Forbes Israel Logo

רשת ביטחון: חיילים צריכים לשקול לקחת מולטי ויטמין

הדרישות התזונתיות יכולות להשתנות ותלויות בגורמים כמו מגדר, גיל ומשקל | צילום: דובר צה"ל
הדרישות התזונתיות יכולות להשתנות ותלויות בגורמים כמו מגדר, גיל ומשקל | צילום: דובר צה"ל

כמעט חודשיים של מלחמה, חיילות וחיילים, לוחמות ולוחמים רבים נמצאים בפעילות מבצעית כמעט רצופה, חלקה בעצימות גבוהה. בשבועות האחרונים עסקנו בתזונת החיילים אם דרך מנות הקרב שהפכו עבור רבים לארוחות העיקריות שלהם ואם דרך החבילות, הבישולים והצ'ופרים שאזרחים ומתנדבים שולחים לחיילים.

מאז הפרסום קיבלנו לא מעט עדויות של לוחמים בשטח, השוהים שבועות ארוכים מחוץ לבית, ומעדויות אלה עולה תמונה שבה יש שונות גדולה בין החיילים הרבים. חלקם מוקפים במתנדבים וזוכים לארוחות מפנקות ובשפע, חלקם ניזונים מכריכים ומנות קרב. ויש אזורים בהם קיים מחסור משמעותי – במיוחד לאורך זמן – בירקות ובפירות טריים. 

מאחר שנראה כי המלחמה אינה קרובה לסיום, וחיילים רבים ישהו עוד זמן רב מחוץ לבית בתנאי מלחמה, שבהם הגישה למגוון של מזונות טריים ומזינים עשויה להיות מוגבלת, שימוש במולטי ויטמינים עשוי לסייע במילוי פערים תזונתיים פוטנציאליים. חיילים הפועלים בסביבה בה הלחץ והמתח גבוהים, תוספת של מולטי ויטמינים עשוייה להיחשב כתמיכה בתפקוד החיסוני ובבריאות הכללית.

מולטי ויטמינים יכולים להיחשב כאמצעי מניעה כדי למנוע חוסרים תזונתיים שכיחים שעלולים להיווצר עקב הגבלות תזונתיות, זמינות מזון מוגבלת וגם כאמור מצבי לחץ.

במקרים כאלה כדאי לבדוק שימוש בתוספי תזונה כמו מולטי ויטמין, רצוי לאחר התייעצות עם תזונאית. במקרה הנוכחי יהיה קשה בימים אלה לחיילים עצמם להתייעץ, אבל בני המשפחה (שמטבע הדברים ידאגו לאספקה) יכולים לעשות זאת.

 מולטי ויטמין יכול לסייע בתקופה בה התזונה אינה מיטבית מסיבות לוגיסטיות או אחרות, במיוחד כשהפעילות בעצימות גבוהה במשך ימים ושבועות כמעט רצופים. עם זאת, אין הגדרה רגולטורית להרכב התוספים, ולכן חשוב לשים לב למספר פרטים לפני שבוחרים.

איך בוחרים מולטי ויטמין?

קריאה של התווית על גבי המוצר היא חובה, כאשר בוחרים תוסף תזונה בפעם הראשונה. ראשית, יש לוודא שהוא מאושר על-ידי משרד הבריאות. בהמשך מומלץ לבדוק את טבלת המינונים, שיהיו בכמויות המתאימות לגיל ולמגדר, במקרים רבים המינונים מופיעים בטבלה עם הקצובה המומלצת. רצוי שהמינונים יהיו קרובים עד כמה שאפשר לקצובה היומית המומלצת (RDARecommended Dietary Allowance). לא להגזים בכמויות – צריכה של מינונים גבוהים מהמומלץ לא מועילה ולפעמים עלולה להזיק. במקרים בהם נוטלים גם תרופות, יש להיוועץ ברופא או רופאת המשפחה על מנת לבחון אם יש אינטראקציות בין התרופות.

על מנת להתמיד בצריכה קבועה של מולטי ויטמין או תוסף תזונה, יש לקחת בחשבון גם את אופן הצריכה, על פי העדפה אישית: גלולות, קפסולות, אבקה, סוכריות, ג'ל או נוזל.

מחיר: לא תמיד המחיר הגבוה ביותר הוא המוצר האיכותי ביותר. השוו בין מחיר המוצר בבתי המרקחת של קופות החולים לבין אלה שבבתי המרקחת הפרטיים. לעיתים הפער משמעותי. ואל תשכחו לבדוק גם את תאריך התפוגה של המוצר.

מה עדיף מולטי ויטמין טבעי או מלאכותי?

העדפה של מולטי ויטמין טבעי או מלאכותי-סינטטי מבחינה תזונתית הוא נושא שנוי במחלוקת. יש לזכור כי יש תרופות סינתטיות, שפותחו במעבדה, והן מצילות חיים, וקיימות פטריות טבעיות שהן רעילות וקטלניות.

ישנן עדויות המצביעות על כך שמולטי ויטמינים טבעיים עשויים להיספג טוב יותר בגוף מאשר מולטי ויטמינים מלאכותיים, סינתטיים. מולטי ויטמינים מלאכותיים הם בדרך כלל מרוכזים יותר, כלומר אפשר לקבל יותר רכיבים מזינים במינון קטן יותר.

במולטי ויטמין מלאכותי יש אפשרות לשלוט באופן מדויק על המינון של כל רכיב תזונתי, מה שיכול להועיל לטיפול בחסרים ספציפיים. בנוסף אמצעי בקרת איכות יכולים להבטיח שמולטי ויטמינים מלאכותיים נקיים ממזהמים.

השורה התחתונה היא שמולטי ויטמינים ותוספי תזונה אחרים יכולים להועיל במצבים מסוימים, אבל הם לא צריכים להחליף תזונה מאוזנת ומגוונת בכל הזדמנות אפשרית. לחלק מהחיילים בשטח, שהתזונה שלהם לוקה בחסר, מולטי ויטמינים עשויים להיות פתרון.

חשוב לצרוך חלבון

חשוב להדגיש שמולטי ויטמין אינו 'פתרון פלא' לחוסרים תזונתיים בכלל ולחיילים בפרט. ריכזנו עוד כמה המלצות תזונתיות שמתאימות לאנשים צעירים שנמצאים זמן רב מחוץ לבית. חשוב להתאים את ההמלצות התזונתיות לצרכים האישיים ולעקוב אחר סימני עייפות, התייבשות או בעיות אחרות. כמו כן הדרישות התזונתיות האישיות יכולות להשתנות מאחד לשני ותלויות בגורמים כמו מגדר, גיל, משקל גוף, רמת פעילות ובריאות כללית.

אנרגיה, קלוריות: הצרכים הקלוריים יהיו תלויים בעצימות ומשך הפעילות, וכן בגורמים אינדיבידואליים כמו חילוף חומרים (מטבוליזם) ומשקל הגוף. צריכת קלוריות מספקת היא חיונית כדי לעמוד בדרישות האנרגיה. חולשה, סחרחורות במעבר משכיבה לעמידה וירידה נראית לעין במשקל הם סימנים למחסור באנרגיה.

פחמימות: פחמימות הן מקור האנרגיה העיקרי של הגוף, במיוחד במהלך פעילות גופנית בעצימות גבוהה. עדיף לצרוך פחמימות מורכבות, המשחררות אנרגיה לאט. דוגמאות לכך הם דגנים (לחם לסוגיו, תירס, אורז), תפוחי אדמה, פירות וקטניות.

חלבונים: לחלבון יש תפקיד חיוני בבנייה ובשיקום של השרירים ורקמות נוספות כמו עצמות. החלבונים מרכיבים את ההורמונים, האנזימים ונוגדנים במערכת החיסון. מכאן החשיבות הרבה לצריכה מספקת של חלבון כחלק מתזונה מאוזנת. מקורות לחלבון באיכות גבוהה הם בשר לסוגיו (עוף, הודו, בקר), דגים, ביצים, מוצרי חלב וקטניות (שעועית, חומוס, סויה – טופו, עדשים, אפונה).

שומנים: שומנים בריאים חשובים לבריאות הכללית ויכולים לתרום לאנרגיה לאורך זמן. השומנים משמשים כמאגר אנרגיה, מרפדי איברים פנימיים ומגנים עליהם, מבודדים את הגוף מקור, משתתפים בתהליכים רבים בגוף ומהווים חלק מרכיבים שונים כמו הורמונים. בנוסף, ארבעה ויטמינים K ,E ,D ,A נספגים רק בסביבה שומנית, כך שאין אפשרות לתפקוד תקין ומאוזן ללא צריכת שומן.

עדיף לצרוך שומנים בלתי רוויים כמו טחינה, שמן זית, אבוקדו, שקדים ואגוזים.

אלקטרוליטים: אלקטרוליטים הם מלחים, מינרלים, המצויים בגוף ומסייעים לתפקודו התקין. שלושת האלקטרוליטים העיקריים הם: נתרן (סודיום), אשלגן (פוטסיום) וכלוריד. האלקטרוליטים שומרים על מאזן נוזלים ורמת החומציות בגוף, תפקוד מערכת השרירים והעצבים, מסייעים להכנסת רכיבים תזונתיים לתאים ובהוצאת פסולת מהתאים.

במהלך פעילות גופנית ממושכת או אינטנסיבית, במיוחד בתנאי אקלים חמים, חלה עלייה באיבוד אלקטרוליטים בזיעה. מקורות לאלקטרוליטים נמצאים בשימורים (ירקות כבושים, קטניות), בירקות, פירות ובמשקאות מועשרים.

ויטמינים ומינרלים: ידוע שבפירות ובירקות שפע ומגוון של ויטמינים ומינרלים החיוניים לתפקוד תקין בשגרה ובפעילות עצימה לאורך זמן במיוחד.

ויטמינים חשובים במיוחד הם אלה מקבוצה B, בעיקר 12B, ויטמין C וויטמין D. מינרלים שיש לשים לב לצריכה מספקת שלהם הם מגנזיום, אבץ, ברזל וסידן.

שתייה מספקת: הקפדה על שתייה מספקת של מים חיונית במהלך פעילות גופנית אינטנסיבית. צריכת נוזלים מספקת תורמת לביצועים ומונעת התייבשות, ולא רק בימים חמים, שנראה שהם מאחורינו. אנחנו בתקופת החורף. לא מאבדים נוזלים בזיעה כמו שבקיץ, ולא תמיד מרגישים את הצורך לשתות. חשוב להקפיד על שתייה מספקת, של לפחות 10 כוסות ביום גם אם לא חשים צמא.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.