ממשלת הטאליבן של אפגניסטן הורתה לנשים לכסות את פניהן בפומבי. בכך חוזרת הממשלה למדיניות העבר, ולהסלמת ההגבלות על חיי החברה של נשים. הצו קובע כי אם אישה לא תכסה את פניה מחוץ לבית – אביה או גבר קרוב המשפחה הקרוב ביותר יוזהרו, ייקנסו ובסופו של דבר יכולים לעמוד בפני מאסר או פיטורים מעבודות במדינה.
פקידי הטאליבן מציבים את הסדר החדש הזה כ"חזרה למסורת", ומציעים שנשים אפגניות יעטו את אותה בורקה כחולה שעטייתה הייתה חובה לנשים בתקופת השלטון הקודם של הטאליבן מ-1996 עד 2001. אבל פעילי זכויות נשים ויזמיות במדינה אומרים שיישום הצו יבטל את ההתקדמות הכלכלית והחינוכית של נשים אפגניות בשני העשורים האחרונים.
"צריך להבין שלטאליבן לא נשאר מה לאסור על הציבור", אמרה לפורבס פשטנה דוראני, פעילה ויזמית באפגניסטן. "הם עושים הכל כדי לתפוס את תשומת הלב של העולם, מכיוון שהם יודעים שזו הדרך היחידה שהם יכולים להישאר רלוונטיים", היא אומרת.
מאז השבת שלטון הטאליבן ב-2021, על נשים ונערות מעל גיל 12 נאסר להגיע אל בתי הספר, הן נדרשו לנסוע מחוץ לבית עם גבר מלווה, והוגבלו בביקורים עם גברים בפארקים. לעובדות מדינה נאמר לא לחזור לעבודה עד שהפקידים יכינו "תוכנית חדשה". לנהגי מוניות הומלץ שלא להציע שירותים לנשים שאינן מצייתות לקוד הלבוש האסלמי שנקבע, ונשים ברוב חלקי המדינה אינן יכולות עוד להשתתף בספורט.
נשים אינן יכולות לנסוע לבד, ובמקרים מסוימים נשללו דרכוניהן של נשים, אמרה דוראני. היא גם אומרת שכמה עסקים בבעלות נשים נסגרו.
לא רק סוגיה של זכויות אדם
דוראני היא המנכ"לית של LEARN, ארגון ללא מטרות רווח שבסיסו באפגניסטן, המוקדש למתן חינוך איכותי לילדים באזורי סכסוך, ובמיוחד – לאור ההגבלות של הטאליבן – לנערות אפגניות. נכון לעכשיו, ל-LEARN יש 400 תלמידים רשומים לקורסים המקוונים החינמיים שלה לכיתות א' עד י"ב.
"עצוב לראות איך הטאליבן יגרמו לנשים אפגניות לסבול למען רווח פוליטי, בזמן שהבנות של אנשי השלטון עדיין מסוגלות ללכת לבית הספר", אמרה דוראני.
לפני השבת שלטון הטאליבן בפועל בשנת 2021, מיליוני נשים ונערות אפגניות נרשמו לחינוך, ובתי ספר ואוניברסיטאות העסיקו כמעט 80 אלף מדריכות, על פי נתונים מתוכנית הפיתוח של האו"ם (UNDP). בסך הכל, מתוך כמעט 400 אלף עובדי מדינה אפגנים, יותר מ-100 אלף היו נשים.
"בסך הכל, שמירה על זכויות האדם של נשים אפגניות (כמו גם של ילדים ומיעוטים אתניים ודתיים) היא סוגיה לא רק של זכויות אדם, אלא גם של כלכלה נכונה", נכתב בדו"ח UNDP.
"רבע מ-352 חברי הפרלמנט, כ-4,000 נשים שוטרות, 800 עורכות דין, 300 שופטות, 242 תובעות, 13 שרות ושמונה סגנות מושלים נעלמו כעת", אמר לפורבס עבדאללה אלדרדרי, נציג ה-UNDP באפגניסטן.
"באוגוסט 2021 בוטל המשרד לענייני נשים, והמכון הלאומי לזכויות אדם פורק, ולא הותיר נשים במערכות משפטיות או שיפוטיות במוסדות פורמליים. גם התקשורת סבלה באופן לא פרופורציונלי, כאשר 40% מהתקשורת האפגנית נסגרה ו-80% מהנשים העיתונאיות דיווחו שאיבדו את מקום עבודתן".
אחרות בנו עסקים משגשגים: לשכת המסחר לנשים באפגניסטן פרסמה במרץ 2021 ניתוח המפרט שיש יותר מ-50 אלף עסקים בבעלות נשים במדינה. הלשכה מצאה כי 17,369 העסקים המורשים שבדקה יצרו יותר מ-129 אלף מקומות עבודה, יותר משלושה רבעים מהם הוחזקו בידי נשים. שיעור זה גבוה פי שלושה משיעור ההשתתפות של נשים בכוח העבודה של 21.8% באפגניסטן שתועד על ידי הבנק העולמי ב-2020.
"במקום שבו זכויות נשים מוגבלות, כולם מצטמצמים", אמרה סימה בהאוס, מנהלת זכויות הנשים באו"ם. "ההנחיה האחרונה של הטאליבן היא הסלמה נוספת של ההגבלות על נשים ונערות, כולל מניעת חזרה לעבודה וחוסר יכולת להרחיב את להשכלתן".
בנוסף לצו הבורקה, דווח שנשים באזורים מסוימים באפגניסטן אינן מסוגלות לנהוג או לנסוע בתחבורה ציבורית. "אילוצים כאלה מגבילים יותר ויותר את יכולתן של נשים להתפרנס, לגשת לטיפול רפואי ולחינוך, לחפש הגנה, לברוח ממצבים של אלימות ולממש את זכויותיהן האישיות והקולקטיביות", אמרה בהאוס.
הפסד כלכלי מיידי
אפגניסטן הייתה אחת המדינות העניות בעולם לפני שהטאליבן חזר לשלטון בשנה שעברה, והיא דורגה במקום 169 מתוך 189 במדד הפיתוח האנושי, ו-157 מתוך 162 במדד השוויון בין המינים. לפי ה-UNDP, ההגבלות הנוכחיות על העסקת נשים מוערכות כגורמות להפסד כלכלי מיידי של עד מיליארד דולר, או עד 5% מהתוצר המקומי הגולמי של אפגניסטן. נתון זה עשוי לעלות עם הזמן, מציין הדוח, ככל שנשים לא ימשיכו לרכוש השכלה. שיעור ההחזר על השכלה עבור נשים אפגניות מוערך ביותר מכפול מזה של גברים.
ארגון העבודה הבינלאומי מעריך שהאבטלה הכוללת באפגניסטן מאז השתלטות הטאליבן צפויים להיות 900 אלף איש ואישה עד אמצע 2022. רמות התעסוקה של נשים צפויות לרדת ב-21% עד אמצע 2022 בהשוואה למספרים שדווחו לפני שהטאליבן חזר לשלטון.
"הדרת נשים ונערות מהציבור", אומר אלדרדרי, "היא דרך שאפגניסטן לא יכולה להרשות לעצמה ללכת בה".