הסכם ההפשרה ביחסי סעודיה ואיראן, שמוביל להתקדמות ביחסי איראן גם עם איחוד האמירויות ובחריין, נתפס כאירוע דרמטי ובעל השפעה רבה על מארג היחסים במזרח התיכון. אבל ההשפעה שלו רחבה יותר – להסכם חשיבות גם במאבק הבין־מעצמתי בין ארה"ב לסין. עם זאת, אין לראות בהסכם ברית אסטרטגית בין סעודיה לאיראן, אלא יותר ניסיון לייצר נורמליזציה ולהפחית את החיכוך בין המדינות.
הסעודים מודאגים מהנסיגה האמריקנית מהאזור ומההתקדמות המהירה של איראן לקראת השגת יכולת גרעינית. אלה חדשות רעות לישראל, שבעת חתימת הסכמי אברהם עוד חלמה על ברית אזורית שתכלול את סעודיה נגד איראן, בהובלה אמריקנית. כעת מוצאת עצמה ישראל כמעט לבד מול האתגר האיראני, כששעון החול מתרוקן.
היחסים בין איראן לסעודיה נותקו בינואר 2016. בתחילת אותו חודש הוציאה סעודיה להורג בעריפת ראש 47 בני אדם שנחשדו בעבירות טרור. רובם היו ערבים סונים, אך ביניהם היה גם שייח' נימר אל נימר, כהן דת שיעי בעל קשרים לממסד הדתי באיראן. מותו הביא להתקפה על השגרירות הסעודית בטהרן והקונסוליה במשהד. מפגינים פרצו למבנים והעלו אותם באש. האיראנים הכריזו על מעצר של כ־100 מהמפגינים, אך הסעודים ראו במהומות התקפה ישירה ומכוונת עליהם, והיחסים בין שתי המדינות נותקו.
הימים היו שלהי תקופת נשיא ארה"ב לשעבר, ברק אובמה, לאחר אשרור הסכם הגרעין בין ארה"ב ומדינות נוספות לבין איראן. המלחמה בתימן השתוללה, כשסעודיה ואיראן משני צדי המתרס, וכך גם בזירות אחרות. הסעודים מודאגים מההתפתחויות, האיראנים נהנים מעודף ביטחון עצמי.
בטן מלאה
ניצחונו של דונלד טראמפ בסוף אותה שנה הביא לשינוי עמדה בוושינגטון כלפי איראן. בהמשך יצאה ארה"ב מהסכם הגרעין, משמרות המהפכה הוכנסה לרשימת ארגוני הטרור וישראל חתמה על הסכמי אברהם. רשימת הסנקציות נגד איראן הלכה והתרחבה, הכלכלה האיראנית נחלשה והמהומות נגד השלטון התרחבו. אבל למרות הקשחת היחס כלפי איראן, סעודיה עדיין זכתה לכתף קרה מהאמריקנים.
כניסתו של ג'ו ביידן לתפקיד הנשיא בינואר 2021, מחזירה לאיראנים את התקווה שארה"ב תחזור להסכם הגרעין. בינתיים האיראנים המותשים מהסנקציות מתחילים לגשש אצל הסעודים. הללו מעלים דרישות ביטחוניות ולא ששים לנהל מו"מ. לבסוף ממנים האיראנים נציג בכיר ומקובל על הסעודים לקיום השיחות, ועיראק נבחרת כזירת הדיונים. חמישה סבבי שיחות התקיימו מאפריל 2021 ועד אפריל 2022.
בתקופה זו חלה התקרבות מהירה להסדר בשיחות הגרעין. אבל המלחמה באוקראינה והמתיחות בסין, לצד הסירוב האמריקני להוציא את משמרות המהפכה מרשימת הארגונים תומכי הטרור, מפנים את הקשב האמריקני לזירות אחרות, בעוד שהאיראנים מבינים שאין אפשרות להחזיר את ארה"ב לתוך ההסכם בזמן הקרוב. באותו זמן גם נחתמת הפסקת אש בין הצדדים בתימן בתיווך האו"ם. הסעודים סוחבים בטן מלאה על ההתנהלות האמריקנית גם בסוגיית תימן. ביידן הכריז בתחילת נשיאותו שארה"ב לא תספק נשק התקפי לקואליציה הפרו־סעודית.
בינתיים, ההסכמה היחידה שאליה הגיעו נציגי שתי המדינות הייתה לגבי סידורי ההגעה והשהייה של עולי רגל איראנים למכה. חזרתם של עולי רגל נוצלה לרעה באותה שנה – אחד מהם נעצר לאחר שהצטלם ליד הכעבה עם תמונה של קאסם סולימאני. אירועים נוספים מסוג זה הביאו לעצירת השיחות בין המדינות, וגם המשבר הפוליטי בעיראק – שהחל ביוני 2022 והוביל להחלפת ראש הממשלה מוסטפא אל־כאזמי שתיווך עד אז בין המדינות ארבעה חודשים לאחר מכן – הקשה על התקדמות בשיחות.
נשיא סין שי ג'ינגפינג הגיע לביקור בריאד בדצמבר 2022. הוא התבקש על ידי הסעודים ליטול את תפקיד המתווך לאור הקשרים הטובים של ארצו עם שתי המדינות. שי הסכים והפערים בין המדינות החלו להיסגר במהירות.
כתף אמריקנית קרה
החישוב הסעודי בהתקרבות לאיראן פשוט. ארה"ב פועלת מאז ימי אובמה לצמצם את נוכחותה במזרח התיכון, וביקשה להשיג הסדר עם איראן שיאפשר בפועל לאחרונה להתקדם לכיוון פצצה. הפסקת התלות האמריקנית בייבוא נפט החל מ־2014 בזכות פצלי השמן ותגליות נפט במפרץ מקסיקו הוסיפה לירידת קרנה של סעודיה. גם טראמפ דרש מהסעודים לשלם מחיר יקר עבור היחסים עם ארה"ב, פשוטו כמשמעו – בביקורו בסעודיה כמה חודשים לאחר שנכנס לתפקיד לחץ אותם לחתום על עסקת נשק ענקית של 110 מיליארד דולר.
הוא גם אמר בנאומים וראיונות שהתמיכה האמריקנית לא באה בחינם. הסיוע הצבאי האמריקני לסעודיה בלחימתה בתימן, שהתחיל ב־2015 כדרך של אובמה לפצות את הסעודים על עסקת הגרעין המתהווה, המשיך בימי טראמפ ובסך הכל העבירו האמריקנים נשק בשווי כ־55 מיליארד דולר עד סוף כהונתו של טראמפ. אם בימי אובמה מערכת היחסים בין ארה"ב לסעודיה התאפיינה בדעיכה – ירידה בתלות בנפט מצד ארה"ב, חתימה על הסכם גרעין, צמצום הנוכחות בעיראק ובאזור בכלל – אצל טראמפ סעודיה קיבלה טיפול מחודש של בת ברית, רק לא באותו המעמד שממנו נהנתה במשך שבעה עשורים קודם לכן.
המתקפה האיראנית, באמצעות בני בריתם החות'ים מתימן, על מתקני הנפט של חברת עראמקו בסעודיה, התקפה שחתכה מיידית מחצית מהתפוקה הסעודית, יצרה הלם בממלכה וציפייה לתגובה אמריקנית חריפה. אולם טראמפ הטיל סנקציות נוספות על איראן ושלח 3,000 חיילים לתגבור. הייתה זו דוגמה קלאסית לירידת קרנה של סעודיה בוושינגטון, 30 שנה לאחר הקמת הקואליציה הצבאית הגדולה בהיסטוריה בהובלה אמריקנית כדי להעיף את סדאם חוסיין מכווית.
כשהגיע ביידן, מפלס החרדה בריאד גאה. החייאת שיחות הגרעין כגולת הכותרת במדיניות המזרח תיכונית, שמשמעותה הסרת הסנקציות מאיראן אם יצליחו לחתום על הסכם, סימן נסיגה משמעותית מהמאבק באיראנים. ביידן, שבמדיניות החוץ שהציג במערכת הבחירות התחייב להביא לסיום המלחמה בתימן, הודיע כי ארצו תפסיק לחמש את סעודיה בנשק התקפי.
למעשה, הקונגרס – עם נציגים משתי המפלגות – לחץ בנושא זה גם על טראמפ, לאור הדיווחים על האסון ההומניטרי בתימן כתוצאה מהתקיפות הסעודיות. הלחץ על ביידן נשא פרי. הוא הוריד פרופיל במלחמה בתימן, והמו"מ שהביא להפסקת אש באפריל 2022, נעשה בחסות האו"ם, אחרי חמישה סבבי שיחות בין סעודיה ואיראן.
הדולרים זורמים
המלחמה באוקראינה טרפה את הקלפים והפכה את סעודיה לשחקנית חשובה עבור האמריקנים כבעבר. בתגובה לפלישה הרוסית גיבשה ארה"ב קואליציה בינלאומית של סנקציות, ורוסיה בתגובה צמצמה כמעט לחלוטין את זרימת הנפט והגז הטבעי לאירופה. התוצאה הייתה זינוק חד במחירי האנרגיה העולמיים, אינפלציה ומיתון בכל העולם. סעודיה הייתה המפתח להוזלת הנפט מאחר שהיא המדינה היחידה שמסוגלת בלחיצת כפתור להגביר את ייצור הנפט ב־2־3 מיליון חביות ביום.
עכשיו היה התור של האמריקנים להזיע. בזמן שהדולרים זורמים לקופה הסעודית אחרי שמונה שנים של מחיר נמוך יחסית, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמן לא מיהר לתת הוראה להגביר את הייצור. ביידן, שהחרים את יורש העצר הסעודי מאז שנבחר לנשיא בשל מעורבותו ברצח העיתונאי הסעודי ג'מאל חאשוקג'י בקונסוליה הסעודית באיסטנבול, הבין שיצטרך לטוס לסעודיה ולהיפגש עם בן סלמן אם ברצונו בשיתוף פעולה סעודי בהורדת מחירי הנפט.
ביקור ביידן בסעודיה מוסגר כבעל כמה מטרות ובהן – לצד הגברת שאיבת הנפט בסעודיה – גם קידום נורמליזציה עם ישראל, השקעות אמריקניות בתשתיות תקשורת ואף היו הערכות סביב הביקור שביידן ינסה לקדם ברית צבאית אזורית בין מדינות המפרץ וישראל. אבל הסעודים לא היו מעוניינים להתקדם עם ישראל, אלא להתמקד כעת בצורך המיידי של טיפול באיום האיראני. מי שחיכה לביידן בעת הנחיתה בסעודיה היה המושל של אזור מכה, מהלך משפיל שהבהיר לאמריקנים עד כמה המשבר ביחסים עמוק.
ובכל זאת, מאמצי ביידן נשאו פרי. מחיר הנפט צנח בהתמדה מ־116 דולר לחבית בעת הביקור, לאזור ה־70 דולר לחבית בעת כתיבת שורות אלה. בזמן ביקור ביידן כבר היו באיראן מי שהבינו שלא תהיה חזרה אמריקנית לשיחות הגרעין בזמן הקרוב. ממשל ביידן הוסיף סנקציות משלו על איראן במאמץ ללחוץ אותה לוותר על הדרישה להסיר את משמרות המהפכה מרשימת ארגוני הטרור, אבל האיראנים כבר קיבלו החלטה אסטרטגית לוותר על העסקה, לחזק את הקשרים עם מעצמות ריכוזיות כמו סין ורוסיה ולנסות לעקוף את הסנקציות.
