חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
Forbes Israel Logo

מעוררות השראה: ה-PowerWomen של פורבס ישראל לשנת 2023

מימין: שרי גור, דינה בן טל גננסיה, רינת זילברשטיין, מרב בהט ופרופ' מיכל שוורץ | צילומים: יח"צ אל על, אסנת רום, ניר סלקמן ובאדיבות המצולמת
מימין: שרי גור, דינה בן טל גננסיה, רינת זילברשטיין, מרב בהט ופרופ' מיכל שוורץ | צילומים: יח"צ אל על, אסנת רום, ניר סלקמן ובאדיבות המצולמת
על אף שכבר התרגלנו לנוכחותן של נשים בכל שדרות הניהול וההשפעה – גם ב־2023 הדרך לשוויון מגדרי עוד רחוקה • הנשים בישראל משכילות יותר מהגברים, אך הן עדיין משתכרות פחות – וסובלות מתת ייצוג אפילו בתעשיית ההייטק • הדרך להמשך שיפור השוויון המגדרי עוברת בהכרת סיפורן של כמה מהנשים המסקרנות, המשפיעות ומעוררות ההשראה בישראל

השיח המגדרי עבר כברת דרך ארוכה בעשורים האחרונים, עד כי נראה ובמרוצת השנים כמעט התרגלנו למחזה שנראה שכיח יותר משנה לשנה: נשים דומיננטיות, תופסות מקום בעמדות ניהול והשפעה – משבצות שבעבר הלא כל כך רחוק היו נחשבות כ״טריטוריה גברית״.

תנועת ה-MeToo בשלהי העשור הקודם כבר תפסה את מקומה בהיסטוריה כמחוללת שינוי גלובלי עצום, הטמיעה בלב המיינסטרים אג׳נדות פמיניסטיות ותפיסות של שוויון מגדרי והביאה עימה רוח גבית עצומה, שחוללה שינוי תפיסתי גדול. 

אך המציאות אינה מוכתבת כקוד בינארי ותהליכים רחבים ועמוקים אינם מתפתחים בקו ליניארי סדור. גם אם באספקטים מסוימים ההתקדמות נמשכה ובתחומים שונים אי־השוויון המגדרי הצטמצם – הדרך לשוויון אמיתי ומלא נותרה ארוכה.

אומת האי־שווין?

ישראל היא אולי אומת הסטארט־אפ, אך גם בסקטור זה נמצאות הנשים בתת־ייצוג מובהק יחסית לגודלן באוכלוסייה. חשוב להדגיש – לא מדובר במגמה של הזמן האחרון, אלא מאפיין קבוע בתעשייה לאורך כל השנים. דוח הרשות לחדשנות מצא כי בעוד שליש מהעובדים בתעשיית ההייטק הישראלית הן נשים – כחמישית בלבד מהמנהלים הן מנהלות.

לרשימה המלאה PowerWomen 2023

מתוך כ-360 אלף מועסקים בהייטק, כ-120 אלף הן נשים, אך גרוע מכך הוא הממצא לפיו ״שיעור הנשים המועסקות בהייטק כמעט ולא משתנה ונשאר יציב על כשליש מהשכירים בהייטק מזה שלושה עשורים לפחות״.

הפערים בולטים עוד יותר כשהם מנותחים על רקע נתוני ההשכלה. בעשורים האחרונים שיעור הצעירות הזכאיות לתעודת בגרות גבוה באופן מובהק משל הבנים, הן מתקשות פחות במבחני פיז״ה המתמטיים, ועומדות טוב יותר ובשיעורים גבוהים יותר בתנאי הסף שמעמידה האקדמיה, בפער גדול מעמיתיהן הגברים. היתרון הנשי בולט גם עמוק בתוך האקדמיה: שיעור הנשים האקדמאיות (בעלות 13-15 שנות לימוד), גבוה יותר משיעור הגברים ושיעורן בקרב אקדמאים בעלי 16 שנות לימוד ומעלה – שווה.

למרות זאת, נשים עדיין משתכרות פחות – על פי דוח הממונה על השכר באוצר המשווה שכר של נשים וגברים בתפקידים מקבילים, נשים משתכרות רק 83% משכר עמיתיהן. הן גם תופסות פחות עמדות ניהול והשפעה, הן במגזר העסקי והן במגזר הציבורי, מספר המנכ״ליות במשק קטן פי חמישה לעומת המנכ״לים, ובקרב המנהלים הבכירים עומד מספרן על כמחצית ממספר הגברים.

והממשלה הנוכחית, בלשון המעטה, אינה מתווה דרך בעניין זה: שיעור השרות בממשלה צנח משליש מכלל השרים לפחות מחמישית (שש שרות בלבד), כאשר נכון להיום בכל משרדי הממשלה מכהנת רק מנכ״לית אחת (לעומת 11 מנכ"ליות אשתקד).

לרשימה המלאה PowerWomen 2023

עוד חזון למועד

גם בעשור השלישי של המאה ה-21, הדרך ליעד הסופי שבו שורר שוויון מגדרי אמיתי והוגן ארוכה ומפותלת. עד שנגיע לשם, לא ניתן להכריז על רשימות מעין אלו כפריט ארכיוני, שריד מן העבר. חשיבותם של פרויקטים מסוג זה, שנותנים את הבמה לנשים מעוררות השראה, הוא במודל לחיקוי שהן מציגות לנערות ולנשים – וגם לנערים ולגברים.

השנה, דווקא לנוכח המשבר הפוליטי השואב את כל תשומת הלב והשיח הציבורי, החלטנו להימנע מהקלחת הפוליטית ולהשאיר את הזרקור על אותן נשים מעוררות השראה ופורצות דרך, שהותירו את חותמן בתחומים השונים – בחברה ובסביבה, במחקר ובמדע, בתרבות ובספורט, בכלכלה או בביטחון.

רשימת ה-PowerWomen לשנת 2023, מאגדת את הסיפורים של אותן נשים אמיצות, מלאות יוזמה, השראה ויצירה, משפיעות ושוברות תקרות זכוכית – סיפורי הצלחה הנושאים מסר חשוב, שנדחקו הצידה ולא קיבלו את תשומת הלב הציבורית הראויה בשנה רוויות הסערות והשסעים. 

לרשימה המלאה Forbes Power Women 2023

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן