חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
Forbes Israel Logo

ולריה קוגן

ולריה קוגן | צלם: ניר סלקמן, ע.צלם: ראיסה ורביצקיה
ולריה קוגן | צלם: ניר סלקמן, ע.צלם: ראיסה ורביצקיה
29, מייסדת ומנכ"לית, Fermata

לפני שהקימה את Fermata, סטארט־אפ האגרוטק שמזהה מזיקים ומחלות בצמחים באמצעות ראייה ממוחשבת, מעידה ולריה קוגן על עצמה, היא הייתה "רחוקה שנות אור מעולם החקלאות" – והרגה את כל העציצים שהיו לה.

"הרעיון של פרמטה עלה לי במהלך לימודי דוקטורט באוניברסיטת אריאל. חברים של חברים, שגידלו חוות עגבניות ביקשו לדבר איתי, כמומחית לראייה ממוחשבת. במהלך אותה הפגישה נדהמתי לגלות שגם לצמחים יש מערכת בריאות אותה חשוב לנטר, ושמנקודת מבט טכנולוגית – היא זהה למערכת הבריאות האנושית", היא מספרת. "מיד כשחזרתי מהפגישה התחלתי לקרוא על הענף והשחקנים הקיימים בשוק, זיהיתי הזדמנות עצומה והחלטתי להקים את החברה".

לפני אותה פגישה גורלית עבדה קוגן בתעשיית הביוטק, בה למדה רבות על שיטות שונות לאיתור מוקדם של מחלות בבני אדם. בשילוב בינה מלאכותית עם טכנולוגיות צילום דיגיטלי, יצרה פרמטה פלטפורמה המזהה מזיקים ומחלות בשלב מוקדם משמעותית מבעבר.

רעות ניסן רוזן (מימין) וולריה קוגן | צלם: ניר סלקמן, ע.צלם: ראיסה ורביצקיה

כיום מאבדים חקלאים עד 30% מהיבול שלהם בגלל איתור מאוחר, יבול שהופך למקור העיקרי לפסולת מזון בעולם ואחד המקורות הגדולים לפליטת פחמן דו חמצני. שימוש בטכנולוגיות של החברה מפחית את אובדן היבול ומפחית באופן משמעותי את הצורך בחומרי הדברה וכימיקלים, מה שחוסך לחקלאי לא מעט ועוזר לו לגדל מוצרים בריאים יותר.

את שני התארים הראשונים שלה סיימה קוגן במוסקבה, ולישראל הגיעה ב־ 2017 במסגרת פרויקט לימודים והחליטה להישאר. כיום מעסיקה פרמטה 17 עובדים בישראל ובקנדה. "המטרה שלי עבור פרמטה היא שתהיה שחקנית גלובלית מובילה בשוק ניטור הצמחים. הייתי רוצה שכל מי שיבנה רובוט חקלאי למעקב אחר גידולים ידע מיד שפרמטה היא החברה לפנות אליה", היא אומרת.

"באופן אישי אני מנסה לא לדמיין איפה אהיה בעוד עשור. השנים האחרונות הראו לנו בבירור כמה מעט באמת נמצא בשליטתנו", היא אומרת, "לדעתי הצבת יעדים כמו 'אני רוצה להיות מנכ"לית של חברה הנסחרת בבורסה בעוד עשור' או 'אני רוצה לגור בפנטהאוז בתל אביב' עלולים להוביל לתסכול עצום בהמשך, ואני מאמינה שבעזרת יכולת הסתגלות לשינויים בעולם והערכה של מה שיש לך אפשר לשמור על עצמך שפוי בימינו.

"אני מקווה שבעוד עשור אהיה מרוצה מהעבודה והמשפחה שלי, בדיוק כמו היום, ואמשיך לעבור על עצמי במטרה להיות אדם טוב יותר שמביא ערך לחברה".

באותו נושא

דילוג לתוכן