חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
Forbes Israel Logo
אפקט המלחמה על ההייטק הישראלי | צילום: דובר צה"ל
אפקט המלחמה על ההייטק הישראלי | צילום: דובר צה"ל

הטוב, הרע והמכוער: 3 תרחישים להייטק הישראלי בשנת 2024

עם לא מעט משתנים ונעלמים, השנה הקרובה צפויה להיות קריטית להייטק הישראלי; מבום בסגנון הפוסט קורונה ועד מלחמה רב-זירתית שתחזיר הכל לאחור, מורן צ'מסי, שותף מנהל ב-Amplefields Investments מציג שלוש אפשרויות

השנה החולפת הייתה מהמאתגרות שהיו להייטק הישראלי. מיתון עולמי ומקומי, ירידה משמעותית בגיוסי הון, פילוג סביב המצב הפוליטי והמלחמה שמלווה אותנו מאז אוקטובר – כל אלה הפכו את 2023 לשנה שכולם רוצים לשכוח. לעומתה, השנה שיצאה לדרך יכולה להיות שנת מפנה להייטק הישראלי, לטוב – אבל גם לרע. משתנים רבים יכולים למשוך את חוד החנית של הכלכלה הישראלית לשיאים חדשים מחד, ולהמשך הידרדרות מאידך. אלו גורמים עלולים להשפיע על ההייטק הישראלי ב-2024?

הטוב

בגזרת הגורמים המאקרו כלכליים, ירידת הריבית, שכבר החלה בארץ וצפויה לקרות גם בארה"ב, מאותתת על כיוון חיובי לשווקים ולמשקיעים. סביבת ריבית נמוכה יותר, גם אם לא נמוכה כפי שהייתה לפני שנתיים, מעודדת השקעות בסטארט-אפים והופכת אותן לכדאיות יותר.

לפי נתונים של בנק ישראל, הריבית בישראל ירדה בסוף השנה האחרונה והיא עומדת כיום בשיעור של 4.5%. והיא צפויה להמשיך לרדת בשיעור של כאחוז עד סוף שנת 2024, כך עולה מהעדכון לתחזית המקרו כלכלית שפורסמה. בארה"ב פרסם הבנק הפדרלי, כי במהלך שנת 2024 צפויות שלוש הורדות ריבית בשיעור של 0.25% כל אחת.

בנוסף, המשבר הכלכלי והמלחמה בישראל הביאו לכך שהרבה סטארט-אפים ישראלים הפכו לבריאים ורווחיים יותר. השוויים של הסטארט-אפים "התכווצו" והפכו להיות ריאליים יותר עבור משקיעים. חברות שהיו פחות טובות נסגרו, ונשארו חברות חזקות שהצליחו לשרוד את המשבר.

ההייטק הישראלי, שהתאפיין בהאטת יתר לעומת שאר העולם בחציון השני של 2023, יסגור פערים, ואולי אף נראה תמונת מראה של אקסלרציית יתר. בדומה לזמן הקורונה, בו משבר הצמיח חדשנות – בחודשים האחרונים סטארט-אפים ישראלים פרצו דרך עם מגוון רחב של טכנולוגיות חדשות כתוצאה מהמלחמה. ציפוף השורות בהייטק אחרי הפילוג הפוליטי הקשה בשנה שעברה, גם הוא מהווה רוח גבית לצמיחה. אפקט המלחמה על ההייטק והכלכלה יצומצם, ועובדים נוספים יחזרו להייטק ולמשק מהמילואים. בתרחיש זה, מספר הזהב שהתעשייה מכוונת אליו השנה הוא גיוסי הון שיחצו את ה-10 מיליארד דולר.

הרע

בתרחיש הגרוע ביותר, התמשכות המלחמה תגרום לתגובת שרשרת שלילית על הכלכלה וההייטק הישראלי. אם המלחמה הרב-זירתית תחריף ובפרט בגזרה הצפונית, תיגרם פגיעה משמעותית בחיי אדם, תשתיות כמו חשמל, אינטרנט וכמובן גם משרדים – כל אלו יבלמו את היציאה מהמשבר.

עובדי הייטק רבים יגוייסו לשירות מילואים, ויימשך המחסור בכוח האדם ובתפוקות החברות. משקיעים, ובייחוד זרים, ימשיכו לשבת על הגדר, ואפילו חברות מוצלחות ששרדו עד עכשיו, ייסגרו לאחר שקופת המזומנים שלהם תיגמר ולא יצליחו לגייס הון חדש. מכך ייפגעו במיוחד סטארט-אפים בשלבים מוקדמים. סטארט-אפים אלו הם בדרך כלל הכי רגישים למשברים כלכליים, והם זקוקים להון רב כדי להתפתח.

הפיגור הישראלי ביציאה מהמשבר לעומת שאר העולם ימשיך ואף יתרחב. ככל שהמלחמה תמשך, יגברו הלחצים לחרם בינלאומי על ישראל, שישפיע גם הוא על ההשקעות ועל הקמת סטארטאפים חדשים. כתוצאה מכך סביר להניח שגיוסי ההון להייטק הישראלי ב-2024 יירדו באופן משמעותי, ויכולים אף להגיע לרמה של 5 מיליארד דולר ומתחת.

המכוער

בתרחיש הביניים, 2024 תהיה דומה לשנה החולפת. ירידת הריבית והיציאה מהמשבר הכלכלי תהיה איטית מהצפוי, והמלחמה תימשך בסדרי גודל דומים להיום, שמאפשרים "שגרת מלחמה" במשק. עובדים רבים עדיין ישרתו במילואים אך רובם יעבדו במשמרות שיאפשרו שגרה חלקית בחברות ההייטק. לצד משקיעים שידעו לזהות הזדמנויות קניה, משקיעים רבים (בעיקר מהקרנות הזרות), ישבו על הגדר ויחכו שהמשבר יסתיים.

בתרחיש זה סך גיוסי ההון יעמדו על כ-6 מיליארד דולר ויהיה זהה כמעט לתקופה אשתקד. חשוב לציין, כי התרחיש המכוער הוא גם תרחיש גרוע להייטק הישראלי, כיוון שתעשייה זו מטבעה פורצת ומתקדמת, כך שדשדוש משמעותו הידרדרות.  

התרחיש המכוער הוא תרחיש, שבו ההייטק הישראלי יעמוד במקום בשנה הקרובה, וימשיך להסתפק בסטטוס קוו. זהו תרחיש לא רצוי עבור ההייטק הישראלי, אך חשוב להכיר אותו כדי להיות מוכנים אליו. אחרי שנה קשה כל כך, ההייטק הישראלי חייב להתקדם ולקחת את כל הטוב שכן יצא מהתקופה האחרונה. את הערבות ההדדית, האחדות, ההובלה האזרחית והטכנולוגית, פרץ החדשנות והרוח הייחודית שהובילו היזמים, העובדים והמשקיעים – חובה לרתום לטובת שנה שתחזיר את ההייטק הישראלי למקומו הטבעי בצמרת העולמית. 

מורן צ'מסי הוא שותף מנהל בקרן Amplefields Investments

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן