אחת מתכניות הריאליטי הפופולריות בבריטניה היא 'המיליארדר הסודי', תכנית שבמהלכה אנשי עסקים ויזמים מובילים בתעשייה מתנסים בעבודות רגילות ומתחפשים כדי שסביבתם לא תזהה אותם. אנדרו ברוד, יזם בריטי שהפך למיליארדר הודות לתאגיד התרגום הבינלאומי שהקים, יוכל להיות ליהוק מושלם לסדרה.
מה שהופך את ברוד הצנוע למעניין אף יותר מחבריו למקצוע הוא הדרך הייחודית שבה הגדיל את הונו. ברוד הרחיב את האימפריה הטכנולוגית שלו על ידי הנהגת גל רכישות בתאגיד התרגום RWS ובחברת הבת להכשרות טכנולוגיות, Learning Technologies Group. כלל הרכישות הללו העניקו לו הון של כמיליארד דולר, מבלי שמכר אפילו מניה אחת. מעולם.
קונה ומוכר
בתחילת השנה נרכשה חברת Learning Technologies Group, חברה המיועדת לייצור טכנולוגיות הלמידה המיועדת לרופאים, ב-394 מיליון דולר על ידי המתחרה האמריקאית הגדולה ביותר שלה, GP Strategies. ברוד מכהן כיו"ר בחברה, ו-16% שברשותו שווים היום 336 מיליון דולר לאחר השלמת העסקה. חלקו בתאגיד התרגום RWS, שעומד על 23%, שווה כיום 735 מיליון דולר, מה שהפך את איש העסקים בן ה-81 למיליארדר.
ברוד מתגאה בכך שנכנס למועדון המיליארדרים היוקרתי מבלי שמכר מעולם אף מניה בשתי החברות שברשותו ."זה הפך אותי לידוע ומוכר, העובדה שמעולם לא מכרתי מניות. אני אומר לכל אנשי העסקים שאני חונך לנהוג אותו הדבר ולא למכור מניות אלא אם כן הם חייבים", מסביר ברוד.
צמיחה הדרגתית
ברוד החל את הקריירה ארוכת השנים שלו כשעבד בעסק המשפחתי, בהוצאה לאור קטנה בשם Croner Publications. בשנת 1977 הוא מכר את החברה תמורת 2 מיליון פאונד ולאחר מכן פנה לעבוד בהוצאה לאור אחרת. בשנות ה-90 הקים חברה נוספת להוצאה לאור בתחום העיתונות ומכר גם אותה בעסקה בשווי 2 מיליון פאונד מספר שנים לאחר שהוקמה.
בהמשך, החליט לשנות כיוון מקצועי וניצל את כישרונו לשפות, בייחוד ידיעת הגרמנית שלו, לצורך הקמת חברת תרגום שהפכה ברבות השנים למעצמה בתחום. "למדתי גרמנית מהוריי. הם ברחו מגרמניה הנאצית והגיעו ללונדון והשתקעו כאן", סיפר ברוד.
RWS צמחה במהירות, ובשנת 2000 החל ברוד לקנות הוצאות לאור קטנות ברחבי העולם ולהרחיב את העסק. "קניתי עסקים ב-3 מיליון פאונד ומכרתי אותם עבור 43 מיליון כמה שנים לאחר מכן. תמיד אמרתי שעסקים זה שילוב של מזל ותזמון", הוא מסביר.
"מוצא ריגוש מעסקים"
RWS הונפקה בשנת 2003 בשווי של 71 מיליון דולר. ברוד ניצל את רווחיו מההנפקה על מנת להתרחב ולבצע סדרת רכישות של חברות נוספות כמו חברת התרגום הקטנה מורביה הצ'כית תמורת 320 מיליון דולר בשנת 2017 וחברת SDL עבור 1.1 מיליארד דולר באוגוסט 2020.
נכון להיום, ברוד הוא בעל המניות הפרטי הגדול ביותר בתאגיד, שהניב השנה כ-472 מיליון דולר בהכנסות מדמי תרגום והכן הגשת פטנטים ייחודיים בתחום על ידי עובדי החברה. הוא הנהיג גל של רכישות בחברת הבת שלו, המתמקדת בהכשרות למידה טכנולוגיות, והרחיב את תחומי עיסוקו גם לתחומים אחרים כמו השקעה בחברות לאבטחת סייבר ועוד.
ברוד החליט לתרום כ-6 מיליון דולר כדי להשקיע בסטודנטים בתחום שהפך אותו למיליארדר, והוא מעניק מלגות שנתיות לסטודנטים לליומודי שפות. "אני לא אדם ראוותן, אין לי יכטה, אין לי הרבה נכסים. אני אדם בן 80 ואני מוצא את הריגוש שלי בחיים משפות ומהעסקים שלי, שצומחים וגדלים", הוא מסכם.