בזמן שצ'אט הבינה המלאכותית ChatGPT (מבית OpenAI של אילון מאסק) ממשיך לככב בכותרות בעקבות הדאגה שהוא עלול לעזור לתלמדים לרמות או להחליף כתבים לחלוטין, הוויכוח העתיק סביב השאלה – האם רובוטים יחליפו בני אדם – רלוונטי מתמיד.
נכון לעכשיו, אף אחד לא יודע איזו השפעה תהיה לצ'אטבוט על העולם. בינתיים, דו"ח חדש של Burning Glass Institute שנעשה בשיתוף עם Business-Higher Education Forum ו-Wiley מראה כי ידע בסיסי בעולמות הבינה המלאכותית ולמידת מכונה הם בין הכישורים הצומחים והמתפשטים ביותר על פני תעשיות בשוק העבודה, ומכניסים משכורות גבוהות יותר לשולטים בהם.
"התפיסה שאוטומציה היא איום האורב באופק היא משהו שעלינו לשנות", אומר מאט סיגלמן, נשיא העמותה למחקר שוק העבודה Burning Glass Institute. "אנחנו רואים שאנשים שעבודתם כרוכה בשימוש בכישורי אוטומציה מקבלים שכר גבוה יותר מאלה שלא".
ובכל זאת, הוא מכיר בכך שהמיומנויות הדרושות משתנות במהירות במקצועות ממוצעים, ומי שלא עומד בקצב פיתוחן עלול להיות בסיכון. "למה שקורה היום בשוק יש פחות קשר למשרות שנעלמו מאשר לעבודות הדורשות מערכות חדשות לגמרי של מיומנויות בהן אנשים עדיין לא שולטים".
אז באילו מיומנויות צריכים להתמקד מחפשי עבודה? המחקר של המכון שפורסם ב-1 בדצמבר מציע כמה רעיונות. הוא ניתח נתונים מ-228 מיליון פרסומי דרושים בשבע השנים האחרונות, וחילק כ-30 אלף מיומנויות – החל מריתוך ועד הנדסת נתונים – ל-444 "אשכולות" של מיומנויות, כגון ייצור או ניתוח נתונים.
מתוך ניתוח זה, ארבעה אשכולות מיומנויות הופיעו לא רק בצמיחת המהירה ביותר (כאלה עם שיעור הצמיחה הגבוה ביותר מאז 2018), אלא גם בהתפשטות הרחבה ביותר (כאלה שמופיעות במגוון הרחב ביותר של תעשיות). בשל קצב הצמיחה וההתפשטות שלהן, ארבעת קבוצות המיומנויות הללו הן – ידע בבינה מלאכותית, למידת מכונה, מחשוב ענן וניהול מוצר ומדיה חברתית – "הן אלה שמשבשות את שוק העבודה ומציעות את ההזדמנויות הגדולות ביותר לעובדים", אומר סיגלמן.
"אלו הן קבוצות המיומנויות שסביר להניח שישתלבו ברוב העבודות", הוא אומר. בשנת 2021 אחת מכל שמונה משרות דרשה את אחת מארבעת המיומנויות, כך עולה מהדוח.
"המחסור בכישרונות בשוק ימשיך", אומר סיגלמן. "מה שאנחנו רואים הוא למעשה חוסר איזון של אנשים עם מיומנויות ספציפיות שהשוק צריך". המחקר שלו מראה כי 37% מהכישורים הדרושים למשרות במקצועות ממוצעים הוחלפו בחמש השנים האחרונות "בגלל אוטומציה, טכנולוגיה והתפשטות המיומנויות על פני השוק".
בנוסף, הדו"ח מפרט מיומנויות ש"נעלמות" או מציגות צמיחה איטית או שלילית. אלו כוללות ייעוץ עסקי, מכירות מיוחדות, ניהול מערכות מידע ועיצוב ופיתוח אתרים. מקצועות בירידה נוספים כוללים מנהלי מאגרי מידע, יועצים פיננסיים אישיים ורואי חשבון.
סיגלמן מייעץ למחפשי עבודה לחשוב יותר על הכישורים שהם בונים ולא על חברות או משרות ספציפיות. "מה שנותן לאדם לשלוט בקריירה שלו הוא לא רק בחירת העבודה הנכונה, אלא גם בניית הכישורים הנכונים", הוא אומר.
על ידי מציאת מיומנויות שצומחות במהירות ומתפשטות על פני תעשיות, מספר סיגלמן, אנשים יכולים למצוא הזדמנויות בתחומים בהם הצרכים כבר קיימים אך עדיין יש מחסור גדול בעובדים ששולטים במיומנויות הדרושות. למשל, תחום השיווק – בו יש הרבה אנשי מקצוע יצירתיים שהם אנשי תקשורת חזקים אבל אין להם מספיק ניסיון עם ידע טכני בתחומים כמו אוטומציה או ניתוח נתונים.