הסטארט-אפ החקלאי הישראלי Beewise פיתח פלטפורמה מבוססת בינה מלאכותית (AI) בשם Beehome שמוצבת בכוורות, מחקה את התנהלות הדבורים ומסייעת להן בתהליך ייצור הדבש.
הפתרון החדשני משתמש כאמור בטכנולוגיית בינה מלאכותית ובלמידת מכונה כדי לסייע לדבורים ולהגן עליהן משלל סכנות. המערכת המסועפת מוצבת בכוורות השונות ופועלת לאורך כל שעות היממה כדי להגביר את קצב ייצור הדבש ולענות על צורכיהן של הדבורים בשעת המלאכה.
מנכ"ל החברה סער ספרא, מספר כי הטכנולוגיה החדשה "מגנה לא רק על הדבורים אלא גם מבטיחה את המשך תפקודה של שרשרת אספקת המזון העולמית. אנחנו מספקים פתרון נקודתי שנותן מענה רחב יותר גם בתחום משבר האקלים ומסייע לסביבה ולנו בני האדם. אם דבורים יהיו מוגנות – מערכות אקולוגיות שלמות יהיו מוגנות בהתאם".
"כיום יש ירידה של כ-35% בהיקף הפיזור של מושבות דבורים ברחבי העולם, והמושבות האלו אחראיות על כ- 75% מהיבול החקלאי במדינות השונות. זה קשר דרמטי ולכן על כולנו להבין שלפגיעה בחייהן של דבורים יש השלכות בקנה מידה עולמי על אספקת המזון העולמית. הפתרון שלנו מאפשר כוורות פורות, מתפקדות ומוגנות, ויש גם תוצר לוואי – אנחנו תורמים להגברת ייצור הדבש", מוסיף ספרא.
הפתרון של Beewise מבוסס על טכנולוגיות ידידותיות בסביבה ובעיקר על אנרגיה סולרית שמפעילה כעת למעלה מ-30 כוורות אוטומטיות בהן הטכנולוגיה יושמה בהצלחה. "הפתרון שלנו מוריד את היקף תמותת הדבורים בכ-80%, מה שמוביל לעלייה של 50% בהיקף הייבול באזורים הסמוכים למיקומים בהם הפעלנו כוורות חכמות. בהסתכלות רחבה יותר, זה עשוי להוביל להפחתה של לפחות 90% בעלות העבודה של כוורנים בעולם וגם לספק דאטה על תהליך ייצור הדבש, האתגרים בכוורת, הסכנות היומיומיות בפני דבורים. אנחנו מאפשרים להשיג ממש מידע מבפנים, ריגול תעשייתי", מסביר ספרא.
"מייצבים מערכת כאוטית"
מערכת אחת של Beehome יכולה לפקח על 24 כוורות שונות ובהן למעלה מ-2 מיליון דבורים, ובכך ולתרום לייצורן של למעלה מ-30 חלות דבש. "המערכת האקולוגית בתוך הכוורת היא כאוטית ויש בה לא מעט אתגרים. זה מציב אתגרים גם לטכנולוגיה שלנו, אבל אנחנו מצליחים לזהות את הצרכים של הדבורים בזמן אמת, לייצב אותם על ידי טיפול נקודתי ובכך לסייע להן להמשיך לעשות את עבודתן נאמנה. אין מכונה או תוכנה שיכולה להשיג את היכולות שאנחנו מסוגלים אליהם", מוסיף ספרא.
החברה הצומחת גררה תשומת לב רבה וסקרנות בקרב ארגונים ירוקים ברחבי העולם ונכון להיום היא גייסה כ-40 מיליון דולר אותם היא מקדישה לתהליכי התרחבות בארה"ב ובעולם בחודש יולי השנה. "הסיבה המרכזית שאנחנו מתמקדים בהצלת מושבות דבורים היא העובדה שאין כיום פתרונות זמניים אחרים. אנחנו נוקטים יוזמה ופועלים כדי להציל לא רק כוורת אחת ולא שתיים, אלא את העולם כולו, ואנחנו עושים זאת בהצלחה באמצעות AI", ספרא מסכם.