את רשימת הנשים העשירות באמריקה, שמקור הונן הוא עצמי, מרכיבות 100 יזמיות, מנהלות וכוכבות מעולם הבידור, אשר שוות יחדיו 124 מיליארד דולר. הנשים הסופר-מצליחות הללו, אשר עשו את הונן בעשר אצבעות, מתברגות בצמרת בכל תחום שרק תחפצו – החל בספרים, דרך ביומטריה ועד למוצרי טיפוח. דיאן הנדריקס, היזמית העשירה בהיסטוריה של ארצות הברית, שמרה על המקום הראשון זו השנה השישית ברציפות, עם שווי נקי של 15 מיליארד דולר. מותג האיפור שלה מיצב את קיילי ג'נר בת ה-25 כמיליונרית הצעירה ביותר ברשימה, לצד כוכבות ענק כמו ריהאנה (מקום 20 ברשימה) וטיילור סוויפט (34 ברשימה), אשר מגלגלות סכומי עתק בגיל 30 פלוס.
בין שמונה המצטרפות החדשות לרשימה אפשר למצוא את האישה החזקה ביותר בתעשיית הטלוויזיה, יוצרת "האנטומיה של גריי" ו"ברידג'רטון" שונדה ריימס, שהתברגה למקום ה-96 ברשימה הכללית, עם שווי מוערך של 250 מיליון דולר. מעליה, במקום השלישי והרביעי ברשימת המיליונריות הטריות, נמצאות שתי נציגות מרתקות של המזרח התיכון – דפנה קולר ואימאן אבו זיד (בהתאמה) עם שווי מצרפי של 715 מיליון דולר. היזמיות המרשימות הללו שמו להן למטרה לשפר את עולם הרפואה באמצעות לימוד מכונה – האחת על ידי שדרוג תהליך פיתוח תרופות, האחרת על ידי שדרוג הליך גיוס כוח אדם במקצועות הבריאות.
מעטים האנשים שיכולים להתפאר ברזומה מרשים כמו זה של דפנה קולר. קולר שמחברת ב-20 השנה האחרונות את עולמות המחשב, הביולוגיה והחינוך, היא מדענית מוכרת ומוערכת, כזו שעוצרים אותה ומבקשים ממנה סלפי. היא נולדה והתחנכה בישראל, סיימה את לימודי התואר השני באוניברסיטה העברית בגיל 18, ובגיל 26 כבר לימדה באוניברסיטת סטנפורד – לאחר קבלת דוקטורט במדעי המחשב. כמעט עשור לאחר מכן, זכתה במלגה היוקרתית של קרן מקארתור, המכונה "מענק הגאונים", על מחקר ששילב בינה מלאכותית וגנומיקה.
קולר היא מייסדת ומנכ"לית אינסיטרו (הפרויקט הנוכחי שלה), העושה שימוש בבינה מלאכותית כדי לפתח תרופות בקצב מהיר יותר, ולאתר את קהלי היעד שלהן. הרעיון מאחורי הסטארט-אפ הוא כזה: אינסיטרו מנסה למצוא תרופות חדשות באמצעות ניתוח מאגרי דאטה ענקיים. אם החברה תצליח לעשות זאת, היא צפויה לשנות את דרך פיתוח התרופות בעולם. החברה, אשר הוקמה בשנת 2018 ובסיסה בסן-פרנסיסקו, הוערכה על ידי משקיעי הון סיכון ב-2.4 מיליארד דולר. כמו כן, חתומה אינסיטרו על עסקת מחקר בתחום המחלות הנוירו-דגנרטיביות עם חברת התרופות בריסטול מאיירס סקוויב.
