חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
Forbes Israel Logo

רגע לפני שהשנה מסתיימת: הצ’ק ליסט המלא לעצמאים

כחצי מיליון בעלי העסקים העצמאים עמלים בימים אלה על סיכום 2022 והיערכות לשנת הכספים הבאה | צילום: Shutterstock
כחצי מיליון בעלי העסקים העצמאים עמלים בימים אלה על סיכום 2022 והיערכות לשנת הכספים הבאה | צילום: Shutterstock
סוף השנה זה הזמן של העצמאים לבצע הפקדות לתוכנית הפנסיונית ולקרן השתלמות, ולוודא שאתם מנצלים את מלוא הטבות המס המגיעות לכם

Contributors

סוף השנה האזרחית הגיע, וזהו הזמן של העצמאים – אלה מהם שלא הפקידו באופן שוטף במהלך השנה – למהר ולבצע הפקדות לתוכנית הפנסיונית ולקרן ההשתלמות וליהנות מהטבות המס המגיעות להם.

כחצי מיליון בעלי העסקים העצמאים עמלים בימים אלה על סיכום 2022 והיערכות לשנת הכספים הבאה. רגע לפני שחוגגים את השנה החדשה, הנה כמה פעולות שכדאי לכל עוסק מורשה או פטור לבצע לפני ששנת המס מסתיימת.

1. הפקדות לפנסיה

על פי חוק, החל משנת 2017 חייב כל עצמאי להפקיד לחיסכון פנסיוני (קרן פנסיה, ביטוח מנהלים או קופת גמל). ההיגיון מאחורי החוק הוא לדאוג לכך שגם עצמאים – שאין להם מעסיק שמפקיד עבורם לפנסיה – יוכלו להתקיים בכבוד לאחר הפרישה. החוק מחייב עצמאי להפקיד לפי הכללים הבאים:

א. עצמאי שהכנסתו השנתית היא עד 63,306 שקלים (מחצית מהשכר הממוצע במשק בחישוב שנתי) להפקיד 4.45% מהכנסתו לפנסיה.

ב. עצמאי שהכנסתו מעל סכום זה יפקיד 12.55% מהיתרה.

ג. כמובן שאין מניעה להפקיד סכומים גדולים יותר ממה שמחייב החוק. הפקדות מעבר לתקרות אלה יביאו להגדלת החיסכון לפרישה אך לא יזכו את העצמאי בהטבות מס.

על פי חוק, החל משנת 2017 חייב כל עצמאי להפקיד לחיסכון פנסיוני | צילום: Shutterstock

מה לעשות – בדקו שהפקדות הפנסיה שלכם בהתאם לחוק, ואם לא כך – הפקידו עד התקרה. זה חשוב גם בשביל לעמוד בדרישות החוק, גם כדי ליהנות מהטבות המס – אבל בעיקר כדי לוודא שהחיסכון הפנסיוני שלכם יספק קצבה ראויה בהגיעכם לגיל פרישה.

2. קרן השתלמות

קרן ההשתלמות היא חיסכון לטווח בינוני־ארוך (נזילה לאחר ותק של שש שנים). היתרון הבולט של קרן ההשתלמות הוא פטור מלא ממס רווחי הון (עד לתקרת ההפקדה). זהו מכשיר החיסכון היחיד המאפשר משיכה הונית פטורה ממס לאחר תקופה קצרה יחסית, ולכן היא כה פופולרית. בעוד ששכירים לא יכולים להפקיד לקרן השתלמות ללא אישור והפקדות המעסיק, עצמאים יכולים לפתוח קרן השתלמות בכל עת.

ההפקדה מתבצעת מהכנסות העצמאי המוכרת לצורכי מס עד לתקרה שנתית של כ־22,500 שקל נכון ל־2022. שימו לב, זוהי תקרת ההפקדה הכללית – אך רק 18,960 שקלים פטורים ממס רווחי הון.

מה לעשות – ודאו שהפקדתם עד התקרה על פי חוק. אם אין לכם קרן השתלמות – מהרו לפתוח אחת, הפקידו עד התקרה עבור השנה המסתיימת – והמשיכו להפקיד גם בשנים הבאות.

3. סוגרים חשבון עם הביטוח הלאומי

סוף השנה הוא גם העת להגיע ל”גמר חשבון” מול הביטוח הלאומי. לקראת סוף השנה בדקו האם המקדמות ששולמו לביטוח הלאומי היו נמוכות מהסכום שנדרש לתשלום בפועל. אם זה המצב, כדאי לדאוג לתשלום ההפרש לפני תום שנת המס, שכן 52% מדמי הביטוח הלאומי זכאים במס. הגדלת התשלום (כדי להשלים את המקדמות) מגדילה את הסכום הזכאי במס.

מה לעשות – בדקו עם רואה החשבון שלכם האם יש צורך בהשלמת מקדמות, ואם כן – השתדלו לשלם אותה לפני סוף השנה.

עצמאים יכולים לפתוח קרן השתלמות בכל עת | צילום: Shutterstock

4. הזמן לתרום

תורמים לעמותות, מלכ”רים וארגונים ללא מטרות רווח? מצוין, ויכול מאוד להיות שאתם זכאים להטבת מס נוספת, שכדאי לדאוג למימושה לפני תום השנה. אם תרמתם כסף והתרומה הכוללת במהלך שנת המס עלתה על 190 שקל, אתם זכאים להטבת מס. אם אתם עצמאים שאינם מאוגדים תחת הגדרה של חברה בע”מ, שיעור הזיכוי ממס הכנסה יעמוד על 35% מסכום התרומה. כך, מי שתרם 2,000 שקל במהלך 2022, יקבל זיכוי מס הכנסה בגובה של 700 שקל.

מה לעשות – בדקו האם וכמה תרמתם לעמותות במהלך השנה וציינו את הסכום שנתרם בדוח השנתי כדי ליהנות מההטבה.

לסיכום:

חשוב מאד להקדים ולבצע את הפעולות הללו לפני תום השנה, על מנת לנצל את מלוא הטבות המס המגיעות לכם. אבל לקראת השנה הבאה כדאי לזכור – את רוב האמור לעיל ניתן וצריך לעשות לאורך כל השנה – כמו לדוגמה הפקדה חודשית לפנסיה או לקרן ההשתלמות – כדי להגיע לסוף השנה בראש שקט, ולאחר שנהנינו ממלוא הזכויות המגיעות לנו.


עופר ורשויאק הוא סמנכ"ל לקוחות עסקיים בקבוצת קלי

*האמור לעיל אינו מהווה יעוץ או שווק השקעות ואינו מהווה המלצה לרכישה, החזקה או מכירה של ני"ע ו/או המלצה למדיניות השקעות. האמור לעיל הינו הצגת מידע בלבד. בחירה של מדיניות השקעות או ני"ע תעשה רק לאחר הליך שיווק השקעות ו/או פנסיוני לפי העניין, בהתאם לצרכיו האישיים של כל אדם ואדם

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן