גם אם נחלש באופן דרמטי מאז חולל את מתקפת הטרור הרצחנית בהיסטוריה, וגם לאחר שמנהיגו הרוחני והאב המייסד חוסל ובכיריו נרדפים וניצודים בכל פינה על פני הגלובוס – אין איש בקהילת המודיעין הבינלאומית שיכול לחתום היום על תעודת הפטירה של אל־קאעידה. בסרטון שפרסם הארגון לציון יום השנה ה־20 למתקפת ה־11 בספטמבר, נראה מנהיג הארגון איימן א־זוואהירי חי וקיים, כשהוא מטיף במשיחיות למאמינים האדוקים על חשיבותה של מלחמת החורמה נגד הנוצרים, היהודים ו"הערבים־הציונים".
אל־קאעידה מודל 2021 רחוק מאוד מהארגון שהיה ב־2001. אחרי שני עשורים של מלחמה גלובלית בטרור, במהלכן נכתש על ידי המעצמה החזקה בעולם, אין לארגון כיום יכולת אופרטיבית להוציא מתקפות טרור דוגמת אלה שיזם בעבר. העולם השתנה והתבצר אל תוך שכבות הגנה ואמצעי פיקוח מתוחכמים – אך כך גם אל־קאעידה. ארגון הטרור שייסד הארכי־טרוריסט אוסאמה בן לאדן, עבר במרוצת השנים אבולוציה והתפתח מארגון מממן – מעין קרן הון סיכון למיזמי טרור רצחניים – לרשת חובקת עולם.
בעבר, תחת הנהגתו של בן לאדן, היה אל־קאעידה הגוף המממן והמוציא לפועל של פעולות טרור רצחניות. כזו הייתה תוכנית בוז'ינקה, שהגו באמצע שנות ה־90 רמזי יוסף וח'אלד שיח' מוחמד – תוכנית שבזכות יכולת המימון, ההנעה והביצוע של בן לאדן התממשה תוך שנים אחדות למתקפת ה־11 בספטמבר. לעומת זאת, כיום אל־קאעידה הוא גוף מבוזר, דל במשאבים כספיים, המכוון אסטרטגית את פעילות הארגונים הכפופים לו תוך השפעה חלקית בלבד על המתרחש. מנהיגי אל־קאעידה נשענים כיום בעיקר על תרומות וכספים המנותבים מארגוני צדקה שונים, לעיתים מקבלים מימון ישירות מהשלוחות המסונפות עצמן, אשר פועלות באופן עצמאי לגיוס ההון הדרוש לשם מימון פעילותן.
תחת המטרייה הפונדמנטליסטית של ארגון העל חוסים כמה מהארגונים הקטלניים ביותר הפועלים כיום. על פי דוח הטרור של מחלקת המדינה האמריקנית, גם היום אל־קאעידה נותר "מקור של השראה לרשת עולמית של קבוצות קשורות", המרוכזות בכמה שלוחות עיקריות, ביניהן אל־קאעידה במגרב האיסלאמי (אלג'יריה, לוב, חוף השנהב, מאלי, ניז'ר, טוניסיה ובורקינה־פאסו); אל־קאעידה בחצי האי ערב (תימן וערב הסעודית); אל־קאעידה בחצי האי ההודי (הודו, פקיסטן ובנגלדש); א־שבאב (סומליה); או תחריר א־שאם (סוריה).
בנוסף מקיים אל־קאעידה קשרים הדוקים עם ראשי ארגוני טרור בכל רחבי העולם וזוכה לתמיכה ולאהדה בקרב מיליונים ששואבים השראה רוחנית מהאידיאולוגיה הקיצונית.
אל־קאעידה במגרב האיסלאמי
איחוד של כמה ארגונים סלפים קיצוניים שפעלו בצפון אפריקה (אלג'יריה בעיקר), שנשבעו אמונים להנהגת אל־קאעידה ב־2006. כיום נחשב אל־קאעידה במגרב האיסלאמי (בקיצור AQIM) לאחד משלוחותיו החזקות והעשירות של אל־קאעידה. מקור המימון העיקרי שלו בעבר היה חטיפות ודמי כופר שהניבו לו סכומים אדירים שהצטברו במשך עשור לכ־100 מיליון דולר.
כיום מנצל הארגון את שליטתו בנתיבי סחר חשובים באפריקה, ואת חשיבותה האסטרטגית של היבשת השחורה בתעשיית הסמים, ההברחות והסחר בבני אדם ובסחורות גנובות ומזויפות – מהם הוא מצליח לייצר סכומי עתק. התמיכה לה הוא זוכה מהשבטים המקומיים ושליטתו האסטרטגית במסדרון העיקרי של אפריקה, הפכו אותו לשחקן מרכזי בציר בו עובר קו הסמים מאמריקה הלטינית לאירופה – ממנו בלבד גוזר הארגון עמלות המגיעות לעשרות מיליוני דולרים בכל שנה.
לצד מקורות הון נכבדים אותם גוזרים אנשי הארגון מגביית דמי חסות, עמלות שמירה ואישורי מעבר, גם הסחר המקומי באפריקה פורח ומניב לו סכומים נכבדים.
אל־קאעידה בחצי האי ערב
נולד כאיחוד בין סניפי אל־קאעידה של תימן וסעודיה, וידע לנצל בעבר את המלחמה בתימן ואת תמיכת האוכלוסייה המקומית כדי לבסס את אחיזתו באזור ולהפיק מקורות הון משמעותיים. ב־2015, למשל, הצליחו אנשי הארגון להשתלט על מוקאלה, עיר נמל מרכזית וחשובה בתימן. משליטתו בעיר (בה החזיק עד אפריל 2016) הפיק הארגון כ־2 מיליון דולר מדי יום מגביית דמי חסות ומסים, ושלשל לכיסו כ־20 מיליוני דולרים נוספים משדידת בנקים מקומיים.
בשנים האחרונות, לאור הגברת הלחץ מצד כוחות הקואליציה של מדינות המפרץ, הצטמצמה נוכחותו של הארגון דרמטית והוא איבד שליטה בשטחים רבים – מה שהביא כמובן לירידה חדה בהכנסותיו. כיום מגייס הארגון את עיקר הונו מגביית דמי כופר וסחר בנשק, ומקבל תרומות מעמותות צדקה ותומכים עשירים, בעיקר ממדינות המפרץ.
תחריר א־שאם
ארגון דומיננטי במלחמת האזרחים בסוריה, הוא איחוד של ארגוני מורדים סונים־סלפים הנחשב כ"מיופה הכוח הרשמי" של אל־קאעידה בסוריה. החלק הארי מתקציבו מגיע מגביית מיסים ומכסים, אך כמו בשלוחות האחרות חלק ממימון הפעילות מגיע מחטיפות ומכופר ומתרומות הזורמות לחשבונו באדיבות תורמים מהמפרץ.
הארגון שולט במחוז אידליב הגובל בטורקיה, ושם הוא מייצר הכנסות עתק ממיסוי עסקים ושירותים ציבוריים, ומגביית דמי מכס במעברי הגבול עם טורקיה ובנתיבי סחר בתוך סוריה. שליטתו במעבר הגבול הבינלאומי באב אל־הווא, למשל, מניבה לו על פי ההערכות כ־50 מיליון דולר בשנה, כשגם השליטה הבלעדית בשוק הנפט ומכירות הדלקים במחוז מהווים מקור הכנסות משמעותי. בסך הכול, לפי הערכות האו"ם, השליטה במחוז ובנתיבי הסחר מניבה לארגון הכנסות שנתיות של יותר מ־150 מיליון דולר בשנה.
ארגון א־שבאב
בדומה לתחריר א־שאם, גם א־שבאב בסומליה זכה להישגים צבאיים וצבר עוצמה כלכלית לא מבוטלת. ארגון הטרור הסומלי, הפועל גם בקניה ובאוגנדה השכנות, הוא "שלוחה רשמית של אל־קאעידה, עם קשרים חזקים לשלוחות אחרות של הארגון, כמו אל־קאעידה בחצי האי ערב ואל־קאעידה במגרב האיסלאמי", כך על פי מחלקת המדינה האמריקנית.
לפי הערכות האו"ם, כ־1.3 מיליון בני אדם חיים היום תחת שליטתו הישירה והוא שולט על שטחים נרחבים במרכז ובדרום המדינה – כולל אחיזה איתנה בחלקים מהבירה מוגדישו. באמצעות גביית מיסים מעסקים ומאנשים פרטיים, משלשל א־שבאב לכיסו כ־180 מיליון דולר בשנה.
מלבד אלו מחזיק הארגון במספר שדות תעופה ונמלים קטנים, אותם הוא מנצל לסחר בלתי חוקי ולפעילות פיראטית – בעיקר כרייה פיראטית של פחם – והוא נהנה מתרומות נדיבות הזורמות לחשבונו מהפזורה הסומלית בעולם.