זמן קצר לאחר תחילת המלחמה נכנסו לפעילות מבצעית רחפנים שמסוגלים לגלות עצמים מסוכנים מגובה 500 מטר. מי שהוביל את פרויקט "אחיזת שטח", שזכה להצלחה מיידית, היה צוות אנליטיקות וידיאו בראשותו של רס"ן יהונתן מחטיבת לוטם שבאגף התקשוב בצה"ל.
לפני מספר חודשים קודם יהונתן לתפקיד ראש מדור מחקרי בינה מלאכותית בחטיבה, ומוביל מחקרי AI בעלי השפעה מבצעית בלחימה בכל הגזרות. מטבע הדברים, על רוב הפרויקטים הוא מנוע מלדבר. על שניים מהם אפשר לספר מעט.
"מפעל טקסט" הוא צ'אט בוט שמסייע למפקדים בשטח לקבל החלטות מיידיות על בסיס מאגר גדול של מסמכים צה"ליים. "מפעל חוזי" הוא פרויקט מבוסס אלגוריתמים שבין היתר ימיר וידיאו לטקסט, שיצטרף למאגר הנתונים ביחידה. "המטרה היא יעילות מבצעית באמצעות בינה מלאכותית", הוא מסביר. "להביא ערך מבצעי, בלי פשרות טכנולוגיות".
רס"ן יהונתן התגייס לצבא כעתודאי, השלים לימודי הנדסת תוכנה וסיים בהצטיינות תואר שני במדעי המחשב עם התמחות בבינה מלאכותית. "גיליתי כמה עומק יש בעולם הזה והחלטתי שאני רוצה להביא את ה־AI לענף שלי", הוא אומר. בימים אלה הוא עובד על הדוקטורט בתחום הראייה הממוחשבת באוניברסיטת תל אביב. הוא פרסם מאמרים רבים ומרצה בכנסים נחשבים בחו"ל. "האקדמיה עזרה לי לרכוש כלים, ללמוד איך ללמוד, להתמודד עם קשיים ואתגרים וגם לצבור המון ידע וניסיון שאותו אני מביא כל יום לידי ביטוי בתפקיד", הוא אומר. "השילוב בין הצבא לאקדמיה מושלם".
בזמן שאנשים עם הידע והניסיון שלו יכולים לעשות הון בפרויקטים אזרחיים, יהונתן אינו מהסס להשתמש במילה "ציונות". "אני עושה עבודה בעלת משמעות, ולא רואה את עצמי עושה משהו אחר", הוא אומר. "חשוב למצות את הפוטנציאל של האנשים במסגרת הצבאית, כי בסוף אין מישהו אחר שיעשה את זה".