ידע הוא כוח: שוק הבריאות האמריקני יהפוך יעיל יותר באמצעות דאטה

שימוש בדאטה בעולם הרפואי מסייע להתמודד עם הגביע הקדוש של שוק הבריאות - רפואה מונעת | צילום: Alexander Sinn on Unsplash
שימוש בדאטה בעולם הרפואי מסייע להתמודד עם הגביע הקדוש של שוק הבריאות - רפואה מונעת | צילום: Alexander Sinn on Unsplash
ההפרדה במערכת הבריאות בארה"ב בין הגוף המטפל לבין המבטחים פוגעת באיכות הטיפול הרפואי. כך ניתן להשתמש בכלים מבוססי דאטה לניהול, ייעול ושיפור מתמשך של השירותים הרפואיים - ולנצל את עולם ההזדמנויות אל מול הקשיים הקיימים

Contributors

על מנת שמידע רפואי יהווה מקור איכותי, עליו לעמוד בקריטריונים של דיוק, שלמות ורציפות על פני זמן. מציאות זו כמעט ואינה קיימת בשוק האמריקאי, כאשר המידע המדווח והמועד בו הוא מדווח מוטה לנושאים הקשורים לפעולות פיננסיות ואינו מאפשר תכנון וביצוע פעולות שישפיעו על איכות ויעילות הפעילות. קרי – מצבו של המטופל ועלות הטיפול בו.

כאשר ישנה אחידות בין הגוף המטפל לגורם המממן את הטיפול, הסיכוי שהמידע יזרום בערוצים המתאימים וייחשב כאיכותי בהתאם לקריטריונים שצוינו לעיל גדל, כך שהיכולת לחלץ ממנו מסקנות ותובנות עולה בצורה משמעותית. מבנה קופת החולים הישראלית מאפשר זאת.

בשכבה השנייה, יש לייצר כלים טובים לאיסוף המידע וניתוח הנתונים. למשל, כלים מבוססי בינה מלאכותית האוספים מידע בתחילת כל טיפול רפואי, מידע שבין השאר על בסיסו ניתן לזהות מחלות כרוניות. בשכבה השלישית מגיעים לשורה התחתונה – מה עושים עם המידע שנאסף. 

שימוש בדאטה בעולם הרפואי מסייע להתמודד עם הגביע הקדוש של שוק הבריאות – רפואה מונעת. שימוש בכלים דיגיטליים מאפשר רציפות מידע הנאסף מהמטופל ומוזרם ישירות למערכות תומכות החלטה, ובכך מתאפשרת התערבות באופן מיידי.

כאשר ישנה אחידות בין הגוף המטפל לגורם המממן את הטיפול, הסיכוי שהמידע יזרום בערוצים המתאימים גדל | צילום: Shutterstock

איסוף רציף זה מחליף נקודות ממשק עיתיות עם הצוות הרפואי, אובדן מידע בשל פניה לספקי רפואה שונים או הימנעות מטיפול. המערכת מודעת למצבו של המטופל ויש באפשרותה לפעול בהתאם – בין אם על ידי יצירת קשר באמצעות מוקדים פרה-רפואיים או העלאת רופא אל מול המטופל בזמן סביר. 

כיצד ניתן לייעל תהליך רפואי שכיח

קולונסקופיה: אדם הסובל מכאב בטן בשילוב סימפטומים מסוימים, יישלח על ידי רופא המשפחה לרופא גסטרו, ומשם לבדיקות מעבדה, ובחזרה אל רופא הגסטרו להמשך טיפול. באמצעות שימוש במידע הנאסף על ידי בוט מבוסס אינטיליגנציה מלאכותית, וקבלת החלטות הנמצאת תחת פרוטוקול מסוים, ניתן לשפר את יעילות ההליך.

אותו פציינט יזוהה על ידי רצף שאלות שיישאלו על ידי הבוט, כמי שעלול להיזקק לקולונסקופיה, לכן יישלח מבעוד מועד, עוד לפני שיפגוש רופא גסטרו, לבדיקות מעבדה. כך נחסכים שני שליש מעלויות הטיפול הרפואי, נחסך זמן יקר בהיבט הרפואי ובהיבט הטרחה של המטופל, ואף שיפרנו את תהליך איסוף המידע וקבלת ההחלטה באופן שמקטין משמעותית את הסיכוי לטעויות רפואיות. 

על מנת שמידע רפואי יהווה מקור איכותי, עליו לעמוד בקריטריונים של דיוק, שלמות ורציפות על פני זמן – מציאות זו כמעט ואינה קיימת בשוק האמריקאי

דוגמה נוספת שאפשר להתייחס אליה היא ייעול נושא ההתייחבות. כמעט כל ישראלי נתקל במהלך חייו בצורך בהוצאת טופס התחייבות הנדרש לצורך מימוש הפניה רפואית. לו מלכתחילה, באמצעות שימוש בדאטה, ניתן לייצר -״Tiers״ שונים המותאמים למומחיות הרופא וההסתמכות על החלטותיו בנוגע לפרוצדורות ברמות עלות שונות, כל הפנייה שתינתן על בסיס שיקול דעתו של אותו רופא, תיחשב אוטומטית כהתחיייבות. 

אנטידוט, הפועלת כמערכת האוספת ומנתחת את הדאטה שהיא צוברת בעצמה, יודעת לבצע תחזיות על בסיס הנתונים שברשותה, וכך גם לבצע התאמות בשירות שלה לשוק הבריאות המשתנה. החברה, מונעת מדאטה (data-driven), מנטרת ומנתחת כל נתון אפשרי כדי לייעל ולהשתפר – במונחי איכות הרפואה, השירות והביצועים הכלכליים.

כל ביקור חוזר מנותח על ידי הצוות הרפואי, כל ביקור נמדד ועושים לכל אלה אופטימיזציה. זו ראייה ייחודית, כאשר המטרה היא לספק את השירות הרפואי הטוב והיציב ביותר בעלויות הנמוכות ביותר, והדרך היעילה ביותר לעשות זאת היא דרך שימוש חכם ועקבי בדאטה. 


אביחי סודרי הוא מנכ"ל חברת הסטארט-אפ אנטידוט (Antidote), שפיתחה פתרון שיוצר קופת חולים וירטואלית הפועלת כיום ברחבי ארה"ב.

ה- Contributors של פורבס ישראל הם כותבים עצמאיים שנבחרו על ידי מערכת פורבס, מומחים בתחומם, המספקים פרשנות וסקירת תופעות עכשוויות בתחום התמחותם. התוכן הוא מטעמם ובאחריותם והוא אינו תוכן ממומן.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן