה של שכר המינימום שעליה הוסכם היא העלאה של 700 ש"ח בשכר המינימום, בפעימות של 100 או 200 ש"ח בכל שנה עד סוף שנת 2025, אז אמור שכר המינימום להגיע ל-6,000 ש"ח. לשם השוואה, בעסקה הגדולה הקודמת להעלאת שכר המינימום עלה שכר המינימום בסופו של דבר ב-1000 ש"ח בשנתיים. כלומר יותר כסף בחצי מהזמן.

ההעלאה המתוכננת אפילו לא תעצור את השחיקה של שכר המינימום ביחס לאינפלציה ולשכר הממוצע. אם היא אכן תקרה כמתוכנן, ולפי התחזיות המעודכנות, שכר המינימום יעמוד על שווי ריאלי של 5,159 ש"ח בשנת 2023, ועל 46.3% בלבד מהשכר הממוצע.

העברת החוק הזה כמו שהוא, לא תשאיר תקווה למרוויחי שכר המינימום. אפילו מנגנון העדכון האוטומטי של שכר המינימום, שאמור לוודא שהוא לא יורד מעבר לקו האדום של 47.5% מהשכר הממוצע, אמור להמשיך ולהיות מוקפא עד שנת 2026. אגב, בהעלאות הקודמות של שכר המינימום נכתב במפורש שאם השכר על פי המנגנון אמור להיות גבוה יותר מזה שנקבע בהעלאה המיוחדת, השכר יקבע לפי הגבוה מביניהם.

בזמן שהעשירונים העליונים חוסכים או משקיעים את רוב ההכנסות שלהם, בעשירונים התחתונים, שם נמצאים רוב מרוויחי שכר המינימום, נאלצים להוציא את כל המשכורת כדי להתקיים.

אביעד הומינר-רוזנבלום

ההכרעה מונחת עכשיו בפני נבחרי הציבור שצריכים להחליט איך הם מגיבים למצב החדש, והאם יעלו את שכר המינימום כדי לעזור לעובדים הישראלים המוחלשים. את ההפחדות מביצוע הצעד הזה אנחנו כבר מכירים. גם ב-2006, ב-2013, וב-2015 טענו בעלי האינטרסים שהעלאת השכר תגדיל את האבטלה ותגרום להחמרת האינפלציה. פעם אחר פעם הוכח שהם טועים, והעלאת השכר התבצעה במקביל לירידה באבטלה ובאינפלציה.

וכל זה לא התרחש רק אצלנו. הכלכלן דיוויד קארד זכה לאחרונה בפרס נובל לאחר שהוכיח שהעלאת שכר המינימום לא גורמת לאבטלה, ומחקר רחב היקף של אוניברסיטת קליפורניה שבחן עשרות שנים של העלאת שכר המינימום בקליפורניה, מצא שהעלאה של 10% בשכר המינימום, סכום גבוה משמעותית מזה שאנחנו עוסקים בו כאן, מעלה את האינפלציה רק ב-0.36%.

על חברי הכנסת והשרים לתקן את הצעת החוק, לבטל את השהיית מנגנון העדכון האוטומטי, ולקבוע ששכר המינימום יעמוד כבר השנה על 5700 ש"ח, ולקראת סוף השנה הבאה יעמוד על 6000 ש"ח. רק כך יינתן מענה אמיתי לעליה ביוקר המחיה לאלה שזקוקים לו יותר מכל, רק כך נצליח כולנו לשרוד בהצלחה ובערבות הדדית גם את הגל הזה.


אביעד הומינר-רוזנבלום הוא מנהל מדיניות וחוקר בקרן ברל כצנלסון

ה-Contributers של פורבס ישראל הם כותבים עצמאיים שנבחרו על ידי מערכת פורבס, מומחים בתחומם, המספקים פרשנות וסקירת תופעות עכשוויות בתחום התמחותם. התוכן הוא מטעמם ובאחריותם והוא אינו תוכן ממומן.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.