רתם לוריא מביאה את היכולות הטכנולוגיות מהבית. היא גדלה באור יהודה להורים מתכנתים, כשאמה היתה אחת המתכנתות הראשונות בארץ, והחיילת הראשונה שהתקבלה לתוכנית הצבאית "תלפיות". כך שאולי אין זה מפתיע שרתם היא היזמית והמנכ"לית של סטארט־אפ הסייבר ואלקירי, המפתח מוצר אבטחה להרשאות של נכסים ארגוניים.
מייד עם הקמתו, תוך כדי המלחמה, חתמה החברה בהובלתה סבב גיוס ראשוני בהיקף של מיליוני דולרים. את סבב הסיד הובילה קרן ההון סיכון Index, אליה הצטרפו Vineventures הקרן החדשה של ג'ון ברנן, Holy ventures ואנג'לים מובילים כמו מייסד Wiz, אסף רפפורט, מייסדי Axis, דור כנפו וגיל עזריאלנט (בוגרי Forbes 30 Under 30).
ממיקרוסופט לאקסיס
“בתיכון ניסיתי למצוא איזון בין התשוקה למדעים מדוייקים לבין מדעי הרוח והאמנות ולחברותיות הטבעית שבי", מספרת רתם. "הרחבתי מחשבים, מתמטיקה וקולנוע – אבל את רוב הזמן העברתי בשבט הצופים". בצה"ל היא התקבלה ל"שחקים", המסלול היוקרתי של חיל המודיעין, והמשיכה לארבע שנות שירות כקצינה.
את תחילת דרכה בהייטק עשתה במיקרוסופט כמתמחה במקביל ללימודי תואר בפילוסופיה וסטטיסטיקה. "כסטודנטית צעירה מרבית העבודה שלי לא הייתה זוהרת – אבל עשיתי מה שצריך, והתעקשתי לקבל עוד ועוד תחומי אחריות", היא אומרת. "בתוך שנים אחדות עברתי להיות עובדת מהמניין והתקדמתי בדרגות. הגעתי לנקודה בה הובלתי בעצמי אזורים שלמים באחד המוצרים”.
לאחר ארבע שנים היא עזבה את מיקרוסופט (וגם נטשה את התואר) לטובת סטארט־אפ צעיר בשם אקסיס (שלימים נרכש על ידי HPE לפי שווי של כחצי מיליארד דולר). באקסיס הייתה מנהלת המוצר – המנהלת היחידה לצד שמונה גברים.
רתם: "במבט לאחור, ככל שהתקדמתי בקריירה, ראיתי מסביבי פחות ופחות נשים. בצבא ובאוניברסיטה היו די הרבה נשים, כך גם כמתמחה במיקרוסופט, אבל ככל שהתקדמתי במיקרוסופט, ועברתי לעולמות הסטרטאפים – שלא נדבר על עולמות היזמות – אני מביטה ימינה ושמאלה, ורואה פחות ופחות אנשים שנראים כמוני. כלומר נשים.
“אני בת מזל שלאורך הקריירה שלי הכרתי מנטורים שתמיד דאגו לדחוף אותי קדימה, ולהזכיר לי שאני נמדדת על היכולות שלי והביצועים שלי, אבל אני חושבת שאם היו לי יותר מודלים דומים לחיקוי, הדרך להאמין בעצמי היתה קלה יותר". כיום, ואלקירי בהובלת רתם, מקפידה לקדם עקרונות חברתיים, מגייסת את הצוות שלה ביחס שווה של גברים ונשים ומתבססת על תרבות ארגונית שיווניות.
התחנה הבאה של רתם היתה הקרן YL Ventures. “שם למדתי על גיוס כספים ואיך חושבות קרנות הון סיכון – מה שנתן לי כלים לגייס סיבוב סיד משמעותי בתקופה בלתי אפשרית", היא מתארת. "את הסטארט־אפ שלנו הקמנו ביוני, ואת סבב הגיוס השלמנו בדצמבר האחרון. הדבר הכי חריג בסיבוב הזה, ללא של צל ספק, היה להשלים אותו במהלך המלחמה. מיד כשהמלחמה פרצה, חששנו שהמשקיעים יחליטו, שהם לא רוצים להשקיע בארץ, אבל גילינו משקיעים תומכים. הצלחנו לגייס סיבוב משמעותי בהובלת אחת הקרנות הגדולות בעולם – Index Ventures".
השנה האחרונה הייתה מהקשות והמורכבות בתולדות המדינה. מה הייתה ההשפעה עלייך ברמה האישית וברמה המקצועית?
“אלון, בן הזוג שלי, נקרא למילואים בחיל האוויר עם פרוץ המלחמה. החודשים האחרונים לוו בפער גדול מאוד בין החיים שאני חיה – להקים חברה, לגייס כספים ועובדים, לטוס לנסיעות עבודה – לבין אלו הצה״ליים שלו. אלון ואני צוות, ומהשלב שבו החלטתי שאני עוזבת את העבודה ומתחילה לעבוד במלוא הכוח על הסטארט־אפ – הוא היה המשענת שלי בבית והתמיכה שלי.
“זה היה קשה מאוד לעשות זאת בלעדיו. אבל מהקושי בדרך כלל אנחנו מגלים את הדברים היפים באמת: אור השותף שלי, המשקיעים, העובדים הראשונים, ואפילו לקוחות פוטנציאלים שלא פגשתי מימיי – כולם תמכו, והרגשתי שיש מקום גם לרגשות שלי בתקופה המורכבת הזו”.