המכה האחרונה להסכם הגיעה בספטמבר 2022 עם פרוץ מחאת החיג'אב סביב מותה של מהסה אמיני בידי כוחות הביטחון האיראנים משום שלבשה את החיג'אב באופן מרושל לדעת משמרות הצניעות. המערב כולו הזדעזע מרצף האירועים ומהדיכוי הנוקשה ומדינות אירופה הצטרפו להטלת הסנקציות ולהגדרת משמרות המהפכה כארגון טרור. הגילוי של סבא"א שאיראן העשירה אורניום ברמה של 84%, קצת פחות מהרמה הנדרשת לייצור פצצת אטום, הבהיר את הכיוון שבו בחרה איראן – ריצה אל הגרעין כדי להשיג הסכם להסרת הסנקציות תחת האיום הגרעיני, במקום לנסות להגיע להסכם בתנאים מגבילים מצד המערב.
הגילוי הזה הגיע בשלבים האחרונים של השיחות בין סעודיה לאיראן, ויש להניח שהיה לזרז עבור הסעודים, מתוך ההכרה שמציאות של איראן גרעינית הופכת לממשית לנגד עיניהם, והאמריקנים לא עושים דבר כדי למנוע זאת.
התיווך הסיני
הביקור של נשיא סין, שי ג'ינפינג, בסעודיה יצר זעזוע במארג היחסים באזור. הסינים הם הלקוח הגדול ביותר של נפט סעודי ואיראני ומעוניינים להגביר את שיתוף הפעולה ולהרחיבו למדינות אחרות באזור, כמו איחוד האמירויות. הקשרים הכלכליים הסיניים עם מדינות המפרץ נוגעים לשורה ארוכה של ענפים כלכליים, והסעודים זיהו בסין פוטנציאל למתווכת אמינה בינה לבין איראן.
ראשית, הסינים נהנים מיחסים קרובים עם שתי המדינות. המדיניות הסינית רבת השנים היא של אי התערבות בעניינים פנימיים של מדינות אחרות. במשך שנים רבות התעלמה וושינגטון מהנעשה בסעודיה, כל זמן שנזקקה לנפט הסעודי. הפיכתה של ארה"ב ליצואנית אנרגיה שאינה תלויה עוד בנפט הסעודי, הביאה איתו גם ביקורת על הנעשה בסעודיה, ביקורת שעשויה להוות סכנה ליציבות הפנימית בממלכה. שנית, לסין יש מנופי לחץ על איראן, כמי שעוקפת את הסנקציות האמריקניות. בהיותה מעצמה גרעינית ומעצמה עולמית, היא יכולה לכפות על איראן איפוק ביחסיה עם הסעודים.
ההסכם הסעודי־איראני כולל כמה אלמנטים – הראשון, ניסיון להשבת יחסים דיפלומטיים מלאים (שגרירויות, הפעלה של הסכמים בילטרלים מהעבר וכיו"ב). השני הוא התחייבות של שני הצדדים להפסיק לתמוך באופוזיציה ולבחוש במה שקורה אחד אצל השני. הסעודים מושקעים במחאה נגד השלטון באיראן, כולל באמצעות התקשורת, ואילו האיראנים מעודדים פעולות טרור נגד סעודיה. הנושא הזה הוא קריטי לאיראנים משום שהמחאה הפנימית באיראן מאיימת יותר מתמיד על המשטר.
הנושא השלישי הוא ניסיון לסגור כמה מהמשברים בין סעודיה ואיראן – בהצהרות שפורסמו לאחר ההסכם דובר בעיקר על המתרחש בעיראק, אולם הזירה בתימן שבה ראינו בשנה האחרונה ירידה בעצימות הלחימה, כולל הפסקת אש בין אפריל לאוקטובר 2022, עשויה להגיע לאיזו הסדרה. חיזוק לכך הוא גם בביקורים רמי דרג שנערכו באיחוד האמירויות עם האיראנים, מאחר שאיחוד האמירויות היא שחקן חשוב כיום בתימן, כפטרונית של הבדלנים בדרום המדינה. זירה נוספת היא הזירה הלבנונית, ליתר דיוק 11 הניסיונות הכושלים עד כה לבחור נשיא במקומו של מישל עאון שפרש בסוף אוקטובר. החיזבאללה מונע עד כה בחירת נשיא משום שהוא מעוניין במישהו מסוגו של עאון שיתמוך בו. האיראנים והסעודים ינסו למצוא מועמד מוסכם ואולי אף להזרים כסף למדינה הכושלת במאמץ לשקם אותה.
אבל מעבר למה שפורסם, ההסכם הזה מגלם אירוע עולמי בעל חשיבות אדירה – בזמן שארה"ב מגבירה את נוכחותה בחצר האחורית הסינית, ביחסיה עם טאייוון, יפן, דרום קוריאה, אוסטרליה ואחרות – סין מתחזקת בשטחי השפעה אמריקניים לשעבר. בזווית הישראלית מדובר באירוע בעייתי מאוד, איראן נהנית מפטרונית חזקה ומעורבת באזור ויכולה לקדם את הנושאים החשובים לה כגון הגרעין ודיכוי המחאה הפנימית כשכסף יחזור לזרום לקופתה. סעודיה זוכה למטריה סינית מול האיום הגרעיני האיראני, ובינתיים גם עשויה לפתור חלק מהסוגיות הבוערות כגון תימן, עיראק ולבנון.
הזווית הישראלית
ההתפתחויות האחרונות אינן מבשרות טוב לישראל. איראן מתקרבת להשגת גרעין, הסכמי אברהם והמאמצים להגיע לנורמליזציה עם סעודיה חטפו מכה רצינית בשל ההתקרבות לאיראן. גם המעורבות הסינית לא מקדמת את עצירת איראן, בלשון המעטה. הקלף היחיד שנותר לישראל, מלבד פעולה צבאית, הוא אולי רצון אמריקני להשיב את סעודיה לחיקה ולדחוק את הסינים מהמפרץ. סעודיה חתמה עם איראן בראש ובראשונה משום שהבינה שארה"ב כבר אינה אותה בת ברית שהתייצבה לעזרתה כשסדאם חוסיין איים עליה. הדרך לשנות זאת היא בפעולה אמריקנית נגד איראן, אירוע שנראה כרגע כבעל סיכוי קלוש ביותר, ויש להניח שהסעודים מתפללים לשינוי בבית הלבן בנובמבר בשנה הבאה.
במקביל למתרחש במפרץ, ההצלחה האיראנית מתורגמת גם לאיום על ישראל. האיראנים מזרימים כסף רב, ציוד ונשק לבנות בריתם – החיזבאללה, החמאס והג'יאהד האסלאמי – כדי לפגוע בישראל. בזמן שהרשות הפלסטינית על סף קריסה, ישנן התארגנויות רבות ביו"ש, כולם נגד ישראל והרש"פ, חלקן ממומנות בדרך עקיפה על ידי האיראנים. תפיסת המחבל שביצע את הפיגוע במגידו חשפה את מעורבות החיזבאללה בהוצאת הפיגוע – מהכשרתו המקצועית, דרך חציית הגבול ועד השימוש בחומרי נפץ תקניים. המערכת הביטחונית דרשה תגובה חזקה נגד החיזבאללה, משהו שלא קרה כבר 17 שנה, אולם ראש הממשלה ושר הביטחון מנעו זאת.
ההערכה היא שהחיזבאללה והחמאס מוכנים תודעתית לסבב לחימה עם ישראל, הנתפסת כיום בעולם הערבי כחלשה וקרועה מבפנים. גם איראן מצדה מעוניינת בפיצוץ אזורי שנמנע עד כה בשל ההרתעה הישראלית. כל זאת על רקע הרמדאן שמתחיל החודש, ובשנים האחרונות עלה בו רף האלימות. ישראל עומדת בפני אתגר ביטחוני עצום ורב זירתי בזמן הקרוב, והיא תזדקק לכל עוצמתה כדי להתמודד איתו.
אלון לוין ויובל בוסתן הם העורכים הראשיים של סיקור ממוקד, ירחון מקוון לחקר מגמות ביחסים בינלאומיים.