אינסיטרו שמה לה למטרה לאסוף דאטה עוד לפני השלב שבו חוקרים מתחילים בניסויים. דרך פעולה זו מאפשרת למנף חידושים בתחום הביוטכנולוגיה (כמו טכניקת עריכת הגנים CRISPR) ובתחום התוכנה, אשר מאפשרים למחשבים "לראות" דברים שבני אדם עשויים לפספס. סדר הפעולות המקובל הוא הפוך: קודם החוקרים מתמקדים במעבדה במספר חלבונים ספציפיים כדי לפתח תרופה – ורק אם הם נכשלים, מומחי דאטה נכנסים לתמונה ומנסים לספק פתרונות אחרים. "אנחנו מפספסים מידע רב בתחום הביולוגיה, רק מפני שאנשים לא יודעים היכן לחפש אותו", הסבירה קולר בעבר לפורבס. "באמצעות למידת מכונה, אנחנו נמצא מידע בדיוק באותו האופן שבו גילינו דברים ברגע שהופיעו לראשונה האינטרנט או הטקסט".
מסע מפרך
המטרה של אינסיטרו היא להיות זן חדש של חברת גילוי ופיתוח תרופות", אומרת קולר. "המסע שמתחיל בבחירת המחלה ועד לאישור תרופה חדשה אורך, בקלות, 15 שנה. למסע כזה, אם לוקחים בחשבון את כל הכישלונות בדרך, נדרשים כיום כ-2.5 מיליארד דולר, ואף יותר מזה. יש כל כך הרבה שלבים בדרך, ואין דרך לדעת מי מכל הכיוונים האפשריים הוא זה שיוביל להצלחה. לכן, מן הסתם, לעתים קרובות נבחר נתיב שמתגלה ככישלון. אנחנו משתמשים בלימוד מכונה, כדי לבנות מצפן שידע לכוון אותנו בצמתים בהם נדרשת בחירה".
הוזלה משמעותית של עלויות הפיתוח עשויה להפוך את תרופות הנישה – שמחירן כיום יכול להאמיר למיליון דולר ומעלה – לזמינות ונפוצות יותר. "זאת בדיוק המטרה", מאשרת קולר. "אם נצליח לזהות באופן יעיל יותר תרופות ספציפיות לפלחי אוכלוסייה הזקוקים להן, והעלויות לא יהיו גבוהות כל כך, אולי לא נצטרך לגבות את הסכומים המגוחכים האלה".
כשנשאלה בראיון עבר לפורבס כיצד היא מאזנת בין הרצון לייצר רווח לבין הדחף לסייע לאנושות ולקדם אותה, השיבה קולר ש"מוקדם מדי לדבר על איזון כזה", כיוון שבפועל אין להם עדיין תרופה ביד. "אנחנו אפילו לא קרובים להתחיל לחשוב על תמחור תרופה שאין לנו", אמרה. "אבל אין ספק שאחת המוטיבציות מאחורי אינסיטרו הייתה לייצר תרופות בקצב מהיר יותר, ולספוג פחות כישלונות בדרך. להצליח בכך, פירושו לספק לחולים תרופות מהר יותר ובעלויות נמוכות יותר. לשתי התוצאות האלה יש ערך חברתי אדיר.
דפנה קולר
מס' 75 בדירוג 100 היזמיות העשירות באמריקה
תפקיד: מייסדת ומנכ"לית Insitro
שווי נקי: 365 מיליון דולר
גיל: 54
מקור העושר: תוכנה
מגורים: קליפורניה, ארה"ב
ארץ לידה: ישראל
השכלה: האוניברסיטה העברית בירושלים – תואר ראשון במתמטיקה ובמדעי המחשב, תואר שני במדעי המחשב; אוניברסיטת סטנפורד – דוקטורט; ברקלי – פוסט־דוקטורט
"אני מאמינה שרפואה טובה היא עסק טוב. כרגע, אנשים משלמים הרבה מאוד כסף על תרופות שלא בהכרח עוזרות להם. הרבה תרופות למחלת הסרטן, לדוגמה, מאריכות את החיים בחודשים ספורים, והן יקרות מאוד. הרבה תרופות וטיפולים אחרים משככים את הסימפטומים לתקופה מסוימת, אבל לא פותרים את שורש הבעיה".
