למיטיבי לכת: קופות גמל כמכשיר להעברת הון בין דורית

הרעיון מאחורי תיקון 190 פשוט: מפקידים כסף פנוי לחיסכון בקופת גמל
הרעיון מאחורי תיקון 190 פשוט: מפקידים כסף פנוי לחיסכון בקופת גמל
תיקון 190 בפקודת מס הכנסה מעניק לקופות גמל הטבות ייחודיות שהופכת אותן לכלי אטרקטיבי לחוסכים אמידים ⋅ כך תרוויחו – אתם ויורשיכם – ממלוא הטבת המס

Contributors

אי שם, בסביבות גיל 60, אנשים אמידים אשר צברו די הון או נכסים כדי לחיות את יתרת חייהם ברווחה כלכלית, מפנים את מעייניהם להעברת ההון לדורות הבאים. כאן נכנס לתמונה תיקון 190 ככלי אפקטיבי להורשה.

תיקון 190 הוא 'שם קוד' לתיקון בפקודת מס הכנסה משנת 2012, העוסק, בין היתר, במיסוי של חסכונות פנסיוניים. אחת ממטרות התיקון הייתה להפיח רוח חיים בקופות הגמל, לאור הירידה החדה בהפקדות החדשות מאז הפיכתן ב־2008 לאפיק חיסכון קצבתי.

תיקון 190 העניק לקופ"ג יתרונות מיסוי, ובשנים האחרונות זיהו משקיעים מתוחכמים את הטבות המס והזרימו לקופות מיליארדי שקלים. תרמו לכך גם התשואות הנאות שהניבו קופות הגמל בשנים האחרונות.

הרעיון מאחורי תיקון 190 פשוט: מפקידים כסף פנוי לחיסכון בקופת גמל. אם מלאו לחוסך 60, והוא מקבל כבר פנסיה חודשית בסך 4,600 שקל או יותר, ניתן בכל נקודת זמן למשוך את הכסף מהקופה כסכום חד פעמי תוך תשלום מס רווחי הון בשיעור של 15% בלבד בגין הרווח הנומינלי, לעומת 25% מהרווח הריאלי באפיקים אחרים.

כמו כן, החיוב במס מתבצע במועד המשיכה, ולא באופן שוטף, בשונה מתיק השקעות מנוהל. כך נהנים החוסכים בקופת גמל תחת תיקון 190 מתשלום מס רווחי הון מופחת או נדחה. לבסוף, את הכספים שהופקדו בקופת הגמל, ניתן לנייד בין מסלולי השקעה שונים באותה קופה, או להעבירם מחברת ניהול אחת לחברת ניהול אחרת – ללא אירוע מס, דבר מה שמעצים את היתרון.

קהל היעד הקלאסי לתיקון 190, הוא מבוגרים בגילי ה־60, אשר צברו די חסכונות פנסיה | צילום: Shutterstock

קהל היעד הקלאסי לתיקון 190, הוא מבוגרים בגילי ה־60, אשר צברו די חסכונות פנסיה, ובידיהם הון פנוי שברצונם להשקיע לטווח הארוך כדי לקבל תשואה, או לחליפין להוריש לדורות הבאים – וגם פה יש לקופ"ג יתרון. במהלך תקופת החיסכון, כלומר, בחיי החוסך – לא יחויב הכסף באופן שוטף במס רווחי הון (בשונה כאמור, מתיק ניירות ערך בבנק). לאלמנט דחיית המס כשלעצמו, משמעות כלכלית דרמטית בטווחים ארוכים. בעת פטירה, אם הלך החוסך לעולמו לפני גיל 75, זוכים המוטבים בקופה (בן/בת זוג וילדים) 'לבונוס' נוסף – כל הכסף ישולם להם בפטור מלא ממס רווחי הון. כלומר כל סכום שיצטבר בקופה יהיה פטור ממס – קרן וריבית.

אם הלך החוסך לעולמו אחרי גיל 75, יוכל כל מוטב למשוך את חלקו בחיסכון שנצבר בקופה, בדרך של סכום חד פעמי, תוך תשלום מס רווחי הון בשיעור 15% נומינלי (במקום 25% ריאלי). כמו כן, המוטב (ילד, לצורך העניין) יוכל 'לגלגל' את החיסכון שנצבר בקופה בה הוא מונה כמוטב, אל קופת גמל על שמו תחת תיקון 190, ממנה יוכל לקבל בבוא היום (גיל 60 ומעלה), קצבה מוכרת הפטורה ממס במלואה – קרן ורווחים.

נציין כי לקוחות 'מיטיבי לכת', עושים בתיקון 190 שימוש כפלטפורמה לניהול השקעות, באמצעות הפקדה אל קופת גמל בניהול אישי

(IRA – Individual Retirement Account). הדבר מאפשר 'ליצוק' אל תוך קופת גמל ניירות ערך זרים, מוצרים מובנים וקרנות השקעה אלטרנטיביות כגון קרנות גידור, קרנות פרייבט אקוויטי, קרנות אשראי וכדומה – ובכך למקסם את אלמנט דחיית המס. יצוין כי הפקדה לקופת גמל בניהול אישי תחת תיקון 190, מוגבלת לתקרה בסך 5.5 מיליון שקל ליחיד.


הכותב הינו רן קלי – יו"ר דירקטוריון קבוצת קלי

האמור לעיל אינו מהווה יעוץ או שווק השקעות ואינו מהווה המלצה לרכישה, החזקה או מכירה של ני"ע ו/או המלצה למדיניות השקעות. האמור לעיל הינו הצגת מידע בלבד. בחירה של מדיניות השקעות או ני"ע תעשה רק לאחר הליך שיווק השקעות ו/או פנסיוני לפי העניין, בהתאם לצרכיו האישיים של כל אדם ואדם

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן