Forbes Israel Logo

"אחד האוצרות הגדולים בעולם": כמה שווה ספר תנ"ך מהמאה העשירית לספירה?

"הרגשנו שהמחיר שווה ערך לעוצמתו" | צילום: סותביס
"הרגשנו שהמחיר שווה ערך לעוצמתו" | צילום: סותביס
במהלך חודש מאי יוצע קודקס ששון, תנ"ך עברי בן אלף שנים, למכירה פומבית. על פי ההערכות הוא יימכר תמורת מחיר שיא שנע בין 30 עד 50 מיליון דולר, וכעת הוא מוצג בערים מרכזיות בעולם, ביניהן גם תל אביב

"זהו אחד האוצרות הגדולים בעולם", אומרת שרון ליברמן מינץ, מומחית בכירה ליודאיקה בסותביס, אומרת על קודקס ששון, שיוצע למכירה פומבית במהלך חודש מאי. לעת עתה, התנ"ך העברי בן אלף השנים מאוחסן במה שנראה כמו קופסת נעליים גדולה ומלאת נייר, על שולחן צפוף במטה בית המכירות הפומביות בניו יורק. תפאורה לא נוצצת במיוחד עבור אחד הספרים היקרים בעולם.

רק כשליברמן מינץ ועמיתה מרימים אותו – בזהירות כמו שאפשר להרים ערימה של חתיכות קלף בן מאות שנים – נראית עוצמתו האמיתית של הקודקס.

עוד לפני שהוצע למכירה, מתגאה הקודקס בהערכת המחיר הגבוהה ביותר לפני המכירה הפומבית של ספר או כתב יד (30 מיליון דולר עד 50 מיליון דולר). קודקס ששון עשוי להפוך לספר או לכתב היד היקרים ביותר שנמכרו אי פעם במכירה פומבית. התואר הזה מוחזק כיום על ידי מהדורה ראשונה של חוקת ארצות הברית שנמכרה ב-43.2 מיליון דולר ב-2021 למיליארדר קן גריפין.

התנ"ך הקדום ביותר

ההערכה היא שקודקס Sassoon נכתב בסוף המאה התשיעית או תחילת המאה העשירית. הוא בעל ערך במיוחד מכיוון שהוא התנ"ך העברי הקדום והשלם ביותר שקיים, המכיל כל אחד מ-24 הספרים, כולל התורה, הנביאים והכתובים. הוא מכיל גם את טעמי המקרא וניקוד שלא תמיד קיימים בכתבי יד אחרים של יודאיקה כמו מגילות ים המלח.

"זה ספר שיש לו תהודה עבור מיליוני אנשים ברחבי העולם, אז הרגשנו שהמחיר שווה ערך לעוצמתו".

המכירה הפומבית בחודש מאי היא התחנה האחרונה במסעו יוצא הדופן של הקודקס בן אלף השנים. בעוד שהאדם שהזמין את התנ"ך לא ידוע, הרישומים שנרשמו בדפיו במשך מאות שנים מאפשרים לחוקרים להתחקות אחר בעלים מאוחרים יותר.

המכירה הידועה הראשונה של הקודקס התרחשה בתחילת המאה ה-11 כאשר איש העסקים חלף בן אברהם מכר אותו ליצחק בן יחזקאל אל-עטר תמורת סכום מוערך של 37 דינר זהב, או מספיק כסף להאכיל משפחה בת ארבע נפשות למשך שנתיים. לאחר מכן הוא הוריש את כתב היד לבניו בתנאי שלעולם לא ימכרו אותו.

התנ"ך הפך לבסוף לרשותו של בית כנסת במקיסין, בסוריה של היום, אך הכפר הזעיר נהרס בין המאות ה-13 ל-15 והוא הופקד בידי חבר קהילה שישמור עליו עד לבנייתו מחדש של בית הכנסת. דבר שכבר לא קרה.

סיפור הישרדות מדהים בן 1,000 שנה | אילוסטרציה: Shutterstock
סיפור הישרדות מדהים בן 1,000 שנה | אילוסטרציה: Shutterstock

החליף ידיים

"כל הפאראטקסטים האלה הופכים את הספר הזה למרגש", אומרת ליברמן מינץ על המקור, "לא רק כאובייקט יסוד של הציוויליזציה היהודית והעולמית, אלא גם כאובייקט אישי עמוק. אנחנו צופים איך זה מועבר לאורך הדורות, ואני מוצאת שזה ממש מרגש".

התנ"ך שרד את חמש המאות הבאות עד שדיוויד סולומון ששון, חוקר וביבליופיל בריטי, יליד בומביי, רכש אותו ב-1929. ששון כבר היה אספן נודע של כתבי יד, ספרים ויודאיקה אחרת, שילם עבורו 350 פאונד (כ-21 אלף דולר כיום) זה הטקסט החמישי היקר באוסף בן ה-1,274 פריטים שלו. (המחיר היקר ביותר שולם עבור מורה נבוכים של הרמב"ם, שעליו הוציא סכום שווה ערך ל-91 אלף דולר וכיום הוא בבעלות הספרייה הבריטית).

מאז שששון (שנפטר ב-1942) רכש את הקודקס, הוא הופיע במכירה פומבית רק פעמיים, בשתי הפעמים בסותביס: ב-1978, כשיורשיו של ששון מכרו אותו ל-British Rail Pension Fund תמורת כ-320 אלף דולר (כיום 1.5 מיליון דולר), וב-1989 תמורת 3.2 מיליון דולר, או כמעט 8 מיליון דולר כיום. והמציע הזוכה הרוויח כמעט מיד: הקודקס ששון נמכר לאיש הכספים השוויצרי ז'אקי ספרא תמורת מיליון דולר נוסף באותה השנה, ומאז הוא נמצא באוסף הפרטי של ספרא בן ה-83.

התנ"ך שרד את חמש המאות הבאות עד שדיוויד סולומון ששון, חוקר וביבליופיל בריטי, יליד בומביי, רכש אותו ב-1929 | צילום: Shutterstock

15 פרקים חסרים

לאור מקורו ונדירותו, הערכת השיא של קודקס ששון, שנעה בין 30 עד 50 מיליון דולר למכירה מוקדמת, ניזונה גם ממכירות שובר קופות של טקסטים היסטוריים אחרים, כולל כתב היד של ליאונרדו דה וינצ'י, קודקס Leicester, שרכש ביל גייטס תמורת 30.8 מיליון דולר ב-1994, ועותק החוקה שנמכר תמורת 43.2 מיליון דולר. אבל בהשוואה ליצירות קדושות עתיקות אחרות – קודקס ששון ממוקם בליגה משלו.

למרות שחסרים 15 מתוך 929 הפרקים שלו, בעיקר מבראשית, זה מחוויר בהשוואה לתנ"ך מפורסם אחר מהמאה ה-10, קודקס חאלב, שאיבד ארבעים אחוז מהעמודים שלו בסוף שנות הארבעים בנסיבות מסתוריות. ההשוואה הבאה הטובה ביותר היא קודקס לנינגרד, התנ"ך העברי המוקדם השלם ביותר – אבל זה נכתב כמעט מאה שנה מאוחר יותר.

סיפור ההישרדות שלו מדהים. דפי הקלף שלו ישרדו לנצח, אומרת ליברמן מינץ, ומכיוון שכתב היד הוא בצורת ספר – ולא במגילות – זה עוזר לשמר אותו. בעוד שכריכת העור מודרנית יחסית (ששון הוסיף אותה לפני כמעט מאה שנים), וכמה עמודים תוקנו, הספר זהה במידה רבה לזה שהיה במאה העשירית.

"הספר הזה הוא בעל עוצמה עמוקה. להחזיק משהו בידיים שהוא חתיכת היסטוריה, לא רק היסטוריה יהודית, אלא שהוא טקסט יסוד של הציוויליזציה העולמית… זה מחשמל"

שרון ליברמן מינץ

חובק עולם

מצבו המשובח – בשילוב עם סימני הטעמים והניקוד – פירושו שקודקס ששון קריא כמו תנ"ך מודרני, חדשות טובות לאלפי המבקרים שסותביס מצפה להם בתערוכה הבינלאומית המתמשכת שלה. בלונדון, שם היא הוצגה בין ה-22 ל-28 בפברואר – התצוגה הפומבית הראשונה שלה מזה יותר מארבעים שנה – נדחקו כ-800 מבקרים ביום.

התחנות הבאות של הקודקס הן תל אביב (מוזיאון "אנו"), דאלאס, לוס אנג'לס ולבסוף ניו יורק, שם הוא יבלה את השבועות האחרונים לקראת מכירתו. באשר למי עשוי להיות הבעלים הבא של הקודקס ששון, ליברמן מינץ אומרת שסותביס זכתה להתעניינות מאנשים פרטיים ומוסדות ציבוריים ברחבי העולם. "בעלות פרטית אינה מונעת גישה לציבור", ממהרת ליברמן מינץ לציין, מכיוון שמוסדות יחזרו לרוב אחרי משקיעים פרטיים כדי לקנות פריטים.

"אני חושבת שהכל אפשרי בשלב הזה", אומרת ליברמן מינץ על המכירה ההיסטורית בחודש מאי. "הספר הזה הוא בעל עוצמה עמוקה. להחזיק משהו בידיים שהוא חתיכת היסטוריה, לא רק היסטוריה יהודית, אלא שהוא טקסט יסוד של הציוויליזציה העולמית… זה מחשמל".

הקודקס יוצג בקרוב בישראל. מוזיאון אנו באוניברסיטת תל אביב | צילום: Shutterstock

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.