Contributors
שנת 2021 הייתה שנת שיא בגיוסים, אקזיטים והנפקות של חברות הייטק, ששיאה נעצר במקביל לפתיחת המלחמה באוקראינה והירידות בשוק ההון. הקרנות והמשקיעים הפרטיים החלו לדרוש יותר מחברות המחפשות השקעות, והיזמים והיזמיות ניצבים בפני מכשולים רבים יותר בדרך אל המימון. ואולם, הגיוסים של יזמיות ממשיכים במגמת עלייה, הן בסכומי הגיוס והן בכמות הגיוסים, שנמצאים היום בהיקף הגבוה ביותר בהשוואה לשנים שקדמו לשנת השיא של 2021.
אחד התחומים הבולטים שבהם נשים מקבלות היום את ברכת קרנות ההון סיכון, הוא הפינטק. בשנה שעברה, נשים שהובילו חברות פינטק גייסו יותר מחצי מסך הגיוסים, ובעלייה גבוהה משמעותית ביחס לשנים קודמות. גם בשנת 2022 מסתמנת רוח גבית חזקה ליזמיות הפינטק, שזוכות לסכומי גיוס ומספר עסקאות גבוה ביחס לתחומים האחרים.
נתון מפתיע שעולה מן הסקירה של חברת המחקר פיצ'בוק, מראה כי על אף הירידה בשווי חברות בשלבים המאוחרים, חברות סטארט-אפ בשלבים מוקדמים שייסדו נשים, נמצאות במגמה הפוכה, וישנה מגמת עליה בגיוסים בשווי גבוה יותר. הנשים היזמיות זוכות לאמון מוגבר מצד קרנות הון הסיכון, כאשר הצמיחה בעליית שווי החברות שלהן למעשה אף גבוהה מזו של היזמים.
המגמה הזו מתפרשת גם מעבר לקרנות ההון סיכון המסורתיות. גם המשקיעים הפרטיים, האנג'לים, מראים אמון במיזמים שהוקמו על ידי נשים. כך, בשנה זו סכום ההשקעות מאנג'לים בסטארט-אפים של נשים היה גבוה מכל השנים שקדמו לשנת השיא של 2021, עם אינדיקציה לסכומים גבוהים יותר לגיוס, ועומד על סך של 7 מיליארד דולר.
הנשים מוכיחות את עצמן כהשקעה חכמה שידעה להתאים את עצמה במהירות ובחכמה לשינויים בשוק. ניהול נשי מאופיין לרוב בפתיחות והקשבה, ועידוד חברי הצוות להביע עמדות ולהחליף דעות, גם אם הן סותרות את קו המחשבה הראשוני. כתוצאה מכך, הליכי קבלת ההחלטות הם שיתופיים ומתייחסים למידע רב מזווית שונות המונעים קיבעון מחשבתי של הקבוצה, מניעים לדינמיות ופתיחות לשינויים, ומהווים כר פורה לייצור פתרונות יצירתיים.
ההשקעה בנשים גם מוכיחה את עצמה בשורה התחתונה, שהיום היא קריטית מתמיד. התנודות לאורך השנה הביאו לשינוי סדרי העדיפויות אצל קרנות וחברות, וקצב שרפת המזומנים, כעת מתועדף באופן שיאפשר לחברה לרוץ לזמן ארוך יותר. לפי הנתונים שפורסמו על ידי פיצ'בוק, קצב שרפת המזומנים החציוני בסאטרט-אפים שהוקמו על ידי נשים הוא נמוך יותר. שימוש חכם בכסף שבקופת החברה יקבע איזו חברה תצלח את התקופה הקרובה, וחברה שתתנהל בחכמה תוכל לשמר את עצמה גם אם אפשרויות גיוס כסף תהיינה מוגבלות, כך שלא קשה לראות מדוע המשקיעים, שהם היום רגישים יותר לסיכון, מעדיפים השקעה בחברות שהוקמו על ידי נשים.
אמנם שינוי המגמה מעיד על התבגרות השוק, אך חשוב לציין שעדיין ישנה דרך ארוכה והפער בסכומי הגיוס האבסולוטיים לנשים מול גברים הוא עצום. על אף השיח הער על החשיבות של צוות מגוון והורדת הטיות מגדריות או גזעיות על מנת למקסם תשואה, הרטוריקה עדיין לא באה לידי ביטוי בנתונים היבשים. למרות שהנשים הצליחו לעמוד איתן בסערות השוק של שנת 2022, סך הגיוסים לסטארט-אפים של נשים עומד על 3.6 מיליארד דולר, מול מיזמים של גברים שעומד על קרוב ל-155 מיליארד דולר.
בשנים האחרונות פורסמו מחקרים רבים שחושפים את ההטייה, ואת ההפסד הנגרם בעטייה. כבר ב-2018 פרסמה בוסטון קונסולטינג גרופ מחקר שמצא כי סטארט-אפים בהם לפחות אישה יזמת אחת מייצרים פי 2 יותר הכנסות על כל דולר שמושקע, מסטארט-אפים שבהם כל היזמים גברים. ככל שירבו נשים במוקדי קבלת ההחלטות בעולם ההשקעות, כך תוכל התעשייה לנטרל הטיות טבעיות מהליך קבלת ההחלטות בהשקעה, ונראה שהגורמים בשוק ההון שנותנים את הדעת לגיוון, יהיו המרוויחים העיקריים.
עדי ויצהנדלר היא בוגרת רשימת Forbes Under30, מייסדת ומנכ"לית של Valoo, פלטפורמת סקנדרי לחברות פרטיות.
ה- Contributors של פורבס ישראל הם כותבים עצמאיים שנבחרו על ידי מערכת פורבס, מומחים בתחומם, המספקים פרשנות וסקירת תופעות עכשוויות בתחום התמחותם. התוכן הוא מטעמם ובאחריותם והוא אינו תוכן ממומן.