המהנדסת שעובדת על המערכת שתשנה את המלחמה: “דברים שלא חלמנו הפכו למציאות“ 

ח' מרפאל | צילום: דוברות רפאל
ח' מרפאל | צילום: דוברות רפאל
ח', אחת המהנדסות הבכירות בפרויקט הלייזר "מגן אור" של רפאל, מעריכה שכבר בשנה הבאה יועבר הפרויקט למערכת הביטחון. "השנה הזאת כפתה עלינו הרבה ויתורים אישיים, אבל אני רואה אותם כוויתורים למען המדינה". "הילדים שלי יודעים מה אני עושה, והם גאים בי"

ח׳ היא מהנדסת מערכות נשק אנרגיה בכירה ברפאל, חלק ממשפחת מערכות "מגן אור" – מערכת הלייזר החדשנית. הפיתוח של המערכת מהווה פריצת דרך עולמית, והוא אחד הפיתוחים המתקדמים ביותר בעולם בתחום מערכות ההגנה. 

היא גדלה בקריות, נשואה ואם לארבעה ילדים, בגילאי שנתיים עד 12. גויסה לעתודה הצה"לית, ואת השירות הצבאי עשתה בחיל הים. אחר כך עברה למודיעין וב־2015 מצאה את מקומה ברפאל. 

ח' היא אחת המהנדסות המובילות בפיתוח הפרויקט שייכנס לשירות מבצעי וישמש שכבת הגנה נוספת, לצד כיפת ברזל.  

מערכת כיפת ברזל היא מערכת מהפכנית, שעשתה היסטוריה. מול האיום הבלתי אפשרי של מטחי רקטות בלתי פוסקים על העורף – חלקם משוגרים מטווח קצר ופוגעים תוך שניות – פיתחה חברת רפאל מערכת שנדמה שנלקחה מסרטי מדע בדיוני. ב־12 השנים שחלפו מאז פריסתה המבצעית של המערכת, היא יירטה יותר מ־5,000 רקטות. מאז תחילת המלחמה נמנע צה"ל מפרסום נתונים מדויקים, אך על פי ההערכות, המספר הזה יותר מהוכפל מאז. 

עם זאת, לכיפת ברזל חסרונות ידועים – למיירטים מלאי מוגבל, וכל אחד מהם עולה סביב 50 אלף דולר. הפתרון לחסרונות אלו הן מערכת הלייזר. אם כיפת ברזל נשמעה עד לא מזמן מדע בדיוני – יירוט מבוסס לייזר זה כבר ממש מלחמת הכוכבים.  

“זו הבשורה הבאה ביכולת ההגנה של מדינת ישראל", אומרת ח׳ בראיון מיוחד לפורבס ישראל. "כיפת ברזל היא מערכת מדהימה ומתקדמת, אבל היא מתבססת על מיירטים, שזה פתרון מבוסס טילים. המערכת שלנו, לעומת זאת, מבוססת על לייזר, מה שמאפשר לה לפעול באופן מתמשך כל עוד יש מקור אנרגיה”. 

מערכת "מגן אור" של רפאל אמורה ליירט רקטות וכטב"מים בעלות של דולרים בודדים ליירוט. במקביל עובדים באלביט על פתרון משלים – מערכת מבוססת לייזר שתורכב על כטב"מים שישוטטו מעל שדה הקרב ויירטו מייד כל כלי שישוגר. 

כמות האזעקות תפחת 

במילים אחרות – בעוד כיפת ברזל פורסת שכבת הגנה מעל ישראל, מערכות הלייזר יפרסו שכבה בולמת מעל שטח האויב. אם החזון יתממש, לא רק שכמות האיומים שיפגעו יפחתו, גם כמות האזעקות תפחת דרמטית, כי יותר איומים ייורטו בשטח האויב. 

שכבת הגנה מעל שטח האויב. מערכת מגן אור | צילום: דוברות רפאל

“לפני למעלה משנתיים הוכחנו בשדה הניסויים יכולות יירוט מרשימות ביותר, ואנו נמצאים בפיתוח מתקדם של המערכת. בדומה למערכות אחרות, שפיתוחן הואץ במהלך המלחמה, הואץ גם הפיתוח של מערכת ״מגן אור". עם זאת, המערכת עדיין אינה מבצעית והיא צפוייה להימסר למערכת הביטחון במהלך 2025. חשוב לזכור שהמערכת נועדה להשתלב במערך "כיפת ברזל", והיא מיועדת ליירוט איומים ספציפיים ובהחלט לא להחליף את המערכות המצויינות במערך ההגנה האווירית של ישראל. עד שיושלם הפיתוח מערכות ההגנה האוויריות של רפאל – "כיפת ברזל", "כיפה ימית" ו"קלע דוד" נותנות מענה מצויין לאיומים השונים. 

“עם כל מה שקרה השנה, יש תחושה שהמערכת והפיתוחים שלנו חשובים מתמיד", אומרת ח'. "בשנה האחרונה נתנו בוסט משמעותי כדי להביא למדינה את היכולות המתקדמות ביותר, ובזמן הכי קצר. אנחנו מגויסים – גם אם בלי מדים – כמעט שנה שלמה. אנחנו עובדים בקצב מאוד גבוה, שעות ארוכות, והצוות נרתם בצורה יוצאת דופן. לפעמים אנחנו עוצרים לרגע ומסתכלים על הדרך שעשינו. זה כמעט לא ייאמן. 

“אני חושבת שאנחנו עושים את הבלתי ייאמן. דברים שב־6 באוקטובר אף אחד לא העז לחלום עליהם, הפכו למציאות. המלחמה נתנה דחיפה משמעותית לא רק למערכת שלנו, אלא למדינה כולה”. 

“מסמנת מטרות” 

ח' היא אחת הנשים היחידות בצוות שלה. "אני משתדלת לא להפוך את זה לנושא. למרות שאני בין היחידות, אני חושבת שזה יוצר איזון מיוחד מאוד", היא אומרת. "אני לא מרגישה שמפחיתים בערכי בגלל שאני אישה. להיפך – יש המון הערכה וכבוד. עם זאת היה מדהים לו היתה חלוקה של 50־50 בין גברים לנשים. למרות זאת אני שמחה להיות חלק ממערכת שנותנת מקום לנשים במקצועות הטכנולוגיים”. 

“חשוב שנשים יאמינו בעצמן. זה נשמע כמו קלישאה, אבל ברגע שאת מסמנת לך מטרות, את מסמנת לך את הדרך שלך. ילדים זו לא מגבלה, להיות אישה זו לא מגבלה. אני יודעת שזה לא מובן מאליו, במיוחד בסביבה סמי־צבאית כמו רפאל. יש הרבה דמויות גבריות, שאולי בהתחלה מרימות גבה, אבל בסופו של דבר הן מפרגנות והולכות איתך יד ביד”. 

השילוב בין הקריירה לאימהות הוא משהו שכל הזמן לומדים אותו, מספרת ח'. "איזון בין בית לעבודה זו כותרת חשובה, אבל האמת היא שזה דורש המון עבודה עצמית – לדעת מתי לשים ברקס, כי העבודה לעולם לא נגמרת. אחרי השנה הזאת, היו הרבה ויתורים אישיים, אבל אני רואה אותם כוויתורים למען המדינה. הילדים שלי יודעים מה אני עושה, וגאים בי. אני מאחלת לנו שנמשיך לפרוץ גבולות ולהאמין בעצמנו, ושנזכור שאין לנו ארץ אחרת”. 

"בשנה האחרונה נתנו בוסט משמעותי כדי להביא למדינה את היכולות המתקדמות ביותר, ובזמן הכי קצר. אנחנו מגויסים – גם אם בלי מדים – כמעט שנה שלמה. לפעמים אנחנו עוצרים לרגע ומסתכלים על הדרך שעשינו. זה כמעט לא ייאמן"  

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן