גד מאור ואדם רכיב, הם צמד יזמים שהקים כמה מהחברות החדשניות בישראל בתחומי הגיימינג והדאטה. בשיחה בפודקאסט האקוסיסטם, הם חולקים עם המאזינים מהניסיון שצברו, ומספרים שלדעתם אחד הכלים החשובים ליזם הוא לא ניסיון – כי אין כזה, אלא נאיביות. זו היכולת לדמיין עתיד שונה לגמרי מהמציאות הקיימת ולהאמין בו בכל הכוח.
הם מספרים בפרק, שכיזם אתה חייב להתעלם מנורות אזהרה בהתחלה. מן הסתם, נורות אזהרה קיימות מסיבה מסוימת, והן יכולות לעזור לך להימנע מטעויות, אבל אם תקשיב לכולן, לא תצא בכלל לדרך. הנאיביות זה אחד הדברים הכי יפים שיש ליזמים, בטח בתחילת הדרך. הם חייבים לשמור עליה, בלי התמימות הזו אבים לט יעזו לדמיין.
ליידי גאגא וג׳סטין ביבר
החיבור בין גד לאדם התחיל במרכז הבינתחומי בהרצליה לפני יותר מ-15 שנים, המשיך ברשת החברתית Shaker, עבר דרך כמה פיבוטים משמעותיים, והוביל להקמה ב-2015 של Storemaven – פלטפורמת ניתוח נתונים לעולם המובייל, שנרכשה ב-2022 על ידי ענקית המשחקים האמריקאית Zynga. גד ואדם מובילים את החברה הישנה/חדשה, הברנד השתנה מעט אחרי הרכישה וכיום הם "מייבנס מבית זינגה", גד משמש כמנכ״ל ואדם כנשיא ומנהל המערך העסקי, יחד עם שני מייסדים שותפים נוספים. לאורך כל הדרך, הם הלכו תמיד נגד הזרם. בנו חברות עם בני משפחה וחברים, בלי מוצר מוכן, לא לקחו משכורות, ובלי נוסחה ברורה. אבל עם הרבה אינטואיציה. הם מספרים בפרק על האקזיט הראשון Shaker, שהתחיל כרעיון שעלה מתוך דירת (הרבה) שותפים בתל אביב, והפכה למיזם עם עשרות מיליוני משתמשים. הפלטפורמה אירחה הופעות של ליידי גאגא, ג׳סטין ביבר, ופרסים בינלאומיים. אבל ההצלחה לא החזיקה, מה שדחף אותם לעשות פיבוט לעולמות המשחקים.
לזוז עם השוק, ומהר
לאחר האקזיט הראשון, הם הקימו יחד את Storemaven שנולדה מתוך צורך אמיתי: להבין למה יוזרים במובייל לא מתקינים אפליקציות ומשחקים אחרי שכבר הגיעו לעמוד הרלוונטי שלהם בחנות האפליקציות של אפל וגוגל. "זה היה רגע שהבנו שאין שם אנליטיקה. הכול חור שחור אחד גדול. אז החלטנו לפתור את זה. לא היה לנו מוצר מוכן – מכרנו בעצם שירות. הלקוחות היו שולחים לנו באימייל את התמונות של חנות האפליקציה שלהם, ואנחנו היינו מריצים להם טסטים. אחר כך הגיע המוצר." כשהם מדברים על פיתוח שוק מאפס, הם מתכוונים לזה. "היינו צריכים להסביר ללקוחות שיש להם בעיה – ואז להסביר להם למה הם צריכים אסטרטגייה לחנות האפליקציות, ומה זה בכלל. עזרנו ליצור את שוק ה-ASO – אופטימיזציית אפסטור. זה לא משהו שמישהו דיבר עליו אז."
אחרי שנים יפות, לקוחות לא קטנים וצמיחה של עקב בצד אגודל, עד לסטארטאפ בריא עם כ-60 עובדים, הגיע רגע המבחן הגדול בשלהי 2021. "אחד העובדים שלח לנו הודעה באמצע לילה – שאפל הכריזה שהיא מוציאה מוצר שעושה בדיוק את מה שאנחנו עושים, ובחינם. זה הרגיש כמו הסוף," מספר אדם. "כולם היו בהלם. אני זוכר את עצמי מסתכל על העובדים למחרת במשרד, ולא יודע מה להגיד."
הם התכוננו כבר לסוף. גד מספר, ״חשבתי איך אני מודיע לחברה, מה אני עושה ומתי, ואשתי תפסה אותי ואמרה – תקשיב, אתה לא רואה את זה עדיין, אבל יש מצב שזה הדבר הכי טוב שקרה לכם. ומיד שינינו תקליט. אמרתי לעצמי – אני לא יודע איך, אבל החברה הזאת תימכר. לא מהר וזה לא יהיה קל, אבל זה יקרה״.
הם התחילו לעבוד, ובתוך ימים ספורים, הם המציאו נרטיב חדש. "לקחנו את מה שאפל תכננו לעשות, והצגנו את זה כהוכחה לכך שהשוק זקוק למוצר כמו שלנו – מוצר מקיף ובוגר יותר מהמוצר שאפל התכוננה להוציא – מוצר שישלים בצורה טבעית את היכולת של המוצר של אפל״, אומר גד.
״ישבנו עד השעות הקטנות של הלילה עם האנשים שלנו, העמקנו וחקרנו את המוצר הזה של אפל, זיהינו מה החוזקות והחולשות שלו״, נזכר אדם, ״יומיים אחרי ההכרזה הזו של אפל עלינו לוובינר שהפקנו במהירות שיא – גד ואני יושבים במכנסיים קצרים סביב השולחן בחדר הישיבות הגדול שלנו, עם רינג מולנו שמאיר לנו לתוך העיניים, הסברנו על המהלך של אפל ולמה הוא החותמת הסופית והמושלמת על העבודה שלנו, ופתאום – מהר מאוד, מאות סיינאפים למוצר שלנו."
"כשאתה מספר סיפור לעצמך – ואתה מאמין בו – אתה גורם גם לאחרים להאמין בו״, מוסיף גד, ״זה צריך להיות הכוח האמיתי של יזם."
במקביל, הם התחילו לדבר עם מספר חברות על רכישה. "היינו עם הגב לקיר. כבר סירבנו לכמה term sheets, לא היה לנו אופק ברור, אבל ידענו שאנחנו לא רוצים לגייס. רצינו בית למוצר ובית לצוות."
משיחת לקוח פשוטה, לרכישה
בשלב הזה נכנסה זינגה לתמונה. "זה התחיל מקריאה לא צפויה – הם בכלל לא היו על הרדאר שלנו. וכמו הרבה דברים במסע הזה – זה פשוט התחיל משיחה. בהתחלה לא חשבנו שזה רלוונטי," נזכר אדם, "ממש חשבנו לעצמנו מה אנחנו מבזבזים את הזמן, אבל ככל שהשיחות התקדמו – ובעיקר אחרי שירון ליבנד, ישראלי שהוא אחד מבכירי זינגה העולמית, נכנס לתמונה, הבנו שיש התאמה. הם הבינו באמת מה אנחנו עושים. הם ידעו לזהות את הערך."
כשהרכישה נסגרה, זו לא הייתה נקודת סיום – אלא התחלה חדשה. "אנחנו מצאנו מקום שבו יש משאבים וגב, אנשים חכמים שנותנים לנו הכוונה ותורמים מניסיונם, אבל גם הרבה כבוד לדרך שלנו. למוצרים, לאנשים, ולתרבות שבנינו."
כיום, כחלק מזינגה, שהיא עצמה חלק מ-Take-Two Interactive, מעצמת בידור אינטראקטיבית עם למעלה מ-10 אלף עובדים ברחבי העולם, והבעלים של כותרי המשחקים מובילים כמו GTAאו NBA2K, גד, אדם ומייבנס ממשיכים לבנות מוצרי דאטה מובילים עבור החברה כולה, לקחת על עצמם עוד תחומים ופרויקטים עבור הארגון העולמי, ולשמר את התרבות הנדירה שקיימת בחברה לדבריהם.
״מייבנס/סטורמייבן חוגגת השנה 10 שנים להיווסדה״, אומר אדם, ״אחד הדברים שאני הכי נהנה מהם זו חוויית העבודה אצלנו – שאני אעז לומר שלא השתנתה יותר מדי מאז הימים הראשונים. אחוז העובדים שלנו שנמצאים בחברה שנתיים ויותר היא משהו שלא תמצא בשום מקום אחר, ויש פה יותר מ-20 אנשים שאיתנו חמש שנים ומעלה – ואנחנו לא חברה גדולה. כל אלה, יחד עם הרבה עובדים חדשים ומצוינים שמרעננים ודוחפים אותנו, הם המנוע האמיתי שמאפשר לנו לרוץ קדימה. יש פה חוויית עבודה נדירה. ה״מה״ מאוד חשוב לנו, אבל אנחנו אוהבים אפילו טיפה יותר את ה״איך״״.
לאורך כל השנים האלה, העשור עם סטורמייבן/מייבנס והשנים שקדמו לו, הכימיה ביניהם והחברות האמיצה שטיפחו לא נפגעה, ורק התחזקה. "אנחנו כמו זוג נשוי״, אומר גד, ״עברנו תסכולים, רגעים קשים, אבל למדנו לשחרר. לדעת מתי לתת מקום. לדעת שהשותפות יותר חשובה מהאגו. הדבר הכי חשוב שיזם צריך ללמוד זה להפריד בין עיקר לטפל. לדעת מתי לוותר, מתי להילחם, ומתי פשוט לנשום." בסוף הסיפור של גד ואדם וההצלחה של מייבנס הוא תזכורת לכך שיזמות היא לא רק טכנולוגיה או שוק – היא גם ואולי בעיקר יכולות אנושיות. להתגבר, לדמיין, ולעשות את הבלתי אפשרי גם ברגע שבו נדמה שהכול אבוד. זה לפעמים הרגע שהוא ההתחלה של משהו יותר טוב.
אתם מוזמנים להאזין לראיון המלא בפודקאסט "האקוסיסטם", בהנחיית אלון צינמון, דירקטור השקעות ב-Viola Ventures, רוואא מחול, מנכ"לית ומייסדת שותפה של WATS VA ואיתן גירון, אנליסט השקעות בקרן Blumberg Capital, המארחים בכל פרק את מובילי ההייטק הישראלי, כדי להיחשף, לחקור וללמוד מהם כיצד הדברים קורים מאחורי הקלעים ומה מניע את האקוסיסטם.