חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
Forbes Israel Logo
המשבר הכלכלי שמתחיל להכות גלים בעולם, מכה גם בישראל | צילום: Shutterstock
המשבר הכלכלי שמתחיל להכות גלים בעולם, מכה גם בישראל | צילום: Shutterstock

לא הכל אבוד: גיוסי הענק שקדמו למשבר יצילו את תעשיית ההייטק הישראלית

המשבר הכלכלי הגלובלי לא פסח על ישראל - אך גל גיוסי ההייטק האימתני של 2020-2021 עשוי להוות רשת ביטחון לזמנים הקשים, ואף לבדל את השחקנים החזקים בעלי כושר העמידה, אל מול החברות הבזבזניות

Contributors

בעת כתיבת שורות אלה, עושה רושם כי המשבר הכלכלי שמתחיל להכות גלים בעולם, מכה גם בישראל אך בעוצמה פחותה בהרבה ממקומות אחרים בעולם. אחת הסיבות המרכזיות לכך שנעוצה במנוע הצמיחה של המשק, קרי ענף ההייטק, שמגיע אל המשבר הזה באחת התקופות הטובות בתולדותיו. 

שנת 2020 -2021 היו שנות שיא בהיקפי הגיוסים של חברות הייטק. למעלה מ-800 עסקאות השקעה, כמאתיים חברות גייסו יותר מ-50 מיליון דולר, קרוב למאה חברות גייסו לפי שווי של יוניקורן וסך הגיוסים ב-2021 עבר את 25 מיליארד דולר. שיא גיוסים ענק זה תודלק לא מעט על ידי כניסתן המסיבית של קרנות השקעה ענקיות מהעולם.

עתה, עם רבעון לא פשוט שעובר על כלכלת העולם המתבטא בעצירה כמעט מוחלטת של הנפקות וירידה דרמטית בהיקפי הגיוסים של חברות סטארט אפים, ניתן להסתכל על התקופה שקדמה לכך ככרית ביטחון משמעותית לכלכלה הישראלית. אומנם השווים המנופחים הם חלק מיצירת המציאות החדשה, אך הכסף שגוייס בזמן זה הוא זה שבזכותו חברות טובות יוכלו לצלוח את התקופה הזאת. 

מדע בדיוני

חברות טובות שהצליחו לגייס הון רב בשנים 2021/2020 ועם תחילת המשבר גם השכילו לעשות ולעדכן את אסטרטגיית החברה בהורדת ההוצאות ומציאת אפיקי הכנסות נוספים. הן אלו שיצלחו את המשבר בצורה הטובה ביותר ויצאו ממנו מחוזקות. עתודות הכסף שגייסו נותנות להן את השקט לו הן צריכות. ובד בבד יכולות להתרכז ולחזק את החברה (טכנולוגיה. אפיקי הכנסות והפיכת החברה לרווחית). לא עוד התמקדות וריצה מטורפת מגיוס לגיוס. אלא כעת יכולים היזמים להתרכז בהוספת ערך אמיתי ובהעצמת החברה. 

עם רבעון לא פשוט שעובר על כלכלת העולם, ניתן להסתכל על התקופה שקדמה לכך ככרית ביטחון לכלכלה הישראלית | צילום: Shutterstock

כאשר בוחנים את גיוסי הענק שהיו כאן בעיניים כלכליות, קשה להתעלם מהעובדה שרבים מהגיוסים היו, איך לומר, בשווי שאינו תואם את המציאות של היום. מכפילים גבוהים על ההכנסות היו מנת חלקן של חברות לא מעטות בשוק הישראלי. אך דווקא אנומליה זו, הפכה להיות חבל ההצלה הגדול ביותר שכלכלת ישראל בכלל והייטק הישראלי בפרט, יכלו לבקש. ובצד של החברות…כפי שנאמר בעבר על ידי לא מעט מומחים…"גייס כשאפשר, לא כשצריך", ובהחלט חברות רבות גייסו הון רב, כזה שבכל תקופה אחרת היה עבורם כמעט "מדע בדיוני".

השוויים הגבוהים יצרו מכפילי רווח כמעט לא הגיוניים לחברות. כאלו שאתגרו משמעויות את הכדאיות כלכלית למשקיעים. כעת חברות עם הון גדול בקופה, ומציאות חדשה שנכפתה עליהן יכולות לחזור למסלול המוכר להצלחה לכל סטרטאפ ולבנות ערכים אמיתיים וחברה חזקה כזאת שתצדיק בזמן הקרוב  את השווי שניתן לה בעבר. ודווקא הגיוסים הללו, הן אלה שהאריכו משמעותית את מלאי החמצן החיוני לצלוח את תקופת המשבר הנוכחית.

בועת 2000 לא חוזרת

המשבר הנוכחי פוגש שוק הייטק ישראלי בוגר ואחראי, אשר חלק ארי ממנו מרופד ברזרבות מזומנים גדולה לצד הנהלה חזקה ומודל עסקי מעודכן וברור. היום קל מתמיד לעשות את ההשוואה בין המשבר הנוכחי לבין המשבר הגדול שקדם לו לפני כשני עשורים. אז, מאות חברות סטארט אפ צעירות אשר גיששו את דרכן בעולם הכלכלי בכלל ובענף הטכנולוגי בפרט, מצאו עצמן בכביש ללא מוצא. רבות מהן היו שבויות בחלום של מסלול מהיר לאקזיט לשינוי סדרי עולם באמצעות פיתוח זה אחר. לצד זה, גם לא ניתן להתעלם מכך שהענף אז פעל ללא אקו-סיסטם מלא, כזה שיכול לסייע בהיחלצות ממשבר.

החברות הפחות טובות המשיכו בשרפת המזומנים הראוותנית | צילום: Photo by Jp Valery on Unsplash

היום, המצב שונה בתכלית. אותם נושאי צלקות מאז, הם וותיקי הענף היום. השגיאות של אז, כבר לא חוזרות באופן סיטונאי. כמו כן, לא ניתן להתעלם מכך שבישראל של היום צמחה שדרת יזמים, משקיעים, ומנהלים כה איכותית שהצליחה לבנות פה ענף שכבר עתה אחראי לחלק נכבד של התמ"ג הישראלי.

עם זאת, החברות הפחות טובות שאומנם הצליחו לעלות את שווי החברה אך עם זאת לא גייסו הון עתק. ובנוסף גם המשיכו בשריפת המזומנים הראוותנית הן אלו שנמצאות בבעיה הגדולה ביותר. ודווקא אולי תקופה זאת תנקה את החברות הפחות טובות וישארו השחקנים החזקים שיצאו ממשבר זה מחוזקים ביותר. 

אותו אקו סיסטם שנבנה פה אחראי, כמעט בצורה בלעדית, לכניסתן של אותן שחקניות ענק לשוק המקומי. אותן חברות השקעה שריפדו את הענף כה טוב, שהנפילה, גם אם תהיה כואבת, היא לא תהיה הרסנית.


מורן צ'מסי הוא שותף מנהל בקרן הסקנדרי Amplefields Investments

ה-Contributors של פורבס ישראל הם כותבים עצמאיים שנבחרו על ידי מערכת פורבס, מומחים בתחומם, המספקים פרשנות וסקירת תופעות עכשוויות בתחום התמחותם. התוכן הוא מטעמם ובאחריותם והוא אינו תוכן ממומן.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן