נטע שפירא >> גיל: 27 >> גיימר בינלאומי
כדי להבין לעומק עד כמה חריג מקבץ ההישגים של שחקן הספורט האלקטרוני הישראלי, הנחשב כאחד הגיימרים המצליחים בעולם, דמיינו את התרחיש הבא: ספורטאי ישראלי מעפיל עם קבוצתו לטורניר בינלאומי יוקרתי. הוא מוביל אותה עד לגמר ולזכייה היסטורית בתואר הנחשב ביותר בענף, תוך שהוא גורף לכיסו מיליוני דולרים מכספי הזכייה.
נשמע דמיוני? זה עוד לא נגמר. שנה מאוחר יותר יעבור לקבוצה מתחרה, וגם איתה יעפיל לטורניר הנחשב, יסחוב אותה על גבו כקפטן הקבוצה עד לגמר ושוב יקטוף את התואר העולמי הנחשב ביותר בענף – תוך שהוא רושם הישג שאיש לא רשם לפניו: השחקן הראשון בעולם שזוכה בתואר היוקרתי החשוב ביותר עם שתי קבוצות שונות.
זה, על קצה המזלג, תמצית רגעי השיא בקריירה הקצרה והמצליחה של הגיימר הישראלי, נטע שפירא, או כפי שהוא מכונה בעולם הווירטואלי ״33״. שפירא נחשב לאחד משחקני ה־Esport המדוברים והמצליחים בעולם ולעילוי במשחק הפופולרי Defense Of The Ancients – משחק אסטרטגיה אונליין רב־משתתפים. Dota 2, אחד ממשחקי מרובי המשתתפים הפופולריים ביותר בעולם, מתרחש בזירת קרב וירטואלית (MOBA) והוא המשך למוד הפופולרי Defense of the Ancients, שנוצר עבור המשחק Warcraft III. מאז שחרורו בשנת 2013, Dota 2 הפך לאחד הכותרים המובילים בזירת ה־Esports, עם קהילה עצומה של יותר מ־13 מיליון שחקנים פעילים בחודש וטורנירים בינלאומיים שמושכים קהל רב ומציעים פרסים כספיים שיכולים בשנים מסוימות לטפס לסכומים של עשרות מיליוני דולרים.
את שמו בספרי ההיסטוריה של תעשיית הגיימינג העולמית צרב שחקן ה־Dota הישראלי לראשונה לפני שנתיים וחצי, לאחר שהוביל את קבוצתו Tundra eSports לזכייה בטורניר The International – טורניר אליפות העולם של המשחק הנערך מדי שנה ובו מתחרות קבוצות מקצועניות מכל רחבי העולם. באותו טורניר שנערך ב־2022 והיה ה־11 במספר (TI-11) חולקו פרסים בשווי כולל של 18 מיליון דולר. Tundra, קבוצת הספורט האלקטרוני בה מככב שפירא ועם משקיעיה הבולטים נמנה גם כוכב הכדורגל הבינלאומי וירג'יל ואן דייק (קפטן ליברפול ונבחרת הולנד), גרפה באותו טורניר 8.5 מיליון דולר, לאחר שקטפה את תואר אלופת העולם.
שפירא היה לישראלי הראשון אי פעם שזכה באליפות היוקרתית, ורק כדי להעצים את ההישג הוסיף לאחרונה עוד תואר לארון הגביעים הלא וירטואלי שלו: בשנה שעברה זכה שוב בתואר אלוף עולם, הפעם עם קבוצה חדשה – Team Liquid. כקפטן הקבוצה הוביל אותה לאורך שלבי הטורניר העולמי לגמר ולתואר אליפות עולם נוסף. ״33״ נחקק כאגדה חיה בעולם הגיימינג לאחר שהיה לשחקן היחיד בעולם לזכות בתואר העולמי הנחשב עם שתי קבוצות שונות.
״הגמר הראשון היה ללא ספק אירוע השיא מבחינתי״, משתף נטע ״33״ שפירא, ״זה אירוע סופר מרגש. אלפי צופים מסביב שעושים רעש מטורף. שומעים ממש את הקהל דרך האוזניות – וזה כמובן מעלה את רף הלחץ אצל השחקנים״, הוא מספר. ״אבל דווקא בשבילי הכל הרגיש אז טבעי לגמרי. לא הרגשתי את הלחץ. היה לנו המון ביטחון ועד הגמר הלך לנו ממש טוב בלי הרבה משחקים קשים. הכל הלך מאוד חלק והרגיש פשוט שהכל עובד וכל הכוכבים מסתדרים בשורה״.
