הסנקציות האמריקאיות על איראן והמכה שהביאה עמה מגפת הקורונה הפכה את מצבם הכלכלי של מיליוני איראנים לקשה ביותר. אך מתברר שלא עבור כולם. בשנת 2020 חל זינוק מדהים במספר המיליונרים האיראנים, שגדל בכ־21% (הרבה יותר מהעלייה בכלל העולם, שעמדה על כ־6.5%). ההון המצרפי של אותם מיליונרים איראנים צמח גם הוא בקצב מסחרר (עלה ב־24%).
"בין חודש מרץ ליולי שווי המסחר בבורסה של טהראן זינק ב־625%, בהשוואה לאותה התקופה שנה קודם לכן", מתאר דוח של חברת הייעוץ Capgemini שהתפרסם לאחרונה. לשם השוואה, מדד ה־005 P&S הוסיף 16% לאורך אותה התקופה.
כשהגישה לנכסים בינלאומיים הפכה קשה יותר בשל הסנקציות, רבים מעשירי איראן העבירו את כספם לבורסה המקומית. העלייה בשווי המניות הפכה אותם למיליונרים. כיום יש באיראן, לפי הערכות, כ־250 אלף מיליונרים (בדולרים), רובם חיים בטהראן.
בזכות החשמל
הממשל האיראני עזר ליצור את המצב הזה, לאחר שהציף את השוק בכסף ציבורי. בספטמבר בשנה שעברה הפריש הממשל 1% מקרן העושר שלו (קרן הפיתוח הלאומית) אל השווקים והכריז על מנה נוספת שתועבר בינואר בגובה 25 טריליון ריאל (כ־595 מיליון דולר).
גם מטבעות הקריפטו היו פקטור בפריחת המיליונרים. לפי נתונים של Capgemini, באיראן 72% השקיעו במטבעות קריפטו, כשהחשמל הזול במדינה עודד את צמיחתה של קהילת כורי ביטקוין משגשגת.
כורה ביטקוין איראני שלא רצה להיחשף בשמו אמר כי "הכרייה היא רווחית בצורה לא נורמלית" ושהוא מרוויח יותר מכריית ביטקוין מאשר מעבודתו כעורך דין. זה נכון שיש אנשים שממש עשו מיליונים מכריית ביטקוין", הוא אומר. "זה כסף קל ואם לוקחים בחשבון כמה שהמטבע האיראני זול, המיליונים שלהם שווים הרבה יותר אם הם נשארים באיראן".
"עכשיו החגיגה נגמרה", הוא מודה. טירוף מטבעות הקריפטו הפך כל כך אינטנסיבי עד שבחודש מאי המשטר הכריז על איסור כרייה למשך ארבעה חודשים. כוח המחשוב שנדרש לשם הכרייה צרך כל כך הרבה אנרגיה שהוא גרם להפסקות חשמל ברחבי המדינה.
בני האצולה
העלייה המהירה במספר המיליונרים שמה את איראן במקום ה־14 בעולם בדירוג המדינות עם הכי הרבה מיליונרים. עושר קיצוני היא לא תופעה חדשה באיראן. בשנות ה־90 ילדי העשירים היו מכונים "אגזאדה" או "בני אצולה" בשל אורח החיים הבזבזני שלהם. היום, תמונות של המכוניות או החופשות שלהם מופיעות פעמים רבות באינסטגרם, בערוץ Rich Kids of Tehran.
בין הילדים העשירים האלה גם צאצאי המנהיגים. אתפך אשרגי, הנינה של רוחאללה ח'ומייני, צולמה בלונדון עם תיק יד בשווי 3,800 דולר. ב־2018, קמביז מדיזדה, חותנו של נשיא איראן לשעבר חסן רוחאני, התפטר ממשרה בכירה בשירות המדינה, לאחר שנשמעו האשמות על נפוטיזם.
יחד עם זאת, נראה שהמשטר באיראן שולט היטב ב"אגזאדה". תמונות אינסטגרם נוצצות הפכו פחות נפוצות בשנה האחרונה. איראן אף מבקשת להסגיר לידיה אינסטגרמר מצליח, סשה סובהני, לאחר שנעצר בספרד בשל האשמות על הלבנת כספים.
כמובן שעשירי איראן הם חריגים בנוף הכללי. למעלה מ־60% מאוכלוסיית איראן חיים בעוני יחסי בשל עלות המחייה, לפי משרד העבודה. מחירי מוצרים יומיומיים קפצו לאחר נסיגת ארה"ב מהסכם הגרעין ב־2018 והחזרת הסנקציות. שנה לאחר מכן הפגנות אלימות פרצו במרבית ערי איראן.
המחירים עלו אף יותר עם התפרצות אינפלציה של 50%. הקורונה שהכתה באיראן עוד לפני אירופה וארה"ב, הביאה לעוד אבטלה ועוני.
החדשות על כך שעשירי איראן רק התעשרו עוד יותר יכולות לגרום לבעיות עבור נשיא איראן החדש, אברהים ראיסי. "איראנים רבים מבקרים את המשטר ומביעים זעם גובר והולך בשל פערי העושר הגדולים וחוסר השוויון הכלכלי בין האליטה ופשוטי העם", אומר מיז'אד רפיזדה, חוקר מדעי המדינה איראני־אמריקאי ונשיא International America Council. לדבריו, השיא השלילי שנרשם בשיעור ההצבעה בבחירות האחרונות באיראן הוא סימן לתסכול הזה.
רפיזדה מציין כי גם אם הסנקציות על איראן יוסרו במסגרת הסכם גרעין חדש, הבעיות הכלכליות של איראן לא יפתרו. "המנהיגים האיראנים מייחסים פעמים רבות את העוני הנרחב במדינה לסיבות חיצוניות כמו הסנקציות של ארה"ב, אבל תופעות נרחבות של שחיתות, מינוי מקורבים ונפוטיזם הן מהסיבות המרכזיות למצב".