לפני שפנתה לעסוק בפיתוח תרופות, הקימה קולר יחד עם חוקר הבינה המלאכותית אנדרו אנג את קורסרה, פלטפורמה שמספקת למשתמשים גישה לקורסים מקוונים פתוחים מרובי משתתפים. כיום היא הפלטפורמה הגדולה מסוגה בעולם, המציעה למיליוני המשתמשים הרשומים שלה יותר מ-5,800 קורסים חינמיים מכ-300 מוסדות אקדמיים ברחבי העולם. ענקית הלימודים המקוונים גם מציעה קורסים בתשלום ללקוחות עסקיים, כמו Adobe. נוסף לכך, מציעה קורסרה גם תוכניות לתארים שלמים.
"האתגר הגדול ביותר שהתמודדתי איתו עד כה", אומרת קולר, "והתמודדתי איתו כבר פעמיים, זה לקום בוקר אחד, ולהקים חברה, ללא ההכנה הדרושה, ועוד בתחום שבקושי עבדתי בו בעבר. זה מאתגר מאוד לפענח את כל הדברים שצריך לעשות כדי להצליח, ולדעת בו-בזמן שאם אכשל, לא רק אני אושפע מכך, אלא גם כל האנשים שבטחו בי בדרך – המשקיעים שלי והעובדים שלי. אין ספק שדברים חדשים יכולים להציף, אבל אם אצטרך לעשות זאת שוב בעתיד, למדתי הרבה דברים שלא ידעתי בתחילת הדרך".
להתעלם מנשים פירושו להפסיד כסף, טוענת ד"ר אימאן אבו זיד, מייסדת משותפת ומנכ"לית חברת הסטארט-אפ Incredible Health. או כמו שהיא ניסחה זאת במילים שלה: "זה לא רעיון טוב להתעלם מנשים מנכ"ליות או ממנכ"ליות שחורות. הן מייצרות ערך עצום בעולם העסקים. אם תתעלמו מכך – זה על חשבונכם".
אימאן אבו זיד
מס' 77 בדירוג 100 היזמיות העשירות באמריקה
תפקיד: מייסדת משותפת ומנכ"לית Incredible Health
שווי נקי: 350 מיליון דולר
גיל: 38
מקור העושר: שוק שירותי הבריאות
מגורים: טקסס, ארה"ב
ארץ לידה: ערב הסעודית
השכלה: יוניברסיטי קולג' בלונדון – לימודי רפואה; אוניברסיטת וורטון – תואר שני במנהל עסקים
אבו זיד מתברגת השנה לראשונה ברשימת היזמיות העשירות באמריקה, והיא עוד לא בת 40. זאת בזכות Incredible Health, החברה שהקימה בשנת 2017 במטרה לפתור את מחסור כוח האדם הסיעודי בבתי החולים האמריקניים. "לינקדאין לאחיות", אם תרצו. מאז הקימה במשותף עם רום פורטלוק את החברה לפני כחמש שנים, מחסור כוח האדם בעולם הרפואה רק הלך והחריף.
תרמה לכך רבות מגפת הקורונה, שהביאה למצוקה של ממש במסדרונות בתי החולים. נכון לשנה שעברה, יותר מ-10% ממשרות הסיעוד הפנויות נותרו בלתי מאוישות בכשליש מבתי החולים ברחבי ארה"ב. נתון שלא לוקח בחשבון את 500 אלף האחיות המוסמכות שיצאו מאז לפנסיה. כדי למלא את החורים איישו בתי החולים את המשרות בעובדים זמניים – חלופה יקרה מאוד. השיבושים שגרמה מגפת הקורונה הזניקו את המחירים שגובות חברות ההשמה, והללו שילשו עצמם.
בנקודה הזאת בדיוק משתלבת Incredible Health. כ-60% מבתי החולים המובילים בארה"ב – בהם המרכזים הרפואיים סידר-סיני וביילור, סקוט אנד וייט – משלמים לחברה כדי לפרסם בפלטפורמה שלה את המשרות הפנויות ולקבל ממנה, באמצעות האלגוריתם הקנייני שלה, את רשימת המועמדים המבטיחים ביותר.
ב-2021 נבחרה Incredible Health על ידי פורבס לרשימת הסטארט-אפים המבטיחים. בזמנו התבלטה החברה בזכות רווחיותה ובזכות האופן שבו עשתה שימוש בטכנולוגיית לימוד מכונה כדי לקשר בין אחיות לבין משרות קבועות ותנאי העסקה טובים יותר, בקצב מהיר בהרבה מדרכי הגיוס המסורתיות. שבועיים בלבד לעומת 82 יום, טוענת אבו זיד.
משרות קבועות
אלא שבעוד חברות שירותי בריאות דיגיטליים אחרות נאלצות להדק את החגורה ולהאט את הקצב, ב- Incredible Health רק מאיצים אותו. בשנת 2021 הגדילה החברה את הכנסותיה פי חמישה, לסכום המסתכם, להערכת פורבס, ב-25 מיליון דולר (אבו זיד סירבה להגיב על הנתון הספציפי הזה). מייסדת החברה כן ציינה, שהמאזן ממשיך להיות חיובי וכי מצבת כוח האדם גדלה וכוללת כעת 180 עובדים. "כדי להיות מובילים בתחום, אנחנו חייבים להתרחב", היא אומרת. "להגיע לכל חלקי ארה"ב, ולפתוח את השירות למשרות נוספות, לא רק לסיעוד. גם רופאים, פיזיותרפיסטים ורוקחים יכולים להרוויח משירות כזה".
בניגוד לשוק כוח האדם הזמני, Incredible Health מתמקדת באיוש משרות קבועות. לדברי אבו זיד, היעילות שהפלטפורמה שלה מוסיפה לתהליך הגיוס יוצרת מצב ממנו כולם מרוויחים: חיסכון לבית חולים של כ-2 מיליון דולר, והמשכורות של צוות הסיעוד עולות בממוצע ב-17%. נוסף לכך, טוענת אבו זיד, התוכנה שלהם מצליחה ליצור התאמות, גם במקומות בהם תהליך ההעסקה המסורתי עלול לפספס.
"זה מייתר את הצורך בקשרים או נפוטיזם כדי להשיג משרה", אומרת אבו זיד. "מה שמדהים בטכנולוגיה זה שהיא מאפשרת תהליך הוגן". לדבריה, כיוון שאחיות מדור ה-Z ודור המילניום הן פעילות מאוד במדיה החברתית, חלק משמעותי מאסטרטגיית הצמיחה של החברה ומיכולתה לגייס כוח אדם איכותי, קשור בשימוש ברשתות החברתיות ובמשפיענים.
אבו זיד, בת להורים סודנים, נולדה בערב הסעודית. כמי שמשתייכת למשפחה הכוללת שלושה מנתחים (בהם גם אביה), היא מבינה את החשיבות בבחירת נתיב קריירה. החברה שהקימה אמורה לסייע לרופאים ואנשי הבריאות בכלל לנהל את הקריירה שלהם בצורה נבונה. גם לשותף שלה, פורטלוק, יש זיקה אישית לתחום: במשפחתו הקרובה שלושה אנשי סיעוד. פורטלוק מביא את יכולות התכנות שלו ליצירת מערכת שתסייע לאחים ולאחיות בתהליך המתסכל של מציאת עבודה בתחום.
את התואר ברפואה השלימה אבו זיד בבריטניה, ולאחר מכן פנתה לתחום הייעוץ הרפואי בארה"ב. כמו כן, היא בעלת תואר שני במנהל עסקים מאוניברסיטת וורטון. באוגוסט 2022 הכריזה אבו זיד כי החברה גייסה 80 מיליון דולר ממשקיעים פרטיים, שהעניקו לה שווי של 1.65 מיליארד דולר. הכרזה שהעמידה אותה בשורה אחת עם קומץ מייסדות שחורות שמנהלות חברה המוערכת ביותר ממיליארד דולר.
למרבה הצער, גם בשנת 2023, מעטות הן הנשים המכהנות כמנכ"ליות, ונדירות עוד יותר הן המנכ"ליות השחורות. אבו זיד מכירה בכך ובהחלט תופסת עצמה כמי שיכולה לשמש מודל לחיקוי. "אני מקווה שאני ההוכחה לכך שזה אפשרי", היא אומרת וממליצה לנשים שנראות כמוה "למדר" את ההטיה המערכתית, ולהתמקד בראש ובראשונה במשימות ובחזון שלהן.