באותו גמר זכתה קבוצתו של שפירא בניצחון סוחף וחלק על היריבה, כך שהמשחק האחרון היה לפרוטוקול. ״זו הרגשה מדהימה שאי אפשר לתאר״, משחזר שפירא את האירוע. ״כל מה שאתה עובד עבורו עשר שנים מתנקז לרגע אחד. החלום של כל גיימר בתחום הזה. זה גם הפרס הכספי שהוא ממש משנה חיים וגם התהילה שמגיעה עם תואר האליפות מבחינת המשחק. בסוף, להיות שחקן עם התואר ״T.I. Winner״ יוצרת סביבך הילה – משהו שכל השחקנים בענף שואפים אליו. זה אימות לכך שכל מה שעבדת עליו שנים ארוכות היה שווה ולא היה בזבוז של זמן״.
זה היה התואר הראשון ששם את החותמת הראשונה על קריירה מקצוענית מבטיחה. שנתיים בדיוק אחרי, רשם שפירא הצלחה בינלאומית נוספת כשזכה בתואר האליפות השני, הפעם עם קבוצה אחרת – ועשה היסטוריה בענף. ״זה לא דומה לזכייה כמו בפעם הראשונה, זה לא הרגיש אותו דבר, אפילו לא קרוב״, הוא מודה. ״זה אולי קצת מאכזב לגלות שאי אפשר לשחזר את ההתרגשות של הפעם הראשונה, אבל עדיין מאוד שמחתי. בעיקר בגלל ההישג של הקבוצה שלי – שזה היה הטורניר הראשון החשוב שבו הם הצליחו לנצח אחרי 5 או 6 פעמים שהגיעו לגמר והפסידו בו״.
״שיחקתי כמה שיכולתי בשנה האחרונה של בית הספר, ואחרי שסיימתי תיכון החלטתי לנסות שנה ולראות מה יהיה. היתה לי הצלחה, אבל היא היתה איטית. יש גיימרים שפורצים בזמן קצר. לי זה התחיל יותר קשה ויותר לאט"
אבל לא הכל הלך חלק עבורו. בטח שלא בתחילת הדרך. ״כשהייתי בן 17 הבנתי שאני די טוב בזה ויש לי סיכוי להפוך את המשחק לקריירה מקצועית״, מספר שפירא על הרגע שבו התחיל לחשוב לראשונה להפוך את התחביב למקצוע.
״שיחקתי כמה שיכולתי בשנה האחרונה של בית הספר ואחרי שסיימתי תיכון החלטתי לנסות שנה ולראות מה יהיה, איך זה יתפתח וכמה אצליח. בגדול היתה לי הצלחה, אבל היא היתה איטית. יש גיימרים שפורצים בזמן קצר. לי זה התחיל יותר קשה ויותר לאט. זה לא קרה בין לילה", הוא משחזר. ״בשנים האלה הגעתי לתחרויות חשובות אבל עדיין זה לא היה ברור שאני יכול לשלם עם זה את החשבונות ולהפוך את זה לעיסוק מקצועי לעתיד״.
ומתי הגיעה הפריצה הגדולה?
״הטורניר הכי חשוב בקהילה זה האינטרנשיונל. אז באופן טבעי בשבילי הרגע החשוב היה כשהעפלתי לאליפות העולם עם הקבוצה שלי ב-2017. שיחקנו אז בעיקר אונליין והצלחנו לנצח במוקדמות. זו הליגה של הגדולים, עם השחקנים הכי טובים בעולם אז לא ציפינו לזה. רק כשניצחנו והעפלנו לטורניר החשוב הבנתי שזה הדבר האמיתי. בטורניר הגענו אומנם למקום האחרון אבל רק להגיע לשם הייתה הצלחה אדירה באותה תקופה. עד אז רק שחקן ישראלי אחד השתתף באליפות הזו״.
גם כשמאחוריו שני תארי אלוף עולם וסך זכיות מצטבר של 3.3 מיליון דולר, עדיין מוקדם להעלות את הכתובית GAME OVER על הקריירה של הגיימר הישראלי המצליח. מבחינתו ״המשחק״ עדיין רחוק מאוד מסיום. אחרי הזכייה השנייה אשתקד קיבל שפירא הצעה מקבוצתו הקודמת, Tundra, שהחתימה אותו על חוזה כקפטן הקבוצה ונתנה לו צ׳ק פתוח ואת האפשרות לבחור את השחקנים בעצמו ולבנות את הקבוצה מאפס.
אז מה האתגר הבא מבחינתך?
"מה שאני רוצה לעשות בגדול זה לשמור על עקביות. להיות חלק מקבוצה שמנצחת טורניר אחרי טורניר. יש קבוצות שעשו את זה בשנים האחרונות וזה בעצם מה שאני מכוון אליו. ליצור שושלת של קבוצה מצליחה".