"כל מנורה נוצרת ממסע חיפוש פנימי" יואב בייטנר בבית המלאכה שלו | צילום: אושרית ניצן
"כל מנורה נוצרת ממסע חיפוש פנימי" יואב בייטנר בבית המלאכה שלו | צילום: אושרית ניצן

המקצועות שנעלמים מהעולם: המעצב התעשייתי שהחל לפסל מנורות מעץ

ידיים טובות וחיפוש עצמי הביאו את המעצב התעשייתי יואב בייטנר לעצב גופי תאורה מפוסלים: ״המנורות שאני יוצר הן כמעט יצורים חיים"

יואב בייטנר, יליד 1964, גדל והתחנך בירושלים. את חופשות ביה"ס היה מעביר בבית המלאכה של סבו שעבד כצורף ואומן יודאיקה. ממנו יואב למד את רזי היצירה ועבודת היד. 

כשבגר למד בייטנר עיצוב תעשייתי והתמחה בפלסטיקה בבצלאל. כשסיים את לימודיו, החל לעבוד מספר שנים כשכיר ולאחר שהתמקצע הפך לעצמאי. הוא עיצב ותכנן מוצרים מושתתי פלסטיק כמו אביזרי אמבט, צעצועים, ארגזי כלים, מוצרים רפואיים ועוד.

לאורך השנים בייטנר החל להתנסות וליצור בחומרים שונים כמו אבן, מתכת ועץ. סרטון ביוטיוב שבו צפה באדם עם גרזן גילוף יוצר בעץ, עורר בו תשוקה חדשה – הוא הזמין גרזן והתחיל לפסל בעץ מענפים שמצא.

זה התחיל עם כפות וכפיות, אח"כ תכשיטים, מקלות הליכה עד שהגיע לתאורה – שם הוא הבין שזה המקום שלו לפרוץ. מאז כ-5 שנים יוצר בייטנר מנורות אומנותיות.

״המנורות שאני יוצר הן כמעט יצורים חיים" מנורה של יואב בייטנר | צילום: אושרית ניצן

"כל מנורה נוצרת ממסע חיפוש פנימי. העבודה על המנורות הינה תהליך ארוך שמתחיל מסקיצות על הנייר, ולאחר מכן חיפוש ענפים שיתאימו לצורה. השלב הבא הוא קילוף וגילוף לקראת ייבוש שלוקח כחודשיים." בייטנר מסביר, "אחרי הייבוש הראשוני – הענפים עוברים עיבוד נוסף בגרזן וסכין לצורה סופית, גימור בשיוף ושמן מגן ועוד יבוש בן שבועיים‎".

"לאחר הייבוש השני אני בונה את השלד מצלעות נצרים. על הנצרים אני מותח פיסות נייר דקיקות ההופכות אט אט לקרום קשיח.‎ אחרי שהקרום מוכן אני משלב את החיווט והמנורה מוכנה".

הגלריה של יואב בייטנר במזכרת בתיה | צילום: אושרית ניצן

כיום, הגלריה של האומן יואב בייטנר ממוקמת במבנה עתיק בן 120 שנה, ברחוב הראשי של המושבה הציורית – מזכרת בתיה. שם הוא נהנה לעבוד בשיטות העבודה הקדומות שפיתח: "זו קצת תחושה של יצירה קדמונית". 

בסיבוב בגלריה, לצד המנורות המרשימות, רישומים וספרי סקיצות של יואב אפשר גם למצוא תיקים יפים עם הדפס טבעי של צמחי בר עונתיים בעבודת יד. יצירה של מגי בת זוגתו ב-20 שנה האחרונות שנדבקה ממנו בחיידק היצירתיות.


הכותבת מיטל כץ בעלת מיזם הסיורים החברתי “בעקבות המקצועות שנעלמים מן העולם” – תיעוד בצילומים. צילום המיזם: אושרית ניצן.

עבודות הסיקור ניתנת לאומנים ובעלי מלאכה חינם, ומתאפשרים הודות לכרטיסים שנרכשים לסיורי המיזם. הסבר והזמנת סיורים.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן