שירלי שדה | צילום: איתן טל
שירלי שדה | צילום: איתן טל

הפרקליטים: על הורות משותפות ועל ילדים בעלי צרכים מיוחדים

עו"ד ומגשרת לדיני משפחה, גירושין וירושה, נוטריונית, שירלי שדה מסבירה על המורכבות הרבה הניצבת בדרכם של הורים בהורות משותפת לילדים בעלי צרכים מיוחדים

BrandVoice

עו”ד שירלי שדה

תפקיד: עו”ד ומגשרת לענייני משפחה, גירושין וירושה

מצב משפחתי: גרושה + 2, בזוגיות

השכלה: תואר ראשון במשפטים

תחביבים: שירה, תיאטרון וצלילה


הורות משותפת מתחילה בשני אנשים שאינם בני זוג אך חוברים לצורך הולדת ילד משותף. הורות מהסוג הזה עלולה להסלים פעמים רבות לכדי מריבות אין סופיות ועד לתביעות בבית המשפט. כשמוסיפים לכך מקרים שבהם הילד הוא בעל צרכים מיוחדים, פוטנציאל חילוקי הדעות גדל באופן משמעותי.

“מעבר להחלטות סטנדרטיות, כשמדובר בילד עם צרכים מיוחדים המחלוקות מתרחבות משמעותית”. אומרת עו”ד לדיני משפחה, שירלי שדה, והיא יודעת זאת באופן אישי. “כהורה עצמאי לילד עם צרכים מיוחדים המטפלת במקרים רבים של הורים גרושים והורים בהורות משותפת לילדים עם צרכים מיוחדים, אני יכולה לומר היום שהמורכבות בהורות משותפת, גבוהה לעיתים רבות יותר מזו של הורים גרושים”. אומרת עו”ד שדה.

מה הסיבה לכך?

“כשבני זוג מגדלים את הילד ביחד, כל אחד מהם מביא עמו גישות חינוכיות שונות. זה מייצר הזדמנות ללמוד מההורה האחר ולאמץ גישות נוספות מאלו שלו. במקרה של גירושין, הם כבר ‘מתורגלים’ בקבלת החלטות של ההורה השני ופתוחים יותר לדעותיו והאמון גבוה יותר. “בהורות משותפת לעומת זאת, ההורים לא חיו יחד ואין במקרה הזה את ‘כור ההיתוך’. כל אחד נשאר בסט הערכים שלו והמחלוקות גדלות. רואים את זה גם בבתי המשפט, כשהשופטים נדרשים להתערב יותר ויותר בסוגיות אזוטריות”.

המורכבות של הורות משותפת גדלה כשמדובר בילד עם צרכים מיוחדים

“במקרה של ילד בעל צרכים מיוחדים, ההחלטות שצריך לקבל רבות יותר ובהתאם לכך, גם חילוקי הדעות בין ההורים. צריך לקבוע כיצד לענות בצורה הטובה ביותר על הצרכים הנוספים של הילד, מה תהיה המסגרת החינוכית שתתאים לו ביותר, אילו טיפולים תרופתיים ומשלימים הוא יקבל ואפילו עד כמה לדחוף ולקדם אותו. אלו רק מעט מהנושאים הרבים שמעוררים מחלוקות בין ההורים”.

הצורך בהסכם הורות ברור ומאושר

“כיום רוב השופטים בישראל לא מאשרים מראש הסכמים ואף כמעט ולא מאשרים בזמן ההיריון. הולדת ילד ללא הסכם הורות משותפת היא פתח לצרות. אני ממליצה להכין ‘הסכם כוונות’ אצל עורך דין ולאחר שהילד ייוולד להעניק להסכם תוקף משפטי. זה יכול לחסוך הרבה עוגמת נפש בהמשך, טרטורים ועלויות משפטיות”.

עו”ד שדה עוסקת בתחום מזה 17 שנים. משרדה שהוקם בשנת 2011, מעניק שירותים משפטיים במקרי גירושין, צוואות, ירושות, ייפוי כוח מתמשך וכן שירותי נוטריון. עו”ד שדה בעלת תואר במשפטים, בוגרת קורס גישור כללי ומוסמכת בגישור משפחתי. בנוסף, היא בעלת תעודת מאמנת אישית. את דרכה המקצועית החלה באחד ממשרדי עורכי הדין המובילים בישראל לדיני המשפחה.

לאחרונה, מגיעים לפתחה יותר ויותר מקרים של סכסוכי הורים בהורות משותפת ובעיקר של הורים לילדים בעלי צרכים מיוחדים. הסיבות לכך נעוצות ככל הנראה, בעלייה הניכרת באימוץ מודל של הורות משותפת בשנים האחרונות, לצד העלייה באבחונים. ממקומה האישי כהורה לילד בעל צרכים מיוחדים, היא מגיעה עם הבנה, ידע רב ואמפתיה שבאים לידי ביטוי בפתרונות גישוריים ומשפטיים יצירתיים שהיא מעניקה ללקוחותיה, המובילים לתוצאות מיטביות. “הניסיון המקצועי משפר את הידיעות והיכולות אבל כשאת ‘חיה את הנושא’ בעצמך, את יכולה להעניק ערך מוסף – פתרונות ותובנות שלא כל עורך דין לדיני משפחה מכיר והתנסה בהם”.

מהו הקו המנחה שלך בייצוג?

“אני חסידה גדולה של גישור ומו”מ אלא שלעיתים אין בשלות רגשית להגיע להסכמות, ורק אז מגיעים לבית המשפט, כאשר קודם לכן אני מתכננת את התיק באופן מושכל, יצירתי ואפקטיבי ביותר עבור הלקוח, כך שיזכה לתוצאות הטובות ביותר”.

ניהול והפקת הפרויקט: עינת פרידמן


BrandVoice הוא מותג התוכן השיווקי של פורבס ישראל

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן