חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
Forbes Israel Logo
כינה את הפלישה לאוקראינה "מטורפת". אולג טינקוב | צילום: Shutterstock
כינה את הפלישה לאוקראינה "מטורפת". אולג טינקוב | צילום: Shutterstock

הרגישו חופשי: האוליגרכים הרוסים שהתבטאו נגד המלחמה באוקראינה

בעוד שרוב המיליארדרים ברוסיה בחרו שלא להביע דעה בנוגע לפלישה המתמשכת לאוקראינה - מבול של סנקציות מערביות נגדם גרמו לכמה מהם להתחיל לדבר

המלחמה בין רוסיה לאוקראינה גרמה לנזקים כלכליים עצומים לשתי המדינות, ובעוד שאוקראינה קורסת תחת המתקפות הבלתי פוסקות, ההרס הרב לרכוש והפגיעה הקשה בנפש, רוסיה ניזוקה בעיקר, אך לא רק, בפן המדיני והפוליטי. כעת, נראה כי גם קיר השתיקה של האוליגרכים הרוסים הולך ונסדק.

מוקדם יותר השבוע הזהיר המיליארדר הרוסי ואיל האלומיניום אולג דריפסקה כי השמדת אוקראינה תהיה "טעות ענקית" והטיל ספק אם ניתן בכלל להשיג "ניצחון" בסכסוך.

דריפסקה, שנפגע ממספר רב של סנקציות שהוטלו על ידי ארה"ב, בריטניה והאיחוד האירופי, קרא בעבר ל"משא ומתן מיידי" בין שני הצדדים, עוד בתחילת הפלישה.

ימים ספורים לאחר שהחלה פלישת רוסיה בפברואר, איל הבנקים הרוסי יליד אוקראינה והמיליארדר מיכאיל פרידמן התבטא נגד המלחמה ואמר כי מדובר ב"טרגדיה" הן לעם הרוסי והן לאוקראינה וקרא להפסיק את "שפיכות הדמים".

אולג דריפסקה. צילום: Shutterstock
קרא למשא ומתן בין שני הצדדים עוד בתחילת הפלישה. אולג דריפסקה | צילום: Shutterstock

בראיון לבלומברג במרץ אמר פרידמן שלאוליגרכים הרוסים אין יכולת להשפיע על הנשיא הרוסי ומי שקורא לאנשים כמוהו ללחוץ על פוטין "לא מבין דבר על איך רוסיה פועלת".

בעוד שפרידמן ודריפסקה נשמרו בביקורת שלהם – ונזהרו לא לקרוא ישירות לפוטין – המיליארדר ואיל הבנקים לשעבר אולג טינקוב היה הרבה יותר קולני וכינה את הפלישה "מטורפת".

"פוחדים להתבטא בפומבי"

טינקוב, שהאשים את הקרמלין בכך שאילץ אותו למכור את חלקו בבנק השני בגודלו ברוסיה, אמר שכמה מחברי האליטה העסקית והממשלתית של רוסיה הסכימו איתו בפרטיות, אך פחדו מכדי להתבטא בפומבי.

15,000. זהו מספר המיליונרים הרוסים שהגישו בקשות הגירה ועשויים להתכונן לברוח מהמדינה, כך אמר משרד ההגנה הבריטי בחודש שעבר באחד מעדכוני המודיעין היומיים שלו. אם זה נכון, זה יכול להיות איתות לכך שהחששות של רוסים עשירים מההשלכות הכלכליות של המלחמה עשויות להיות רחבות יותר מכפי שהו מוצגות לציבור.

מיכאיל פרידמן. לאוליגרכים הרוסים אין יכולת להשפיע על פוטין. צילום: shutterstock
"לאוליגרכים הרוסים אין יכולת להשפיע על פוטין". מיכאיל פרידמן | צילום: Shutterstock

בעוד שאוליגרכים רוסים שמרו ברובם על שתיקה, הפלישה לארצם גרמה למיליארדרים ולאליטה העסקית של אוקראינה להניח בצד את המחלוקות ביניהם ועם הממשלה כדי להתאגד סביב מאמצי ההגנה והשיקום של המדינה.

מוקדם יותר השבוע, רינת אחמטוב – האיש העשיר ביותר באוקראינה עם הון מוערך של 4.6 מיליארד דולר – הגיש תביעה נגד רוסיה לבית הדין האירופי לזכויות אדם על הפרת זכויות הקניין שלו על ידי תקיפה של מפעלי פלדה ומתקני אחסון תבואה שבבעלותו. במרץ אמר אחמטוב לפורבס שהוא יסייע לבנות מחדש את עיר הנמל ההרוסה מריופול ושאר חלקי אוקראינה לאחר תום המלחמה וללא קשר לעלות.

הנשיא לשעבר ואיל השוקולד של אוקראינה פטרו פורושנקו – שנפל מרשימת המיליארדרים העולמית של פורבס השנה – הניח בצד את המחלוקות שלו עם יריבו הפוליטי ולדימיר זלנסקי ואף הדהד את קריאותיו לסיוע צבאי נוסף לאוקראינה. פורושנקו גם הזכיר את פוטין במספר הזדמנויות והזהיר כי אסור לסמוך עליו ואף דחה כל פשרה הכרוכה בוויתור של אוקראינה על שטחה לרוסיה.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן