מבחינה מקצועית, קשה להגדיר את השנה האחרונה בקריירה של ליאונל מסי, כמוצלחת במיוחד. מה שהחל בעזיבה סנסציונית של ברצלונה – מועדון הכדורגל שהיה לו לבית במשך 17 שנים – המשיך ברצף של הופעות פושרות במדי פ.ס.ז׳, קבוצתו החדשה, שיא כיבושים שלילי (6 בלבד) והדחה כואבת במפעל החשוב ביותר – ליגת האלופות – על ידי לא אחרת מהיריבה המושבעת ממדריד.
נקודת האור מבחינתו הייתה אולי הזכייה ההיסטורית עם נבחרת ארגנטינה ב׳קופה-אמריקה׳, אליפות דרום אמריקה בכדורגל, אשר הביאה לו את כדור הזהב השביעי במספר – אך גם זכייה זו לוותה על ידי רבים בטענות ל׳הנחת סלב׳ לה זכה מעיתונאי היבשת.
כך או כך, מה שבטוח הוא שמהבחינה הפיננסית, השנה האחרונה הייתה אחת הטובות ביותר בחייו – אם לא הטובה שבהן. בזכות רווחים של לא פחות מ- 130 מיליון דולר (לפני מס) ב-12 החודשים האחרונים, מסי תופס כיום את המקום הראשון בדירוג השנתי של הספורטאים המרוויחים בעולם.
על פי הערכות פורבס חוזה השכר עליו חתום מסי בפריז סן ז׳רמן, קבוצת הפאר הצרפתית הנמצאת בבעלות זרוע ההשקעות הממשלתית של קטאר, מזרים לחשבונו 75 מיליון דולר בשנה. מדובר כמובן באחד מחוזי השכר היקרים ביותר – ועדיין אלו 22 מיליון דולר פחות לעומת מה שהשתכר בברצלונה, בזכות אותו חוזה מפלצתי עליו חתם ב-2017, ממנו הרוויח סכום עתק של 555 מיליוני יורו על פני 4 שנים. את ״הפער״ משלים היהלום הארגנטינאי בזכות הכנסות מחוזי פרסום וחסויות אשר הזרימו לכיסו השנה עוד 55 מיליון מיליון דולר, המציבים אותו בראש הרשימה, לראשונה מאז 2019.
10 שנים של רווחים , 10 הספורטאים המרוויחים בעולם
יריבו המיתולוגי של מסי, כריסטיאנו רונאלדו, חותם גם הוא שנה שמבחינה מקצועית ואישית יעדיף לשכוח. אחרי שעזב יובנטוס ונחת חזרה במנצ׳סטר יונייטד, הקבוצה בה קנה לעצמו שם עולמי בתחילת הקריירה המטאורית שלו, חווה הכוכב הפורטוגלי רק אכזבות. למרות 18 כיבושים העונה בפרמייר ליג, הפנומן לא הצליח לסחוב את קבוצתו אל השלבים הגבוהים בליגת האלופות ואת העונה המאכזבת בליגה האנגלית יסיים המועדון במקום השישי בלבד.
אבל גם רונאלדו, בדומה למתחרה הגדול שלו על תואר הכדורגלן הטוב בעולם, יכול לפחות למצוא נחמה בחשבון בנק אשר רופד בשנה האחרונה בעוד עשרות מיליוני דולרים רבים. ב-12 החודשים האחרונים הרוויח הפורטוגלי לא פחות מ-115 מיליון דולר, הממקמים אותו במקום השלישי בין הספורטאים המרוויחים בעולם השנה.
בין שני כדורגלני העל נמצאת עוד אגדת ספורט – מתחום הכדורסל. לברון ג׳יימס, כוכב ה-NBA ומי שמתיימר להיחשב ככדורסלן הטוב בהיסטוריה, הרוויח השנה קצת יותר מ-121 מיליון דולר, אחרי שניפץ את שיא ה-96.5 מיליון דולר לשחקן NBA שקבע בשנה שעברה.
בדומה לחבריו העשירים בצמרת – מסי ורונאלדו – גם ג׳יימס חווה השנה עונה קטסטרופלית מבחינה מקצועית – בה מצא את עצמו מודח עם קבוצתו ה׳לוס-אנג׳לס לייקרס׳, עוד לפני שלב הפלייאוף. בניגוד למצב על הפרקט, דווקא על המגרש הפיננסי זכה השנה הכדורסלן להצלחה גדולה והפך לספורטאי העשירי בלבד בהיסטוריה שהרוויח יותר מ- 100 מיליון דולר בשנה אחת – אבן דרך שמסי ורונאלדו רשמו כבר חמש פעמים כל אחד.
במקום הרביעי ברשימת המרווחים עם רווחים של 107.5 מיליון דולר, נמצא כוכב הכדורגל הברזילאי, ניימאר דה סילבה סנטוס ג׳וניור. הנציג השני של קבוצת המיליארדרים מפריז (לצד מסי שמדורג בראש), נהנה השנה מחוזי פרסום שמנים עליהם הוא חתום מול פומה ורד-בול. בנוסף, וכיאה למעמד המתחייב של כוכב ספורט בסדר גודל כמו שלו, שחרר ניימאר סרט דוקו בהפקת נטפליקס הנושא את שמו (Neymar: The Perfect Chaos).
את החמישייה המובילה משלים עוד כוכב גדול של ליגת ה-NBA, מי שכבר הצעיד את ה׳גולדן סטייט ווריורס׳ לשלוש אליפויות, סטפן קרי. קרי הוא שיאן השכר של ליגת הכדורסל הטובה בעולם לאחר שחתם באוגוסט האחרון על הארכת חוזה לארבע שנים עבור 215 מיליון דולר. הוא ירוויח בערך 48 מיליון דולר על המגרש בעונה הבאה, סכום שיגדל לכ-60 מיליון דולר בעונת 2025-26.
את רשימת 10 הספורטאים המרוויחים של פורבס לשנת 2022 סוגרת החמישייה השנייה: במקום השישי מדורג קווין דוראנט סופרסטאר NBA נוסף שהרוויח השנה 92 מיליון דולר (מתוכם 50 מיליון דולר שהגיעו מרווחים מחוץ למגרש); במקום השביעי אגדת הטניס רוג'ר פדרר עם רווחים של כ-91 מיליון דולר – שהגיעו רובם ככולם מפעילותו מחוץ למגרש הטניס.
במקום השמיני ברשימה נמצא המתאגרף המקסיקני המצליח קאנלו אלבארס עם רווחים של 90 מיליון דולר; במקום התשיעי שחקן הפוטבול המיתולוגי טום בריידי (84 מיליון דולר), כשאת עשרת המרוויחים הגדולים של השנה חותם הכישרון היווני העולה – יאניס אדטוקומבו, כוכב ה׳מילווקי באקס׳ שהצעיד אותה אשתקד לאליפות NBA היסטורית ושלשל לכיסו כ-81 מיליון דולר בשנה האחרונה.
הכסף הגדול בחוץ
בשנה האחרונה לבדה צברו עשרת הספורטאים המרוויחים בעולם רווחים מצטברים של 992 מיליון דולר. מדובר אומנם בירידה קלה לעומת יותר ממיליארד דולר שצברו בדירוג הקודם, אך הקיטון ברווחים הכוללים לא מאפיין את המומנטום הכללי שבו ספורטאים הופכים לעשירים יותר מאי פעם.
הירידה קשורה בעיקר לסכום העצום שהרוויח בשנה שעברה אלוף ה- UFC המתאבק קונור מקגרגור – לאחר שגרף לכיסו 150 מיליון דולר, על פי הערכות, ממכירת מותג הוויסקי האירי שלו והשנה נמצא מחוץ לעשירייה הראשונה.
הסכום המצטבר שהרוויחו הספורטאים העשירים במהלך השנה הוא השלישי בגובהו אי פעם, אחרי 1.05 מיליארד דולר שהרוויחו בשנה שעברה וסכום השיא שנרשם ב-2018 – 1.06 מיליארד דולר, בעיקר בזכות קרב הענקים מקגרגור-מייוות'ר.
באופן לא מפתיע, חלק גדול מסך ההון העצום שהרוויחו ספורטאי העל השנה, הגיע דווקא מפעילותם מחוץ למגרש. עשרת המובילים של השנה צברו סכום מוערך של 500 מיליון דולר מחוזי פרסום, חסויות, תמלוגים, הופעות, מזכרות ועמלות רישוי, כמו גם תזרימי מזומנים מעסקים מצליחים שהם מפעילים במקביל לקריירה הספורטיבית (מותגי אופנה והלבשה למשל) או רווחי הון שגרפו מתיקי ההשקעות שהם מחזיקים.