יום שבת, ה-7 באוקטובר, היה יום שחור. אחד מאלו שיהיו חקוקים לעד בהיסטוריה של מדינת ישראל ועם ישראל. השבת המדממת ההיא הייתה היממה שבה נרצחו הכי הרבה יהודים מאז השואה – נתון שהופך את הבטן לא פחות מאשר כל תמונה וסרטון. יותר משבועיים חלפו, ועדיין קשה למצוא מילים, לספר, או לכתוב. אין בית או משפחה בישראל שלא חוו אובדן; שלא נרצחו או נחטפו יקיריהם או מכריהם על-ידי מחבלי חמאס הארורים; שלא ממתינים ללא שינה כבר ימים ארוכים מול הטלפונים לבשורה שתבוא; או מתפללים לשלומו של בן או בת משפחה שעלו על מדים ויצאו להגן על קיומנו במדינה.
המראות והסיפורים מאותו יום לא יימחקו מהזיכרון, האישי והקולקטיבי לעולם: תינוקות כרותי ראש, נשים שנאנסו, גופות חיילים שחוללו לאחר נפילתם, אנשים שנשחטו בסלון ביתם, ומעל 200 אזרחים חטופים שעדיין מוחזקים כבני ערובה בעזה – לרבות עשרות ילדים, קשישים, ונשים. אלו הם פני הרשע; פני הטרור של חמאס, פני הפונדמנטליזם הדאעשיסטי, פני הרשע שלא יכולים שלא להזכיר את האכזריות של פושעי המלחמה הנאצים.
אבל באותו יום שבת, גם נחשפו פניה היפים כל כך של החברה הישראלית. ראינו את האחדות שלנו כעם וכמדינה. אנשים שרק שבוע לפני כן הפגינו בצמתים אלה מול אלה – התגייסו יחד לאותן יחידות מילואים, הקימו מערכי אספקה יעילים לציוד טקטי לחיילים בחזית, התנדבו לילות כימים לארוז אספקה בסיסית לעשרות אלפי משפחות שנותרו מאחור, ותרמו את מיטב כספם למשפחות מעוטף עזה שנעקרו מבתיהן מקרוביהן ומחלומותיהן. בשבועיים הללו, בעודנו מלקקים את הפצעים, ראינו סוף-סוף את הכוח שלנו כשאנחנו ביחד.
חדר מצב לעובדים
אחד המגזרים שהתגייסו לכך באופן המרשים ביותר הוא מגזר ההייטק, שבימי שגרה הוא אמנם הקטר של הכלכלה הישראלית, אך גם בימי משבר הוא זה שיודע בצורה מעוררת השראה להתמסר למאמץ הלאומי, לשלוח תרומות, להתנדב, וגם להמשיך להניע את המשק קדימה, בימים שבהם הכלכלה כולה לוחצת על דוושת הבלם.
חברת Armis Security, אותה ייסדתי יחד עם שותפי נדיר יזרעאל ב-2015, גאה להיות אחת מחברות ההייטק שנרתמו למאמץ הלאומי בכל כוחן. ב-7.10, יום הטבח הנורא, הקמנו חדר מצב שממפה בזמן אמת היכן נמצא כל אחד מיותר מ-200 העובדים שלנו בישראל, ומי זקוק לסיוע. סיפקנו ונמשיך לספק מגורים במרכז הארץ לכל מי שנאלצו להתפנות מבתיהם. אנו מאפשרים עבודה מרחוק לכולם ומספקים גם סיוע בכל דרך למשפחות של עובדים שנמצאים כעת במילואים.
לצד חברות טק נוספות, ארמיס גאה גם לקחת חלק במאמץ רוחבי של התעשייה, לתרום כסף ומוצרי בסיס לכמה שיותר משפחות של קורבנות ומשפחות עקורות מהעוטף – מתוך הבנה שהמגזר העסקי חייב להירתם למען העם, ושבכוחנו לסייע לציבור בהינתן שהסיוע שמגיע מהמדינה והמענה מהמגזר הציבורי אינו מספק.
אך את התרומה הגדולה של מגזר ההייטק הישראלי למאמץ המלחמתי – חשוב לראות בשני מישורים נוספים, שלא מדברים עליהם מספיק. הראשון הוא הממשק של חברות הטק הישראליות עם לקוחות בינלאומיים רבים – ובכללם החברות והארגונים הגדולים בעולם.
המסדרונות המשפיעים בעולם
אנחנו בארמיס למשל, מספקים פתרונות אבטחת מידע מתקדמים ל-35 מחברות 100 Fortune, וכן לארגונים מדינתיים ופדרליים גדולים בכל רחבי העולם – לרבות בתי חולים, ארגוני בריאות, נמלי תעופה ותשתיות קריטיות. השורות הללו קצרות מלתאר את מספר השיחות שניהלתי עם לקוחות ושותפים שנמצאים במסדרונות המשפיעים ביותר בעולם, ובעמדות החשובות ביותר. התמיכה שקיבלתי, שקיבלנו, היא חסרת תקדים – וזו לא רק תמיכה אישית בצל הטרגדיה, או דאגה לשלום הצוות שלנו, אלא גם ובעיקר תמיכה בישראל, והבנה שזהו מאבק שמשותף לכל העולם הנאור למיגור הטרור הברוטלי.
אך מעל לכל, חברות ההייטק עושות שירות אדיר למדינה בימים אלו – בכך שהן ממשיכות לעבוד ולספק את הביצועים הגבוהים מאוד שלהן, גם בתנאים קשים. חברות ההייטק הבולטות בישראל עובדות בימים אלו בשיא הכוח, גם כאשר המחשבות נודדות לעבר זוועות המלחמה והדאגה לשלום הקרובים, וגם כאשר חלק מכוח האדם מגויס למילואים. יש לכך חשיבות אדירה להמשכיות הכלכלית של הקטר של המשק, שממשיך לדהור קדימה גם בזמנים שבהם הכלכלה הישראלית עומדת בפני ימים מדאיגים וקשים, שמזכירים במידת מה את תקופת משבר הקורונה – כאשר עובדים נמצאים בחל״ת, ומקומות בילוי, חנויות ועסקים נותרים סגורים.
ארגון הטרור הרצחני חמאס טירגט יישובים, אזרחים תמימים, משפחות שלמות, ילדים, נשים וקשישים – ועשה זאת בכוונה לחסל את העם חפץ החיים בישראל, ובמטרה לשתק את המדינה והכלכלה שלנו. אבל אנחנו לא ניתן להם לעשות זאת, כי אנחנו נמשיך להניע את הנס הכלכלי הישראלי, ונמשיך להתבסס כאן בארץ אבותינו. היום, כשאני רואה את העם שלנו עומד יחד ומגויס יחד סביב מטרה אחת, אני בטוח בכך: אנחנו ננצח.
יבגני דיברוב הוא בוגר Forbes 30Under30, מחזור 2018, ומנכ"ל ומייסד-שותף בחברת ארמיס