חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
Forbes Israel Logo
לא מעט מנהלי השקעות בחרו להוריד פרופיל במשבר הנוכחי וכמעט יצאו מהמשחק | צילום: Shutterstock
לא מעט מנהלי השקעות בחרו להוריד פרופיל במשבר הנוכחי וכמעט יצאו מהמשחק | צילום: Shutterstock

להתכונן ליום שאחרי: לכל משבר יש תאריך תפוגה

בעוד חברות רבות ברחבי העולם מנסות להתמודד עם המשבר הכלכלי ומקצצות משרות, יש כאלה שבוחרות להתמודד עם המצב המורכב בצורה קצת אחרת, ואף מנסות לנצל אותו כדי להשיג יתרון על מתחרות. איך מנהלי השקעות יוכלו להתמודד עם משבר?

Contributors

משברים כלכליים הם חלק בלתי נפרד מההיסטוריה. באופן טבעי בעתות משבר לא מעט שחקנים נכנסים למקלט – זה טבעי, אך לא בהכרח אסטרטגיה ארוכת טווח נכונה מאחר ולכל משבר, כך מלמדת ההיסטוריה, יש תאריך תפוגה. מניסיון העבר ניתן ללמוד כי אלו שבעיצומו של המשבר הכינו עצמם ל"יום שאחרי", הם אלו שניצלו את המשבר והצליחו לצמוח בשיעור ניכר מהשוק ביום שאחרי.

לא מעט מנהלי השקעות בחרו להוריד פרופיל במשבר הנוכחי וכמעט ויצאו מהמשחק. מצב זה, בו משקיע מעדיף לשבת על הגדר למרות שמצפים ממנו לתשואה של %X, יכול להיות לאורך זמן חטא לתפקידו וייעודו. מכיוון שהמשבר הכלכלי הנוכחי מושפע מתנודות ואירועים גלובליים יתכן והיציאה ממנו תיצור מציאות חדשה ועל כן אפשר וצריך להתכונן אליה כבר עכשיו בעיצומו.

במקביל, ישנם מנכ"לים מסוימים שאף לא השכילו להבין את גודל המשבר ומבצעים במקרה הטוב "תיקונים מינוריים" לאסטרטגיית הניהולית שלהם והם צריכים לדעת כי זמן המשבר הוא כזה שהם חייבים להכין את החברה אותה הם מובילים ליציאה ממנו, ולהגיע לשוק חזקים ומותאמים יותר.

אז איך מנהלי השקעות צריכים להתמודד עם המשבר?

לקנות סחורה טובה: חברה טובה ככל שתהיה מושפעת גם היא מהשוק הכללי, ולכן השווי שלה ירד כחלק מהפגיעה הכללית. אך כאשר מזהים חברה בריאה ויציבה עם פוטנציאל צמיחה מרשים זה הזמן לרכוש אחזקות בחברות אלו. כיום ישנן הזדמנויות רבות לקנות אפילו ב-30 סנט על דולר מניות בחברות יעילות. ועל אף שחוסר הוודאות מורגש באוויר והמונים מוכרים אחזקותיהם בבהלה, הדרך הנכונה ביותר לאגור נכסים איכותיים ובזול.

מבט על חברות ציבוריות שהתנהגו באחריות בפרוץ משבר מלמד אותנו לקח חשוב | צילום: Shutterstock

כאשר יתאושש השוק, יתאוששו איתו האחזקות החדשות. כמובן שיש לשערך את הזדמנות הרכישה גם אם המציאות החדשה שאליה השוק יגיע בתום המשבר, אך כאשר קונים בפער מספיק גדול, הוא מספק "רשת ביטחון" בכדי להתאים למצב החדש.

מעבר לכך, למנהלי ההשקעות הוותיקים יש לא מעט Data (נתונים) על אותן חברות. חלקן הן כאלה שהיו אצלם על הרדאר. ועתה, הם יכולים להיות חלק מסיפור זה במחיר נמוך משמעותית ממחיר השוק, ולצד זה לזכות בהערכה גדולה מאותן חברות על עצם המהלך. נקודה זו גם נכונה מצד מנהלי החברות הקיימות שבזמן משבר יוכלו למצוא חברות קטנות יותר אך יעילות שברכישה והטמעתם בחברה הרוכשת יוכלו להניב ערך משמעותי ומינוף הפעילות העסקית.

לצמצם את ה-Burn rate: רבות כבר נכתב בנושא ונראה שאין מה לחדש, אבל מבט על חברות ציבוריות שהתנהגו באחריות בפרוץ המשבר מלמד אותנו לקח חשוב. צמצום של 20 אחוז בהוצאות לא בהכרח מוביל לירידה בביצועים. יתרה מזאת, חברות רבות בשוק קיצצו באופן ניכר בהוצאות, מכוח האדם ועד לשטחי משרדים ושאר הוצאות, והצליחו לשמור על קצב הצמיחה שלהן. כשקצב השריפה נמוך, זה מציין שהחברה יכולה לנהל את פעילותיה בהתאם לזרימת המזומנים הנכנסים אליה, תוך כדי שמירה על יציבות כלכלית.

תזרים חיובי מאפשר לחברה להתרחב ולצמוח, כעת החברה מסוגלת לשפר את תהליכי הפיתוח, השיווק וההפצה שלה, ולהשקיע בפיתוח מוצרים חדשים, רכישה של חברות ובהרחבת התשתית העסקית. זה מאפשר לחברה לצבור יתרון תחרותי ולשפר את תוצאותיה הכלכליות.

חברות שמקפידות לעשות זאת מראות על יכולת עמידה והסתגלות למשברים. חברות כאלו יכולות להיות אטרקטיביות עבור לא מעט משקיעים, והמשקיעים מצדם, חייבים להיות אקטיביים באיתור החברות האלה ולנצל את הירידה הנוכחית כדי לבסס את פורטפוליו ההשקעות שלהם.

תגמול צנוע למנהלים: ניתן ללמוד לא מעט על חברות לפי התנהגות מנהליה. ראינו את זה בחברות כמו WeWork, עת תרבות נהנתנית ובזבזנית, חלחלה ל-DNA של הארגון ודרדרה אותו מטה. לעומתה ישנן חברות הייטק שמתגמלות בצורה צנועה את המנהלים שלהן על מנת לשמור על שקיפות וצדק פיננסי. אחת הדוגמאות המוכרות היא חברת Buffer  הידועה במערכת הניהול שלה. החברה לקחה את הנושא צעד קדימה  – החברה משתמשת במחשבון מדויק לקביעת המשכורות הבסיסיות של המנהלים, המבוסס על מדדי שוק חיצוניים וברורים.

בנוסף, כל המידע על המשכורות של המנהלים פתוח לכל העובדים בחברה, כולל פרטי התגמולים והחישובים בנוסף לשכר הבסיסי המבוסס על המדדים החיצוניים. מדובר על צעד קיצוני, אבל תגמול שמנותק לחלוטין מביצועים, כפי שקיים ברוב החברות הוא בעייתי. בבחינת חברות, תבדקו את התנהגות המנהלים. האם הם "מצניעי לכת", האם הם מבינים גם בבית פנימה את גודל השעה ונושאים בעול ברמה האישית. חברות שמנהליה הובילו בדוגמה אישית את הקיצוצים הן חברות שבבסיסן בנויות טוב מאחרות.

החזק לא תמיד שורד, אלא זה המסתגל במהירות לשינוי. זה שהצליח להתאים עצמו באופן מהיר וטוב למציאות המשתנה. אמת זו רלוונטית גם למנהלי ההשקעות ומנכ"לי חברות מובילות – אם אתם חפצי חיים, תתאימו עצמכם למציאות המשתנה, תשתמשו בהון שאתם מנהלים כדי להניב למשקיעים שלכם את הערך הגבוה ביותר כשהמשבר יסתיים, גם אם בטווח הקצר זה ייראה פחות אטרקטיבי מהאפיקים הסולידיים.


מורן צ'מסי הוא שותף מנהל בקרן הסקנדרי Amplefields Investments

ה-Contributors של פורבס ישראל הם כותבים עצמאיים שנבחרו על ידי מערכת פורבס, מומחים בתחומם, המספקים פרשנות וסקירת תופעות עכשוויות בתחום התמחותם. התוכן הוא מטעמם ובאחריותם והוא אינו תוכן ממומן.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן