חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
Forbes Israel Logo
2023 צפויה להתחלק לשתי תקופות, אך מומלץ להישאר אופטימיים | צילום: Shutterstock
2023 צפויה להתחלק לשתי תקופות, אך מומלץ להישאר אופטימיים | צילום: Shutterstock

אור בקצה המנהרה? לאחר שנה מאתגרת בתחום ההשקעות – התחזיות אופטימיות

אחרי שעליית הריבית בשנה החולפת שינתה את תמהיל תיק ההשקעות - נראה כי לקראת המחצית השנייה של 2023 יבשילו התנאים לשינוי כיוון

Contributors

כשמסתכלים אחורה על השנה שהסתיימה, ברור שזו הייתה אחת השנים המאתגרות שחווינו בעולם ההשקעות. לאחר יותר מעשור של תרדמת עמוקה, חזרה האינפלציה, ובעקבותיה גם עליות הריבית. הררי החובות – של ממשלות, קונצרנים וגם משקי בית – התעצמו וטיפסו לשיא בשנים האלה. את ההשלכות המידיות חווינו במהלך השנה בתנודות החריפות בבורסות ברחבי העולם והנפילות בשווקים.

התמורות החריגות של 2022 הסוערת השפיעו באופן ישיר וברור על הכיס של כולנו. ההשפעה התבטאה לא רק בהוצאות של משקי הבית והצרכנים, שקפצו בצורה חדה (ע"ע התייקרות החזרי המשכנתה עקב עליית הריבית), אלא גם, ואולי בעיקר, בצד של החסכונות. אלה נזקקו לסנכרון מחודש והתאמה מיידית לתנאי השוק החדשים שהשתנו במהירות ובאופן מהותי.

אפיקי החיסכון הסולידי – כמו פיקדונות בנקאיים, מק״מים (מלווה קצר מועד), קרנות כספיות או השקעה בשוקי האג״ח – חזרו השנה להיות כלי רלוונטי ואולי אפילו המקום הטוב ביותר לחנות את הכסף עד יעבור זעם. הפיקדונות הבנקאיים, למשל, הפכו במהלך השנה האחרונה לאחד מאפיקי ההשקעה הסולידיים המומלצים והבטיחו תשואה על הכסף בתקופה סוערת וקשה. אם בסוף 2021, כשהריבית במשק נשקה ל־0%, וניתן היה לקבל תשואה של 0.1% על הפיקדונות, נכון להיום מציעים הבנקים תשואה שנתית ממוצעת של מעל 3.5%.

גם השקעה בשוקי האג״ח הפכה השנה לאטרקטיבית, כשבניית תיק אג״ח בסיכון נמוך, למשל, יכולה להניב תשואה שנתית של 4%־5%. לצד זאת עמדה אופציית ההשקעה דרך מק״מים והקרנות הכספיות כאפיק השקעה טוב בסביבה התנודתית של 2022.

השקעה בשוקי האג״ח, כשבניית תיק אג״ח בסיכון נמוך, יכולה להניב תשואה שנתית של 4%־5% | צילום: Shutterstock

עם הפנים לשנה הבאה

במבט קדימה ל־ 2023 אפשר להתעודד ולשאוב מעט אופטימיות ממספר גורמים ומחוללים כלכליים, כמו השיפור בשרשרת האספקה הגלובלית, ניצנים ראשונים שעשויים לבשר על סיום אפשרי של המלחמה באוקראינה והתמתנות ברורה בקצב הגידול של האינפלציה העולמית, בעיקר במחירי הסחורות והאנרגיה – מגמה אשר צפויה להימשך גם אל תוך השנה הבאה.

על פי בנק ישראל, שיעור האינפלציה בסיכום 2022 צפוי לרדת מעט ולעמוד על 4.6%, כאשר בשנת 2023 תימשך מגמת ההתמתנות והאינפלציה צפויה להיכנס חזרה לטווח היעד ולעמוד על רמה של 2.5%. נראה כי הבנקים המרכזיים בעולם קרובים למיצוי צעדי העלאות הריבית ובקרוב נתחיל לראות עצירה, ובהמשך אף ירידה בשיעורי הריבית. עם זאת, ברבעון השלישי של 2023 הריבית המוניטרית במשק צפויה להישאר עדיין גבוהה יחסית ולעמוד על 3.5% בממוצע.

ניתן לחלק את 2023 לשתי תקופות עיקריות: החלק הראשון, שימשך כנראה לאורך המחצית הראשונה של השנה, יאופיין בתנודתיות רבה בשווקים וסביבת ריביות גבוהה. על כן יש לשקול להמשיך ולהחזיק את תמהיל ההשקעות שעימו סגרנו את 2022 ולהיצמד לתוכנית הקיימת של גוון פורטפוליו ההשקעות במוצרים סולידיים כמו פיקדונות, מק״מים והשקעה באג״ח. לצד זאת חשוב לשמור על תמהיל נכון הכולל השקעה במוצרים אלטרנטיביים – השקעה ארוכת טווח המנטרלת במידה מסוימת את התנודתיות החריפה בשווקים על ידי השקעה בקרנות השקעה פרטיות, קרנות גידור, קרנות השקעה בנדל"ן או השקעה בקרנות מימון ואשראי.

כלל חשוב בהשקעות גורס כי לעולם אסור לנסות ״לתפוס סכין נופלת״. הכוונה היא לא לנסות לתזמן את השוק, ולקנות מניה מסוימת כשהיא נראית לנו בשפל. התאמה זהירה וקפדנית של תיק ההשקעות לשינויים המסתמנים התגלתה תמיד כאסטרטגיית ההשקעות הטובה והיעילה ביותר. במבט היסטורי – שכמובן לא מבטיח דבר לגבי העתיד – 2023 עשויה להיות שנה של מפנה בשווקים. הסטטיסטיקה ההיסטורית מלמדת כי לאחר שנה של נפילות של למעלה מ־ 20% במדד ה־ S&P 500 , בשנה שלאחריה עלו שוקי המניות בשיעורים דו ספרתיים של כ־ 15% לפחות.

במבט קדימה ל־2023 אפשר להתעודד ולשאוב מעט אופטימיות | צילום: Shutterstock

על כן חשוב להישאר עם האצבע על הדופק. ייתכן ובמהלך המחצית השנייה של השנה נתחיל לראות ירידה בשיעורי הריבית, חזרה מסוימת לנורמליות והתבהרות תנאי ההשקעה. אלה הם תנאי חממה מעולים לפריחתם המחודשת של שוקי המניות, כך שאל תיק ההשקעות הסולידי והדפנסיבי שהקמנו ניתן להוסיף ״קורטוב״ של סיכון בדמות השקעה בשוקי המניות והאג״ח הקונצרניות.

גורם מרכזי בבניית תיק השקעות מנצח קשורה קשר הדוק בהקצאה חכמה של נכסים לאורך זמן – חלוקה נכונה ואפקטיבית בין אפיקי ההשקעה השונים בארץ ובחו"ל – מניות, אגרות חוב ומזומן. ובכל מקרה, לפני כל החלטה, כדאי לבחון כל מהלך עם איש מקצוע המחזיק ברישיון לשיווק השקעות שמכיר את העולמות הללו.


אבי מור הוא מנכ"ל קבוצת קלי

*האמור לעיל אינו מהווה יעוץ או שווק השקעות ואינו מהווה המלצה לרכישה, החזקה או מכירה של ני"ע ו/או המלצה למדיניות השקעות. האמור לעיל הינו הצגת מידע בלבד. בחירה של מדיניות השקעות או ני"ע תעשה רק לאחר הליך שיווק השקעות ו/או פנסיוני לפי העניין, בהתאם לצרכיו האישיים של כל אדם ואדם

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן