Forbes Israel Logo
הנשיא פוטין והמדינה הרוסית השתמשו לא פעם ברעל כדי לסכל את אויביהם. ולדימיר פוטין וכריסטינה פרננדס | צילום: Casa Rosada, Wikipedia
הנשיא פוטין והמדינה הרוסית השתמשו לא פעם ברעל כדי לסכל את אויביהם. ולדימיר פוטין וכריסטינה פרננדס | צילום: Casa Rosada, Wikipedia

הרעל של פוטין – לפני אברמוביץ', לרוסיה יש היסטוריה אפלה של הרעלת אויביה

על פי הדיווחים, האוליגרך הרוסי רומן אברמוביץ' פיתח תסמינים של הרעלה לאחר פגישת משא ומתן שהתקיימה בקייב - לפי החשד, האשמים הם גורמים קיצוניים ממוסקבה. למרות החלמתו המהירה של איש העסקים והבעלים של קבוצת צ'לסי, זאת לא הפעם הראשונה שרוסיה משתמשת בהרעלה כצעד פוליטי

הקרמלין ובכירים אוקראינים דחו את הדיווחים לפיהם המיליארדר הרוסי רומן אברמוביץ' ושני מנהלי משא ומתן לשלום אוקראינים הורעלו במהלך שיחות בקייב בתחילת מרץ.

היות וכל הנוכחים בפרשה החלימו מאז ואף אחד מהם לא נבדק על ידי מומחים לזיהוי פלילי בזמן כדי לאתר חשודים ברעלנים, ייתכן שהאמת לעולם לא תתגלה. ובכל זאת, ידוע כי הנשיא ולדימיר פוטין והמדינה הרוסית השתמשו לא פעם ברעל כדי לסכל את אויביה.

אלכסיי נבלני, מנהיג מפלגת האופוזיציה של רוסיה ומבקר חריף של פוטין, שרד ניסיון רצח בשנת 2020 לאחר שהורעל במהלך טיסה לסיביר באמצעות "נוביצ'וק", קבוצה של גזי עצבים שפותחה על ידי ברית המועצות. קנצלרית גרמניה דאז, אנגלה מרקל אמרה על מקרה זה כי הוא ניסיון "להשתיק" את נבלני.

בשנת 2018, שלושה אנשים בסולסברי, אנגליה – כולל הסוכן הכפול הרוסי לשעבר סרגיי סקריפל – נפצעו ואחד מהם מת לאחר חשיפה לגז העצבים נוביצ'וק, כאשר החומר הרעיל התגלה בבקבוק בושם. ראש ממשלת בריטניה דאז, תרזה מיי אמרה על המתקפה כי היא ניסיון התנקשות "שאושר כמעט בוודאות על ידי דרג בכיר ברוסיה". בנוסף, אושרו ההאשמות נגד שלושה קציני מודיעין רוסים שידוע כי הם עומדים מאחורי המתקפה.

המרגל הרוסי לשעבר ומבקר פוטין, אלכסנדר ליטוויננקו, נהרג בלונדון ב-2006 לאחר שהתגלה כי התה שלו הודבק בפולוניום, מתכת רדיואקטיבית, שהתגלתה על ידי חקירה ציבורית בבריטניה ואושרה ככל הנראה על ידי פוטין עצמו.

ב-2004, מתמודד נגד מועמד פרו-רוסי לנשיאות אוקראינה, ויקטור יושצ'נקו התומך באיחוד האירופי, (ולאחר מכן כיהן כנשיאה השלישי של אוקראינה) חלה ופניו הושחתו כתוצאה מהרעלת דיאוקסין, מקרה שהוא ורבים אחרים מאמינים שהוזמן על ידי מוסקבה, למרות שלא הוכח. הקרמלין הכחיש שוב ושוב כל מעורבות במקרי ההרעלות לאורך השנים או שישנה "מגמה" של הרעלת יריביו.

חלה ופניו הושחתו כתוצאה מהרעלת דיאוקסין. ויקטור יושצ'נקו, נשיאה השלישי של אוקראינה | צילום: Shutterstock

לסיכום, נראה כי לאורך השנים – למתנגדי הקרמלין יש סיכוי גבוה יותר להרעלה מאשר לאוכלוסייה הכללית. עצם טבעו של רעל – חלק מהרעלים עלולים להיות קשים מאוד לזיהוי, ראיות עלולות ללכת לאיבוד עם הזמן או כאשר גופות מתפוררות לאחר המוות, ובאופן משפטי, הוכחה שהוא ניתן בכוונה יכולה להיות מסובכת – לצד האטימות וההכחשות של המדינה הרוסית, המשמעות היא שזה מאוד לא סביר שאי פעם ניתן יהיה להוכיח באופן מוחלט חשד להרעלות.

עדויות התומכות במעורבות רוסית נעות בין קשר חזק וסביר – גז העצבים נוביצ'וק, למשל, קשים ביותר להפקה וכנראה מיוצרים רק במעבדות צבאיות מסווגות – לבין קשר מעורפל ונסיבתי יותר. העניין הרוסי ברעל משתרע על פני יותר ממאה שנים כאשר ולדימיר לנין פיקד על הקמת מעבדה כימית סודית המכונה על ידי הסובייטים Lab X.

ה-KGB השתמש בכימיקלים של Lab X כדי להשתיק את אויבי המדינה מבית ומחוץ. זה כולל את מתנגד השלטון הבולגרי גאורגי מרקוב, אשר נדקר ברגלו באמצעות אדם שהחזיק מטרייה בלונדון בסוף שנות ה-70. בדיקה שנערכה מצאה ברגלו עקבות לרעל הריצין והוא מת בייסורים שלושה ימים לאחר מכן.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.