חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
Forbes Israel Logo

100 עשירי ישראל 2021: ההייטק כובש את הדירוג

  • מתעשרי ההייטק מהווים כבר 40% מהרשימה ושווים יחד יותר מ-60 מיליארד דולר

  • מרים אדלסון היא האישה העשירה בישראל עם הון של 33.9 מיליארד דולר

  • רועי מן, מייסד מאנדיי, והאחים מילרד, מייסדי איירונסורס, בהופעה ראשונה בדירוג

  • אם 100 עשירי ישראל היו מתאגדים למדינה, הם היו מרכיבים את הכלכלה ה־45 בעולם. התוצר לנפש היה עומד על 2.62 מיליארד דולר – פי 22 אלף מזה של לוקסמבורג

לדירוג המלא

262 מיליארד דולר. 850 מיליארד שקל. זהו ההון המצרפי של 100 עשירי ישראל נכון להיום. סכום השווה ליותר מ־60% מסך התוצר המקומי של ישראל.

כדי להעמיד בפרופורציות את המספרים: אם אנשי רשימת העילית הזו היו מתאגדים לכדי מדינה, הם היו מרכיבים את הכלכלה ה־45 בגודלה בעולם. גדולה יותר מזו של פורטוגל או יוון. התוצר לנפש באותה מדינה, המונה 100 תושבים בלבד, היה עומד על 2.62 מיליארד דולר. פי 22 אלף מהתוצר לנפש של לוקסמבורג – המדינה העשירה בעולם.

בשנים האחרונות אנו עדים לצבירת העושר המהירה והחדה ביותר בהיסטוריה. תוצאה מובהקת של המגמה הברורה המתהווה כאן בעשור האחרון מאז משבר האשראי העולמי – זו אשר קיבלה תפנית חדה בשנת הקורונה.

שיעור הריבית ברבות מהכלכלות המתקדמות נמצאת בשפל חסר תקדים כבר שנים. האשראי זול מאי פעם, ממשלות ממטירות מזומנים על ראשי התושבים. השווקים הפיננסים מתודלקים בידי הבנקים המרכזיים על ידי הרחבות כמותיות והדפסות כסף בהיקפים אדירים. האינפלציה המדוכאת ששמרה לכאורה על ערך הכסף לא נעלמה, היא רק שינתה מקום ומתפרצת בעליית מחירי ההון שנסקו לרמות היסטוריות. את התוצאה של כל אלו אנו רואים בבירור ברשימת עשירי ישראל 2021.

ההשוואה לניתוח הנתונים של רשימת 100 עשירי ישראל לשנת 2014 מדגישה זאת ביתר שאת. בשנה זו הסתכם ההון המצרפי של 100 העשירים ב־118 מיליארד דולר. קרי, בשבע השנים האחרונות הונם המצרפי של הצמרת העסקית הישראלית יותר מהוכפל וקפץ בשיעור של למעלה מ־120%.

בראש הרשימה ממוקמים מרים אדלסון, מיכאיל פרידמן, רומן אברמוביץ' ופטריק דרהי – כולם איילי הון בינלאומיים שצברו את עיקר הונם בחו״ל. אדלסון, פרידמן ואברמוביץ', אמנם לא הופיעו בדירוג עשירי ישראל 2014 אך גם בלעדיהם זינק מאז ההון המצרפי של העשירים בכ־70%.

מרים אדלסון. צילום: שאטרסטוק
מרים אדלסון. בצמרת רשימת עשירי ישראל | צילום: שאטרסטוק

שיא רודף שיא

אחד מהסממנים המובהקים לזינוק במחירי ההון מתבטא בסקטור ההייטק, שנמצא בשנים האחרונות במצב רתיחה היסטורי. המגזר החדשני־טכנולוגי של ישראל הפך בשנים אלו למגנט רב עוצמה עבור כמויות ההון האדירות שמתגלגלות בשווקים הפיננסיים ויצר שכבה חדשה של יזמים ומשקיעים, מיליונרים כחול־לבן.

זרימת ההון האדירה הכתירה כבר את 2020 כשנת שיא בהיקפי האקזיטים של החברות הישראליות שנסקו להיקף של 15.4 מיליארד דולר, כך על פי דוח של PWC. שנה זו היתה שנה נדירה גם מבחינת ההנפקות של החברות הישראליות, כמו זו של ג׳יי־פרוג (4.9 מיליארד דולר) או למונייד (1.6 מיליארד דולר) – אך אלו מתברר היו רק הפרומו. גל ההנפקות הפך לצונאמי.

רועי מן מייסד מאנדיי | צילום: נתנאל טוביאס

שנת 2021 הגיעה רק למחציתה וכבר שברה את כל השיאים האפשריים מבחינת היקפי הגיוסים של חברות ההייטק הפרטיות ורמות השווי של החברות המונפקות. המחצית הראשונה של השנה הביאה את גיוסי החברות להיקף שיא של כ־12 מיליארד דולר – כ־20% יותר מהסכום שגויס בשנת 2020 כולה.

שווי החברות הישראליות שהונפקו רק השנה נסק ליותר מ־60 מיליארד דולר והביא את שווין המצרפי של הישראליות בוול־סטריט לגבוה יותר מ־300 מיליארד דולר. זרימת ההון נותבה מן הסתם גם לכיסי היזמים והמייסדים של אותן חברות ובזכות כך השנה האחרונה היתה השנה שבה נולדו לא מעט מיליארדרים ישראלים חדשים.

גיוסי הענק של גונג (עמית בן דוב) או הנפקות המיליארדים של מאנדיי (רועי מן, ערן זינמן), אי־טורו (יוני ורונן אסיא), ואיירון־סורס (תומר בר זאב, איתי, רועי ואייל מילרד) – הן רק דוגמאות נבחרות לתופעה שהפכה יזמים מוכשרים למולטי־מיליונרים, חלקם אף למיליארדרים – בדולרים.

טדי שגיא. מוותיקי רשימת העשירים | צילום: ניק קלארק
טדי שגיא. מוותיקי ההייטק ברשימה | צילום: ניק קלארק

גם ישראליות ותיקות יותר (יחסית) נהנו מהבוסט שהעניקה להן שנת הקורונה והגאות בשווקים המאפיינת את השנה הנוכחית. וויקס שכבר הכפילה את שוויה פי שניים מתחילת 2020 ופייבר שקפצה פי עשרה משוויה, העשירה את חשבונות הבנק של המייסדים – גיורא קפלן והאחים אברהמי בוויקס, מיכה קאופמן ושי וינינגר בפייבר – במאות מיליוני דולרים.

שבע שנים שמנות?

רשימת עשירי ישראל 2021 נותנת ביטוי מדויק לאותן מגמות ומסמנת את עלייתה של שכבת עושר חדשה. מתעשרי ההייטק החדשים אשר מצטרפים אל ״דור הוותיקים״, כמו טדי שגיא, גיל שוויד ושאול שני, משתלטים על הרשימה ודוחקים ממנה אט אט את ההון הישן. טייקונים ממונפים ובעלי שליטה בפירמידות ריכוזיות ועתירות חוב, יהלומנים, איילי נדל״ן, תעשייה ואנרגיה. תמונות הפרופיל המוקפדות של בעלי ההון חנוטים בחליפות, מוחלפות באלו של חבר׳ה צעירים, לבושים בסניקרס אופנתיות וטי־שרט.

רשימת 2014 כללה 16 הייטקיסטים. עד שנת 2021 מספרם יותר מהוכפל והם מהווים כיום קרוב ל־40% מכלל העשירים ברשימה. אז, נאמד ההון המצרפי של מתעשרי ההייטק בכ־15 מיליארד דולר. הוא היווה כ־12% בלבד מסך ההון של מאה העשירים. היום, בחלוף שבע שנים, הוכפל הונם פי ארבעה. הוא נאמד כיום ביותר מ־60 מיליארד דולר – כרבע מסך ההון של 100 עשירי ישראל.


לדירוג המלא

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן