עשרות אלפי מקוואות טהרה פרוסים בעולם, ולפחות 50 מיליון טבילות מתבצעות מדי שנה במקוואות הציבוריים. לפי המסורת היהודית ישנן הלכות מדוקדקות על פיהן נקבע המבנה המדויק של מאגר המים והדרך לשמור על איכותם.
"אחת הדרכים היא באמצעות כלור", אומר יונתן הלר, מייסד שותף ומנכ"ל מקווה טק. "כשמכניסים כלור למים הוא נקרא כלור חופשי, אך מיד כשהוא בא במגע עם מזהמים הוא הופך להיות כלור קשור, וזה מה שגורם לריח החריף, לצריבות בעיניים ולתופעות הלוואי הנוספות. המערכת שלנו מפרקת את החומר הרעיל שבתוך הכלור, הופכת אותו שוב לכלור חופשי ומפחיתה את תוצרי הלוואי של החיטוי".
המערכת, שעליה הלר מדבר, היא הפיתוח המרכזי של מקווה טק והיא מתבססת על טכנולוגיית חמצון מתקדם (AOP) שעושה שימוש ברדיקל ההידרוקסיל – מהמחטאים היעילים ביותר המוכרים למדע ומסייעים בקטילת חיידקים, וירוסים ומגוון פתוגנים במים, כולל וירוס הקורונה.
הלר, כמו גם תומר לוי, מייסד שותף ומנהל הפיתוח העסקי של החברה, עבדו בצעירותם כמפעילי בריכות – ומשם מגיעה ההבנה של השניים בתחום. הלר עשה זאת במיאמי, לוי בדרום אפריקה, ושניהם, כמו גם מרבית עובדי החברה, משתייכים למגזר החרדי ובוגרי ישיבות בעלי השכלה אקדמית.
הרקע המקצועי גרם להם לפתח פתרון טכנולוגי שיפתור את הבעיות הבריאותיות הנובעות משימוש בכימיקלים לחיטוי, וב־2017 הקימו את החברה. "זכינו בתחרות של הרשות לחדשנות ובסיוע שלה גייסנו צוות מהנדסי מים וסביבה מהאוניברסיטאות המובילות בישראל, בהובלת פרופ' יעל לסטר, מנהל הטכנולוגיות בחברה", מסביר הלר.
הטכנולוגיה אומצה בהתלהבות על ידי מפעילי בריכות שחייה, ובין לקוחות החברה נמנים רשויות מקומיות גדולות ומלונות יוקרה כמו גם בריכת האינפיניטי הגדולה והיוקרתית ביותר בעולם ב־Marina Bay Sands – מלון היוקרה הסינגפורי שבשליטת חברת לאס וגאס סנדס של משפחת אדלסון.
מפה לאוזן
התפרצות הקורונה גרמה לשינוי בתחום העיסוק של החברה, שכן מרבית המלונות נסגרו בעקבות המגפה. בעזרת החממה הטכנולוגית של BizMax, המסייעת לחברות הייטק חרדיות, החברה עשתה פיילוט מוצלח מאוד וכעת 80% מפעילות החברה מתמקדת במקוואות – שם הרקע ההלכתי מסייע להם רבות.
בישראל, כ־1,000 מקוואות שייכים למשרד הדתות, עוד מספר דומה הם מקוואות פרטיים: בבעלות חצרות חסידים ואנשים שהחליטו לבנות לעצמם מקווה טהרה בבית. בכל מקווה כמה בורות טבילה, שבכל אחד מהם מתקינים מערכת נפרדת. עלות התקנה למערכת נע בין 13,500 ל־30,000 שקל, כשבבריכות שחייה עלות המערכת מתחילה ב־3,950 דולר ומגיעה עד 30,000 דולר בבריכות גדולות. קרוב ל־500 מערכות החברה מותקנות בעולם, ועוד 40 מערכות ברשימות המתנה. השיווק מתבצע רק "מפה לאוזן".
בעוד שרכיבי המערכת מיוצרים גם בחו"ל וגם בארץ, התכנון והפיתוח, וכן ההרכבה, מתבצעים בישראל. "וכך זה ישאר. זה מאוד חשוב לי", אומר הלר בהתלהבות, ומציין כי בעתיד יותאמו המערכות ל־IoT (האינטרנט של הדברים), ויישלטו מרחוק באמצעות אפליקציה. הפתרון הטכנולוגי מקובל על מגוון הזרמים ביהדות, וממש לאחרונה ניתנה חוות דעת מטעם הבד"ץ של העדה החרדית, אחד מגופי הפסיקה המחמירים בעולם היהודי, על פיה "הם לא רואים שום פקפוק וחשש במכשיר זה" – פסיקה בעלת השלכות עסקיות מרחיקות לכת עבור מקווה טק.