לפי אנליסטים, הפיטורים יימשכו לפחות עד המחצית הראשונה של 2023 | צילום: Shutterstock
לפי אנליסטים, הפיטורים יימשכו לפחות עד המחצית הראשונה של 2023 | צילום: Shutterstock

צונאמי: האם גל הפיטורים בהייטק יגלוש גם לשנת 2023

כ-152 אלף עובדים פוטרו בשנת 2022 – הקפיצה החדה ביותר מאז התפוצצות בועת הדוט.קום. "זהו רגע של התבוננות עצמית עבור חברות הטכנולוגיה"

באוגוסט, כתשעה חודשים לאחר שהצטרף לגוגל כמהנדס תוכנה בחטיבת הענן שלה, טיאני גאו החל לדאוג. המהנדס, במקור מסין ובעל ויזת עבודה, קיבל "Support check in" כחלק מתהליך סקירת הביצועים החדש של החברה, סימן שמשרתו עלולה להיות בסכנה.

"כשקיבלתי את הצ'ק-אין, חששתי קצת", אמר לפורבס. "רציתי תוכנית גיבוי."

תוכנית הגיבוי: עבודה חדשה בהנדסת תוכנה באמזון, בחטיבת ה-Whole Foods של החברה. הוא הגיש מועמדות לאחר שמגייס פנה אליו, קיבל את ההצעה וחתם. אבל שלושה ימים לפני שהוא היה אמור להתחיל – ואחרי שכבר התפטר מגוגל – אמזון ביטלה את ההצעה.

הוא ניסה לבטל את התפטרותו, אך גוגל לא התירה זאת. בגלל הויזה שלו, יש לו 60 יום למצוא עבודה חדשה או להתמודד עם גירוש מארה"ב.

"אני דואג לגבי העתיד שלי, אם אוכל להישאר כאן", אמר.

אמזון ביטלה הצעות עבודה | צילום: Shutterstock

דובר אמזון, בראד גלסר, אישר כי החברה ביטלה הצעות עבודה, אך אמר שהדבר השפיע רק על "מספר קטן של תפקידים". "כשאנחנו ממשיכים בסקירת התפעול השנתית שלנו, ולאור התנאים הכלכליים המאתגרים, קיבלנו את ההחלטה הקשה לבטל כמה תקנים בחטיבות מסוימות שעבורן הרחבנו הצעות אך המועמדים טרם הצטרפו לחברה", אמר בהצהרה. גוגל סירבה להגיב.

גאו הוא אחד מאלפי עובדי טכנולוגיה שנפגעו מפיטורים, קיצוצים ועצירה בגיוסים בעולם הטכנולוגיה. שנת 2022 הייתה שנה של צמצום עבור חלק ניכר מתעשיית ההייטק, חריגה משמעותית מהשנים האחרונות, כאשר המגזר המשגשג ראה הערכות שווי שעולות על טריליון דולר וחברות שונות איישו בהתלהבות את האימפריות שלהן. אפילו כשחברות גדולות כמו גוגל ואמזון עמדו בפני בדיקה רגולטורית, הן הציגו את עצמן כיצרניות של מקומות עבודה וכתמריץ עבור הכלכלה המקומית. אבל בשנה האחרונה, מגמות מאקרו-כלכליות כמו ריבית גבוהה והוצאות נמוכות יותר על פרסומות עצרו את מה שהיה לאחרונה תקופה מדהימה של צמיחה.

כ-152 אלף עובדים פוטרו בשנת 2022 ביותר מאלף חברות, כך לפי האתר Layoffs.fyi, המתעד פיטורים ברחבי העולם. לפי דו"ח אחר, של חברת Challenger, Gray & Christmas העוקבת אחר שוק העבודה כבר כמעט 30 שנה, הקפיצה הגדולה ביותר בפיטורי הייטק הייתה בנובמבר עם כמעט 53 אלף קיצוצים. המספר הגבוה ביותר עבור המגזר מאז שנת 2000, אז החלה החברה לעקוב בפירוט אחר תעשיית הטכנולוגיה. זוהי גם השנה עם מספר הפיטורים הגבוה ביותר ביותר מאז 2002, לאחר התפוצצות בועת הדוט.קום.

אנליסטים דיווחו לפורבס שהם מאמינים כי הפיטורים יימשכו לפחות עד המחצית הראשונה של 2023. התנאים הכלכליים הניעו את התעשייה להביט פנימה ולהתמקד יותר בחוזקות הליבה שלה, לאחר שנים של ניסיון לגוון את זרמי ההכנסות. במשך שנים, אלפבית, חברת האם של גוגל, ניסתה לפתח את מעבדת moonshot, כשהיא משקיעה בפרויקטים נועזים כמו בלוני Wi-Fi, עדשות מגע חכמות ומזל"טים. מארק צוקרברג הימר על כל החברה שלו עם רעיון המטאוורס, ממלכה דיגיטלית צעירה שהוא רואה כפלטפורמת המחשוב הגדולה הבאה.

כ-152 אלף עובדים פוטרו בשנת 2022 ביותר מאלף חברות | צילום: Shutterstock

אבל עד כה, אף אחד מההימורים האלה לא השתלם, ובשילוב עם תקופה כלכלית קשה, חברות יעדיפו להתאפס ולהשקיע יותר במוצרי הליבה שהפכו אותן למצליחות מלכתחילה, אמר בלדי טסקה, כלכלן ראשי ב-Lightcast, חברת ניתוח שוק העבודה. פירוש הדבר, שגוגל כנראה תתמקד יותר באפליקציות חיפוש ופרודוקטיביות, ופייסבוק תתמקד ברשתות החברתיות שלה.

"זהו רגע של התבוננות עצמית עבור עולם ההייטק", אמר טסקה. "זה לא בהכרח דבר רע. זה הכרחי בשביל תעשייה בריאה".

"בזבוז של זמן"

הצמצומים השפיעו על ענקיות טכנולוגיות וסטארט-אפים כאחד. במטא, חברת האם של פייסבוק, צוקרברג קיצץ בנובמבר השנה כ-13% מכוח העבודה של החברה, ופיטר 11,000 עובדים. הקיצוצים של אמזון עלולים להיות חמורים כמעט כמו אלו של מטא, כאשר 10,000 עובדים צפויים לקבל הודעות פיטורים. לאחר שהשתלט אילון מאסק על טוויטר באוקטובר, הוא פיטר בערך מחצית מכוח העבודה שלה, ונפרד מ-3,700 עובדים (והרבה יותר עזבו מרצונם מאז).

חברות קטנות יותר ספגו הפסדים דומים: חברת התשלומים Stripe פיטרה 1,050 עובדים. Noom, אפליקציית הבריאות והכושר, נפטרה מ-1,095 איש ו-Kraken, הבורסה למטבעות קריפטוגרפיים, נפרדה מ-1,100 עובדים.

מניית מטה ירדה ביותר מ-70% השנה. מארק צוקרברג | צילום: Shutterstock
פיטר 11,000 עובדים. מארק צוקרברג | צילום: Shutterstock

סיבה חלקית למגמה, נובעת ממגפת הקורונה, אמרו אנליסטים. כשאנשים נכנסו לסגרים בשנת 2020 והחיים פתאום עברו לזום באופן שמעולם לא היו בעבר, חברות שכרו עובדים בהמוניהם. כעת כשהחיים חוזרים לקצב טרום-מגפה, החברות חוזרות לתקנים הישנים.

אבל יש גם בעיות אחרות הקשורות למגיפה, אמר דניאל קיום, עוזר פרופסור לניהול בבית הספר לעסקים של קולומביה. בשנים האחרונות, ייתכן שחברות התנגדו לפיטורים מחשש שימשכו תשומת לב שלילית לאקט שנחשב "אכזרי" בזמן מגיפה, אמר קיום. חברות גם התקשו לשפוט את ביצועי העובדים בסביבה מרוחקת לחלוטין, כך שייתכן שהן התעכבו עם צמצום מספר העובדים. כעת, כשחברות נוספות חוזרות למשרד, לפחות במתכונת חלקית, מנהיגים שוקלים את הקיצוצים מחדש.

בינתיים, לינקדאין מלאה בפוסטים של עובדים ברחבי התעשייה שפוטרו, בוטלו להם הצעות עבודה או התמודדו עם צרות אחרות של תעשייה במצב של הידוק חגורות.

סטודנט בינלאומי לתואר שני באוניברסיטת ג'ורג'יה סטייט, אשר לקח חלק בתוכנית New Grad של אמזון לגיוס כישרונות צעירים, קיבל מוקדם יותר השנה הצעה לעבוד בחטיבת הקמעונאות של ענקית המסחר האלקטרוני. הוא ביקש דחייה עד 2023 כדי שיוכל לסיים את ההתמחות. לאחר חודשים של חוסר ודאות, הוא סוף סוף קיבל אימייל בדצמבר, אשר דחה את בקשתו. החברה "השהתה לאחרונה גיוסים מצטברים חדשים בכוח העבודה הארגוני", לפי האימייל, שנצפה על ידי פורבס.

כשנשאל אם יעבוד באמזון בעתיד אם ייפתח תקן נוסף, הוא אמר שלא. "זו הייתה חברת החלומות שלי," אמר. "אבל זה היה בזבוז זמן."

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן