Forbes Israel Logo

הכירו את Aporia – הסטארט-אפ שמפקח על אפליקציות בינה מלאכותית

לירן חסון (מימין) ואלון גובקין. Aporia | צילום: ניר סלקמן
לירן חסון (מימין) ואלון גובקין. Aporia | צילום: ניר סלקמן
בעוד מהפכת ה-AI מגיעה לכל תחום וכבר מנהלת את חיינו כמעט בכל אספקט – הכלי של APORIA מאתר פגמים שעלולים להפלות בין צרכנים, לגרום להפסדים כספיים ולפעמים אף לסכנת חיים

סך גיוסים: 30 מיליון דולר

מספר עובדים: כ־30

מייסדים: לירן חסון (CEO) ואלון גובקין (CTO)

הקמה: 2019

משקיעים: Tiger Global Management, Samsung Next TLV, TLV Partners, Vertex Ventures, Tal Ventures


טכנולוגיות רפואיות לפיענוח צילומים, תוכנות מתקדמות לזיהוי פנים, מערכות לניהול עובדים או פלטפורמות פיננסיות לתשלומים. אפשר להמשיך ולמנות עוד אלפי מוצרים ופיתוחים חדשניים שונים שפרצו לאחרונה ולכולם מכנה משותף ברור – AI. אפליקציות, טכנולוגיות ומוצרים מבוססי בינה מלאכותית ברפואה, במדע, בפיננסים, בגיימינג, בסייבר או במדיה – נראה שלאן שלא נביט, כמעט בכל פלטפורמה, תוכנה או מוצר טכנולוגי חדשני, נמצא בליבה מוטמעת טכנולוגיה של בינה מלאכותית.

אך כמו כל תוכנה, גם מערכות AI חשופות לבאגים ותקלות, כאלו שבמקרים מסוימים עלולים להיות בעלי השלכות שליליות חמורות – אפליה על רקע מגדר, גזע או צבע עור, הפסדי עתק של מיליונים, במקרים מסוימים הטעויות האלו עלולות לעלות בחיי אדם.

זילו (Zillow), שפיתחה אלגוריתם AI למסחר בשוק הדיור האמריקני, צברה הפסדים של מאות מיליוני דולרים ברבעון אחד ואיבדה יותר ממחצית מערכה לאחר שאלגוריתם החיזוי המתוחכם שלה כשל בחיזוי מחירי הבתים. ענקיות הטכנולוגיה אמזון ואפל, הואשמו באפליה גזעית ומגדרית בעקבות קוד AI פגום, שהעדיף גברים לבנים על פני נשים או שחורים. במרץ האחרון דווח על גבר אפרו־אמריקני שהואשם ברצח על בסיס תוכנת AI לאיתור מקורות ירי. רק לאחר שהתגלו פגמים חמורים בתוכנה, בוטלו האישומים נגדו.

אפוריה (Aporia) סטארט־אפ ה־AI שייסדו לירן חסון ואלון גובקין, פיתח מוצר מיוחד בעל יכולות מתקדמות לניטור ולבקרה של פגמים וכשלים שלא אותרו במהלך הפיתוח. הטכנולוגיה המתקדמת שפיתחו יודעת לזהות חריגות, להתריע בשלבים מוקדמים על תקלות ומאפשרת לחברות להשתמש בטכנולוגית ה־AI באופן אחראי ומבוקר.

״יש לנו לקוח גדול מאוד, חברה רפואית אמריקנית גדולה שעוסקת בציוד רפואי מבוסס AI – בעיקר קוצבי לב ומזרקות אינסולין״, מדגים חסון את יכולות המוצר שפיתחו. ״הזרקת האינסולין מבוססת על אלגוריתם בינה מלאכותית שחוזה את רמת הסוכר ובהתאם לכך יודעת כמה אינסולין להזריק. אלה החלטות מאוד משמעותיות לכן ברור מדוע החברה לא יכולה לאשר שימוש במוצר בלי יכולת פיקוח וניטור. טעות קטנה במקרים האלו היא קריטית ועלולה לעלות בחיי אדם״, הוא מדגיש, ״ופה בדיוק נמצא האימפקט של אפוריה״.

ואכן לצד האימפקט הגדול הטמון במוצר של החברה, לאור קצב הצמיחה המהיר של אימוץ טכנולוגיות ה־AI, בסקטורים ותחומים רבים ושונים במקביל, קיים גם באופן טבעי פוטנציאל רווח גדול במיוחד.

את מה שעושה אפוריה לעולם ה־AI, דאטה־דוג (Datadog) האמריקנית עושה כבר למעלה מעשור לעולם התוכנה הקלאסי – באמצעות פלטפורמת SaaS שפיתחה לניטור שרתים ומסדי נתונים. עם 3,400 עובדים ברחבי העולם, דאטה־דוג נסחרת היום לפי שווי של יותר מ־40 מיליארד דולר, עם הכנסות שנתיות שצמחו ב־2021 ליותר ממיליארד דולר.

״אם אנחנו מסכימים שתחום ה־AI יהיה לא פחות גדול וחשוב מהתוכנה, אנחנו כבר מדברים על שווי פוטנציאלי של עשרות מיליארדי דולרים״, פוסק חסון בביטחון. ״כשמוסיפים לזה את כל היתרונות הייחודיים שלנו באפוריה, זה בהחלט יעד בהישג יד״.

הרשמה לניוזלטר

כתבות נוספות